Menu
Tegenstander uitgelicht: Wolfsburg

Tegenstander uitgelicht: Wolfsburg

Enkel met een landstitel kan VfL Wolfsburg het succesvolle vorige seizoen overtreffen. De Oost-Duitsers maakten de voorbije voetbaljaargang indruk met de eerste bekerwinst uit de clubgeschiedenis en een tweede plaats in de competitie. In VfL Wolfsburg treft Ajax vrijdag bij de presentatie aan het thuispubliek een tegenstander wiens ster rijzende is.

VfL Wolfsburg leeft zijn droom. De club hoopt definitief de stap naar de Duitse top te maken. Wolfsburg zorgde in het seizoen 2008-2009 voor een huzarenstukje door voor het eerst kampioen van de Bundesliga te worden. Het verval daarna was echter groot. Twee jaar later dreigde zelfs degradatie, maar aan dat doemscenario werd op de slotdag ontsnapt.

De laatste twee seizoenen is Wolfsburg weer aan een flinke opmars bezig. Een vijfde plaats in de competitie werd afgelopen seizoen gevolgd door een tweede plaats. Het leverde directe plaatsing voor de Champions League op. Wolfsburg is zodoende voor de tweede keer in het kampioenenbal van de partij. Bij de eerste deelname aan het belangrijkste Europese clubtoernooi sneuvelde de club in de groepsfase. Manchester United en CSKA Moskou waren te sterk. Het Turkse Besiktas eindigde als vierde in de poule, waardoor Wolfsburg wél verder mocht in de Europa League.
De kwartfinales werden uiteindelijk het eindstation. De latere finalist Fulham was bij de laatste acht te sterk. Het duurde tot afgelopen seizoen voordat Wolfsburg opnieuw Europa in mocht. Wederom vonden de Oost-Duitsers hun Waterloo in de kwartfinales. Een ruime thuisnederlaag in de heenwedstrijd tegen Napoli kon in de return niet meer weggepoetst worden.

Ondanks enkele mooie successen van de afgelopen jaren is Wolfsburg nog altijd een club met bescheiden antecedenten. De club eindigde de afgelopen tien jaar net zo vaak op de vijftiende plaats - net boven de degradatiestreep - als in de top vijf. Aan de hand van de kapitaalkrachtige hoofdsponsor Volkswagen moet Wolfsburg definitief een club van groot aanzien worden.

De aanwezigheid van een Europese topspeler als Kevin de Bruyne verraadt Wolfsburgs ambities en financiële slagkracht. Daarnaast heeft de club met André Schürrle, Nicklas Bendtner en Luiz Gustavo nog een aantal Europees gelauwerde spelers onder contract.

Wellicht dat Bas Dost binnen afzienbare tijd ook in dat rijtje gevoegd wordt. Voor de Nederlandse spits moet komende voetbaljaargang het seizoen van de bevestiging worden. Dost was de tweede seizoenshelft van vorig seizoen een regelrechte sensatie. Dost baarde opzien door tussen 20 december en 1 maart liefst veertien goals in negen wedstrijden te produceren. De aanvaller, die voor zijn scoringsdriften nog openlijk uitsprak oren te hebben naar een vertrek, was plots een gevierd man.

Dost nam even de rol in de schijnwerpers over van De Bruyne, Wolfsburgs vedette. De Belg werd vorig seizoen verkozen tot beste speler van de Bundesliga. Hij bleef in die uitverkiezing de Nederlandse international Arjen Robben voor. Er werd de voorbije maanden volop gespeculeerd over een vertrek van De Bruyne, maar ondanks de belangstelling van grote Europese clubs is hij nog altijd speler van Wolfsburg.

De Bruyne voegde zich net als collega-internationals Ivan Perišić (Kroatië), Vieirinha (Portugal), Ricardo Rodríguez (Zwitserland), Schürrle (Duitsland) en Gustavo (Brazilië) pas in een later stadium bij de voorbereiding. Zonder hen trapte Wolfsburg de oefencampagne af met een ruime overwinning (7-0) op een regioteam. Het eerste serieuze oefenduel, op bezoek bij Lechia Gdańsk, werd zondag met 1-1 gelijkgespeeld.

Naast Dost heeft Wolfsburg nog een Nederlander in de gelederen. Assistent van de succesvolle coach Dieter Hecking is Ton Lokhoff. De Bredanaar streek vorig jaar zomer neer in Wolfsburg als opvolger van de naar Arsenal vertrokken Andries Jonker. Lokhoff, die het seizoen daarvoor Huub Stevens assisteerde bij VfB Stuttgart, tekende voor twee seizoenen. Hij viel meteen met zijn neus in de boter. Voor Lokhoff en consorten wacht nu de zware opgave om het succesvolle vorige seizoen te verbeteren.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots / Citypress24