Menu
Teleurstellend oefenverlies Oranje

Teleurstellend oefenverlies Oranje

Het Nederlands Elftal, met Ajacied Jasper Cillessen in de basis, heeft een teleurstellende nederlaag geleden in de oefenwedstrijd tegen Amerika. In de generale repetitie voor het EK-kwalificatieduel met Letland verloor Oranje in een bizarre wedstrijd in de Amsterdam ArenA met 3-4.

Jasper Cillessen kreeg van Guus Hiddink als enige Ajacied een plaats in het elftal dat tegen Amerika speelde. Joël Veltman bleef op de bank.

Oranje was aanvallend goed op dreef in de laatste test voor de belangrijke kwalificatiewedstrijd van volgende week vrijdag tegen Letland. Maar verdedigend werden er te veel kansen aan de Amerikanen gelaten. Het was dat Jasper Cillessen alert stond te keepen, anders was niet Oranje maar Amerika op voorsprong gekomen. Na enkele adequate optredens van de Ajax-doelman, kon het Nederlands Elftal in de 27e minuut op voorsprong komen. Memphis Depay gaf prachtig voor vanaf links en Klaas Jan Huntelaar kopte keurig zijn veertigste goal voor Oranje binnen, 1-0. Zes minuten later kwamen de gasten al gelijk. De bal mocht vanaf rechts worden voorgezet, waar Janmaat niet goed genoeg ingreep zodat Zardes kon scoren, 1-1. Net voor rust werd een doelpunt van Wijnaldum afgekeurd vanwege duwen van Depay.

Met twee goals schroefde Huntelaar zijn totaal op tot 41 treffers in Oranje. Met twee goals schroefde Huntelaar zijn totaal op tot 41 treffers in Oranje.

In de tweede helft kwam Oranje alsnog op voorsprong. Invaller Gregory van der Wiel verzond een bal op maat op Huntelaar, die opnieuw trefzeker was, 2-1. Weer leek Amerika gelijk te komen, maar het doelpunt ging niet door. Zardes had een overtreding begaan op Wijnaldum. Daardoor kon Oranje de voorsprong uitbouwen naar 3-1. Huntelaar schoot in de 53e minuut via het gebit van Depay raak, 3-1.

Die marge had voldoende moeten zijn om de oefenzege binnen te halen, maar niets was minder waar. Oranje gaf onwaarschijnlijk veel kansen weg en ondanks uitstekend keeperswerk van Cillessen op vele momenten, raakte de ploeg van bondscoach Guus Hiddink de voorsprong rap kwijt. In de zeventigste minuut verspeelde Huntelaar de bal aan Brooks, die via een razendsnelle omschakeling over een paar schijven zelf voor Cillessen opdook en de aansluitingstreffer maakte, 3-2. Twee minuten voor tijd kwam Amerika langszij toen een schot van Williams via Luuk de Jong binnenzeilde. De PSV-spits leek de thuisploeg weer op voorsprong te zetten, maar zag z'n inzet op de paal komen. Dat bleek een dure misser, want in de 90e minuut sleepten de gasten via Wood de zege alsnog uit de bloedhete Amsterdam ArenA vandaan, 3-4.

Nederland: Cillessen, Janmaat (46. Van der Wiel), Bruma, Martins Indi, Blind, Clasie (77. Sneijder), Promes (46. Narsingh), Wijnaldum, Huntelaar (77. De Jong), Van Persie (57. Pröpper), Depay.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Kai in 't Veen