Menu
Teleurstellend Ajax kan NEC opnieuw niet bedwingen

Teleurstellend Ajax kan NEC opnieuw niet bedwingen

In de aanloop naar het thuisduel tegen NEC leek niets een spetterende voetbalmiddag in de weg te staan. Prettige voetbalomstandigheden, de nationale topscorer in het Ajax-tricot plus een goedgevulde Amsterdam ArenA. Na het thuisduel tegen NEC (1-1) overheerste toch vooral de teleurstelling. Ajax kon niet overtuigen tegen de Nijmeegse voetbalbrigade.

Net als eerder dit seizoen in Nijmegen lieten de Ajacieden opnieuw kostbare punten liggen tegen NEC. In Gelderland wist de Nijmegen Eendracht Combinatie Ajax zelfs met 1-0 te verslaan. Het in Amsterdam behaalde gelijkspel zal ongetwijfeld met even veel enthousiasme worden begroet door de NEC-aanhang. Het gelijkspel was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Iets wat vooral Ajax zich mocht aanrekenen.

,,We hebben een heel zwakke wedstrijd gespeeld'', concludeerde coach Danny Blind dan ook. ,,Er was geen fase waarin we de partij naar onze hand konden zetten. We dwongen veel te weinig af. Als ploeg speelden we zonder vertrouwen. Te veel spelers haalden vandaag niet hun niveau.''

Wat de ideale Ajax-opstelling betreft, blijft het zoeken geblazen. Met de kersverse Ajacied Klaas Jan Huntelaar in de gelederen, was een tweede aanvallende (basis)rol weggelegd voor Markus Rosenberg. De Zweed opereerde vooral vanaf de linkerflank. Mauro Rosales was zijn offensief ingestelde tegenhanger op rechts. Juanfrán onderhield een voortdurende pendeldienst over links. Hedwiges Maduro startte in een vergelijkbare rol op rechts, terwijl Nourdin Boukhari achter Huntelaar opdook als aanvallende middenvelder.

Dat Ajax moeite had met het zoeken (en vinden) van de juiste oplossingen, was vooral te merken aan Huntelaar. De spits met het rugnummer 25 werd nauwelijks in stelling gebracht. Een kopballetje na slechts zestien seconden voetballen bleek achteraf een van de grootste kansen die de topscorer zou krijgen. Dat de van sc Heerenveen overgekomen goalgetter weinig kon uitrichten, viel Huntelaar zelf niet aan te rekenen. ,,Gezien ons niveau en onze teamprestatie zat er weinig meer in voor hem'', stelde Blind naderhand terecht vast.

Huntelaar moet zich vooraf meer hebben voorgesteld van zijn officiële Ajax-debuut. De kersverse Ajacied toonde zich in zijn terugblik niettemin een realist pur sang. ,,Het was geen goede wedstrijd'', keek ‘KJH’ op zijn beurt terug. ,,Omdat we te veel balverlies leden en te veel verkeerde passes verstuurden, kwamen we zelf niet aan voetballen toe. Het was mooi geweest als die kans er na een paar seconden in was gegaan. Dan hadden we lekker kunnen gaan voetballen. Met een 1-0 achterstand is het een stuk lastiger spelen.''

De Nijmegenaren openden de score al na vijf minuten. Een corner vanaf rechts van Tininho werd bij de tweede paal door de vrijstaande Rob Wielaert ingekopt. Ajax had het ‘geluk’ zes minuten later de gelijkmaker te scoren. Een voorzet van de nuttig spelende Rosales, zeilde over de grijpgrage handen van NEC-goalie Gabor Babos. Rosenberg nam vervolgens aan en haalde vernietigend uit: 1-1.

Dat aan de vroege treffers geen vervolg kon worden gegeven, had alles te maken met de matheid aan Ajax-kant. Te veel onnodige fouten hadden een ontregelende uitwerking op de opbouw. De afvallende (tweede) ballen konden opvallend vaak worden opgepikt door de fysiek spelende Nijmegenaren. Op het Amsterdamse middenveld liet in dat opzicht de afwezigheid van de geschorste Wesley Sneijder zich fiks voelen. Ook de aanvallende impulsen van rechtsback Hatem Trabelsi - de verdediger bereidt zich met Tunesië voor op de naderende Afrika Cup - werden node gemist. Dat de ongelukkige Nourdin Boukhari werd uitgefloten door het eigen publiek, zat Blind ook allesbehalve lekker. ,,Zoiets voel je ook als team.''

Ook met Angelos Charisteas in de gelederen, de Griek verving Boukhari, slaagde Ajax er niet in te scoren. Sterker nog: het Nijmeegse gevaar kon geen moment worden onderschat. Zo kegelde NEC-invaller Rutger Worm de bal in de slotfase nogal slordig over het Ajax-doel. Ook al stond de Nijmegenaar volgens de assistent-scheidsrechter buitenspel; het gevaar was daar. Tot een nieuwe Nijmeegse zege kwam het gelukkig niet. Maar vertrouwenwekkend was het optreden van Ajax tegen de ploeg van interim-trainer Ron de Groot niet.

Klik hier voor het fotoverslag van Ajax-NEC