Menu
Teleurstellend gelijkspel Ajax Vrouwen

Teleurstellend gelijkspel Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen zijn er dinsdagavond opnieuw niet in geslaagd om een wedstrijd te winnen. Enkele dagen na de 0-0 tegen Club Brugge eindigde de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen OH Leuven in een teleurstellend 1-1-gelijkspel. De Ajax Vrouwen speelden bijna de hele tweede helft met een speelster meer na een rode kaart voor Leuven-verdedigster Lien Haverals.

In OH Leuven troffen de Ajax Vrouwen een ploeg die de competitie afgelopen vrijdag met een 7-1 thuisnederlaag tegen kampioen FC Twente was begonnen. Halverwege hadden de Belgen al zes doelpunten om de oren gekregen. Een slechtere eerste driekwartier van een seizoen is haast niet denkbaar. Ajax zelf opende de competitie met een 0-0-gelijkspel op bezoek bij Club Brugge. Toch gaf die eerste wedstrijd Ajax-trainer Ed Engelkes voldoende aanknopingspunten. Op een goed resultaat tegen de hekkensluiter werd dan ook min of meer gerekend in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen.

Het liep anders. Na een teleurstellende eerste helft, met een ongevaarlijk Ajax, stond de brilstand nog op het scorebord. Het meest illustratief voor de eerste driekwartier was een dubbele wissel vlak voor rust waarbij de aanvalsters Marjolijn van den Bighelaar en Eshly Bakker al voortijdig naar de kant werden gehaald. Met de verse krachten Chantal de Ridder en Mandy Versteegt hoopte Engelkes op nieuw elan bij zijn ploeg.

Chantal de Ridder miste kort na rust een strafschop. Chantal de Ridder miste kort na rust een strafschop.

Vlak na rust kregen de Ajax Vrouwen een ideale gelegenheid om alle teleurstelling van de eerste driekwartier snel van zich af te schudden. Een kopbal van Anouk Hoogendijk werd door Leuven-verdedigster Lien Haverals met de hand gekeerd, waarna scheidsrechter De Waard naar de stip wees. Het leverde een strafschop voor Ajax en een rode kaart voor Haverals op. Tot teleurstelling van alle Ajax-fans op de Toekomst werd de strafschop van Chantal de Ridder door keepster Willeke Willems gekeerd.

Met een speelster meer had Ajax bijna een helft lang de tijd om te scoren. Toch was het verrassend genoeg OH Leuven dat halverwege de tweede helft op voorsprong kwam. Een op het oog totaal ongevaarlijke vrije trap rond de middenlijn werd door Ellen van Kerkhoven pardoes tot doelpunt gepromoveerd. De verdedigster schoot de bal van grote afstand naar voren waarna de bal vlak voor doelvrouw Marieke Ubachs opstuitte. Een bijzonder ongelukkig moment voor de keepster die op knullige wijze gepasseerd werd. Ineens keek Ajax nu tegen een 0-1-achterstand aan. En dat terwijl De Ridder kort daarvoor nog een uitgelezen kans op een doelpunt voor Ajax had gehad.

In het laatste kwartier viel er eindelijk iets te juichen voor Ajax. Invalster Claudia van den Heiligenberg stond in de 78ste minuut precies op de juiste plek nadat een voorzet van Mandy
Versteegt via de onderkant van de lat uit het doel van OH Leuven was gestuiterd. Op overtuigende wijze tikte Van den Heiligenberg de bal vervolgens van dichtbij binnen: 1-1. Bij die goal bleef het, want zowel Ajax (Versteegt) als OHL slaagde er niet om in de slotfase nog een tweede treffer te maken. Het leverde na het laatste fluitsignaal vrolijke gezichten op bij de gasten, die onverwacht een punt mee terug naar België namen.

Zaterdagavond treffen de Ajax Vrouwen opnieuw een Belgische tegenstander. In Lier krijgt Ajax de kans om de eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. In de eerstvolgende thuiswedstrijd treft Ajax op 13 september voor het eerst dit seizoen een Nederlandse tegenstander. Die avond komt Telstar op bezoek in Amsterdam.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs, Van der Most, Koster, Zeeman, Sharpe, Hoogendijk, Manduapessy, Middag, Van den Bighelaar (38. Chantal de Ridder), E. Bakker (38. Mandy Versteegt), Roof (60. Van den Heiligenberg).

De samenvatting van Ajax Vrouwen - OH Leuven is woensdagavond op Ajax TV te zien.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De startende elf van Ajax. De startende elf van Ajax.
Tessel Middag aan de bal. Tessel Middag aan de bal.
Eshly Bakker haalt uit. De spits slaagde er niet in te scoren. Eshly Bakker haalt uit. De spits slaagde er niet in te scoren.
Ajax-keepster Mariek Ubachs brengt redding. Ajax-keepster Mariek Ubachs brengt redding.
Mandy Versteegt waagt een poging met een schot op het Belgische doel. Mandy Versteegt waagt een poging met een schot op het Belgische doel.
Carmen Manduapessy lost een schot. Carmen Manduapessy lost een schot.
Chantal de Ridder in een fel duel verwikkeld. Chantal de Ridder in een fel duel verwikkeld.
Claudia van den Heiligenberg maakte de enige Ajax-goal van de avond. Claudia van den Heiligenberg maakte de enige Ajax-goal van de avond.
Mandy Versteegt kreeg vlak voor tijd nog een kans op de 2-1. Mandy Versteegt kreeg vlak voor tijd nog een kans op de 2-1.
Een balende aanvoerster Daphne Koster na afloop. Een balende aanvoerster Daphne Koster na afloop.
Mandy Versteegt werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Links Sanne de Jong (adidas) en rechts Heini Otto. Mandy Versteegt werd verkozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Links Sanne de Jong (adidas) en rechts Heini Otto.