Menu
Teleurstellende afsluiting van 2007

Teleurstellende afsluiting van 2007

Ajax heeft het jaar 2007 in mineur afgesloten. De Amsterdammers kwamen in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo niet verder dan 2-2. ,,Te veel spelers haalden hun niveau niet”, zei de teleurgestelde trainer Adrie Koster.

De laatste wedstrijd van het jaar. Adrie Koster had zich er heel wat van voorgesteld, zei hij na afloop. Nadat zijn ploeg vier punten haalde uit de laatste vier wedstrijden, waren drie punten in Venlo broodnodig. Maar in plaats van drie punten kreeg Ajax er één. En dat was nog veel ook, oordeelde de trainer. ,,Wij zijn teleurgesteld met het eindresultaat”, zei Koster tijdens de persconferentie. ,,Maar we mogen eigenlijk nog blij zijn, want VVV kreeg genoeg mogelijkheden. Ik hoopte dat we vandaag de lijn die we tegen FC Twente hadden ingezet, konden doortrekken. Maar dat lukte totaal niet. Te veel spelers zaten ver onder het niveau van donderdag.”

Ajax begon tegen VVV in de opstelling als drie dagen eerder tegen FC Twente. Dat betekende dat Koster nog geen basisplaats had gereserveerd voor Hedwiges Maduro, die na een schorsing weer terugkeerde in een selectie. Maduro kon na dik 25 minuten toch zijn trainingspak uittrekken, omdat Kennedy niet goed in de wedstrijd zat. Dat gold eigenlijk niet alleen voor de Zweed, want heel Ajax draaide het eerste half uur niet echt lekker. VVV was via Nordin Amrabat en Jason Oost een paar keer dicht bij de openingstreffer, maar het ontbrak de aanvallers aan scherpte, en Maarten Stekelenburg stond ook goed te keepen.

Ajax kreeg in de beginfase ook nog wel een paar kansjes, maar na de wissel begon het pas echt een beetje te draaien. In de 37ste minuut zette Luis Suarez Ajax op voorsprong. Hij rondde goed af nadat hij door Gabri met een mooie pass vrij voor het doel was gezet. ,,Het eerste halfuur was van onze kant heel slecht”, zei Koster. ,,Als je toch met een 0-1-voorsprong gaat rusten, hoop je dat het in de tweede helft beter gaat. Dat we met iets meer flair zouden gaan spelen.”

De openingstreffer zorgde bij Ajax niet voor een walkover-effect. Integendeel. VVV ging vol vertrouwen op zoek naar de gelijkmaker en de Ajax-defensie moest vol aan de bak om de Limburgers af te stoppen. De thuisploeg begon ook het sterkst aan de tweede helft en dat leverde de formatie van André Wetzel in de 57ste minuut een heel fraaie gelijkmaker op. Rachid Ofrany schoot vanuit de middencirkel de bal over Stekelenburg het doel in. De keeper stond nog te ver voor zijn doel omdat hij een fractie daarvoor buiten zijn zestienmetergebied een VVV-aanval onschadelijk moest maken. Na de gelijkmaker kregen beide ploegen mogelijkheden op een tweede treffer. De individuele klasse van Klaas Jan Huntelaar, volgens Koster een positieve uitzondering deze wedstrijd, zorgde ervoor dat Ajax de eerste ploeg was die de tweede treffer maakte. De aanvoerder krulde een vrije trap prachtig in de rechter bovenhoek en liet doelman Wintjens kansloos. Ismael Urzaiz, die al langs de lijn klaar stond om in te vallen, mocht weer gaan zitten.

Net als tegen Twente lukte het Ajax niet de voorsprong vast te houden. Drie minuten na de 1-2 verrichtte John Heitinga nog een fantastische redding. Hij haalde een keihard ingeschoten bal van Samir El Gaaouiri van de lijn. Toen George Ogararu vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg, moest Ajax met tien man verder. Vlak daarna viel de 2-2. Verdediger Mike Mampuya kwam op aan de rechterkant, trok de bal voor en zag invaller Sandro Calabro raak koppen. ,,We waren opnieuw niet in staat de voorsprong vast te houden'', sprak Koster. ,,Toen we met tien man kwamen te staan, wist ik dat het moeilijk zou worden. Dit is echt een teleurstelling. Ik hoop dat we na de winterstop weer kunnen beschikken over de spelers die nu nog geblesseerd zijn. Dan moet het beter gaan.”

Ajax sluit 2007 af als de nummer drie van de Eredivisie. De Amsterdammers vertrekken vrijdag naar Dubai voor een trainingstoernooi. De competie wordt 13 januari hervat met een thuiswedstrijd tegen AZ.

Benieuwd naar spelersreacties?
Houd dan de website van Ajax TV in de gaten.>>