Menu
Tegenvallende remise Jong Ajax

Tegenvallende remise Jong Ajax

Een tegenvallende avond voor een flink versterkt Jong Ajax. Een moeizaam optreden op de Toekomst had een 1-1-remise tegen Helmond Sport tot gevolg. ,,De uitslag was een terechte afspiegeling van de verhoudingen op het veld”, zei coach Andries Ulderink. ,,Maar we mogen hier niet tevreden mee zijn. Van de ploeg die vandaag speelde, mag je in basisidee meer verwachten.”

Los van het resultaat waren extra dompers het geblesseerd uitvallen van Mike van der Hoorn en Ricardo van Rhijn. ,,In totaal hadden zes of zeven jongens pijntjes”, zei Ulderink. ,,Ik weet nog niet precies hoe het met ze is.”

Ten opzichte van de verloren openingswedstrijd bij Achilles '29 had Jong Ajax een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Naast Van Rhijn en Van der Hoorn verschenen ook Yaya Sanogo en Viktor Fischer aan de aftrap. Fischer werd na rust volgens afspraak vervangen door Amin Younes.

Ondanks het – voor Jupiler League-begrippen – indrukwekkende lijstje namen begon Jong Ajax matig aan de wedstrijd. Na drie minuten verscheen Stanley Elbers vrij voor doelman Andre Onana, maar de vleugelaanvaller hielp de enorme kans om zeep. Even later gold aan de overzijde van het veld hetzelfde voor Fischer. De Deen stuitte op goalie Wouter van der Steen.

Na ruim een half uur moest Mike van der Hoorn met een blessure het veld verlaten.
Na ruim een half uur moest Mike van der Hoorn met een blessure het veld verlaten.

Na ruim een kwartier spelen hielp de individuele klasse van Muric Jong Ajax aan een voorsprong. De Kroaat kwam op de hem kenmerkende vanaf rechts naar binnen en haalde vervolgens met zijn favoriete linker de trekker over. Buiten het bereik van Van der Steen verdween de bal in de kruising: 1-0.

Recht aan de verhoudingen deed de treffer niet, want Jong Ajax kwam niet bepaald overtuigend voor de dag. Helmond Sport was minimaal gelijkwaardig, en misschien nog wel een tandje sterker. De Brabanders lieten via Elbers en Charlton Vincento echter goede mogelijkheden op de gelijkmaker liggen.

Jong Ajax kreeg in de 33e minuut een tegenvaller te verwerken. Niet in de vorm van een tegendoelpunt, maar met het uitvallen van Van der Hoorn. De verdediger greep na het inspelen van een bal direct naar zijn knie en werd even later vervangen door Damon Mirani. Na afloop zou Van der Hoorn verklaren dat het om zijn kuitbeen ging

In het tweede bedrijf daalde de amusementswaarde. Het spel van Jong Ajax werd steeds stroperiger en Helmond Sport bleef betrekkelijk eenvoudig overeind. Sterker nog, halverwege de tweede helft kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Na geklungel van Van Rhijn kon Onana nog redding brengen met een knappe redding, maar in de daaropvolgende corner was het wel raak. Bij de tweede paal liep Steven Edwards de 1-1 binnen.

Een volgende tegenslag diende zich snel aan, want ook Van Rhijn viel geblesseerd uit. In de laatste fase oogde Jong Ajax onwennig. Helmond weigerde de zege te pakken, toen Gyrano Kerk alleen op Onana af mocht. De aanvaller schoot naast. Voor Jong Ajax was Donny van de Beek nog een keer dichtbij met een vlammend afstandsschot, dat net naast ging.

Het bleef 1-1, maar dat resultaat stemde Ulderink niet tevreden. ,,Ik vind dat we als ploeg teveel hebben laten liggen. Qua veldspel, maar ook bijvoorbeeld in de omschakeling. De eerste helft was een soort ren-je-rot-voetbal, al konden we toen nog wel druk vooruit ontwikkelen. De tweede helft lukte dat niet meer.”

Scoreverloop: 16. Muric 1-0, 67. Edwards 1-1

Opstelling Jong Ajax: Onana; Van Rhijn (70. Dankerlui), Van der Hoorn (33. Mirani), Warmerdam, Owusu; Van de Beek, Andersen, Bakker; Muric, Sanogo, Fischer (46. Younes)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Proshots/Jasper Ruhe