Menu
Teleurstelling en tranen bij Ajax D1

Teleurstelling en tranen bij Ajax D1

Het AEGON Toekomst Journaal doet wekelijks op Ajax TV verslag van de verrichtingen van de Ajax-talenten van de Toekomst. In deze voorbeschouwing blikt D1-trainer Casimir Westerveld terug op de dure nederlaag van zijn ploeg tegen ADO Den Haag. De Ajacieden waren koploper, maar zijn na de nederlaag nu voor de titel afhankelijk van concurrent Feyenoord D1. Ook een samenvatting van de kampioenswedstrijd Feyenoord/Excelsior - Ajax A1 (5-3).

Het duel met ADO Den Haag was de voorlaatste wedstrijd voor de D1 dit seizoen. De wedstrijd werd vooruitgespeeld omdat Ajax komende week meedoet aan een prestigieus internationaal jeugdtoernooi in Italië. De D1 vertekt dinsdag naar het Abano Terma-toernooi, waar de leeftijdgenoten van Internazionale, Cittadella en Udinese tegenstanders zijn in de groepsfase. Later zijn mogelijke tegenstanders AC Milan, Bayer Leverkusen, Fiorentina, Juventus, Benfica en nog vele andere clubs.

Ajax begon als koploper aan zijn voorlaatste wedstrijd in de competitie. De voorsprong op Feyenoord, de concurrent kwam dit weekend niet in actie, bedroeg vooraf nog een punt. Ajax was dus dicht bij de titel, maar door de nederlaag tegen de Hagenaars kunnen de Rotterdammers de Amsterdammers in het zicht van de haven alsnog voorbij gaan.

,,We speelden een goede eerste helft,'' blikt Ajax-jeugdtrainer Casimir Westerveld terug. ,,Na onze 1-0 van Rayan El Azrak werden we wat slordiger. We lieten ons verrassen door de snelle 1-1 die daarop volgde. ADO zette een lastige druk, maar we vonden toen nog wel een oplossing. We kregen de eerste helft voldoende kansen; het had bij rust al 3-1 of zelfs 4-1 moeten zijn.'' Het liep anders, want na de 2-1 van Donyell Malen kwamen de gasten opnieuw langszij. Westerveld: ,,De 2-2 kwam echt uit de lucht vallen. Ajax domineerde, maar ADO scoorde, tegen het wedstrijdbeeld in, de gelijkmaker.'' Tien minuten voor tijd voltooide ADO de inhaalslag zelfs met de 2-3 van Lance Duijvestijn.

Davy Klaassen scoorde in de Kuip tegen Feyenoord/Excelsior A1; de Ajacieden verloren helaas wel: 5-3. Davy Klaassen scoorde in de Kuip tegen Feyenoord/Excelsior A1; de Ajacieden verloren helaas wel: 5-3.

,,In de tweede helft zijn we niet meer aan voetbal toegekomen,'' contstateert Westerveld ontevreden. De trainer van Ajax D1 zag zijn ploeg na de pauze ver terugvallen. ,,De keuzes die na rust werden gemaakt waren te vaak niet de juiste. ADO zette vrij snel druk, wij kwamen daar maar matig uit. We slaagden er steeds minder goed in om de goede oplossing te vinden. Misschien was er wat nervositeit in verband met de stand op de ranglijst. We moesten natuurlijk winnen om Feyenoord voor te blijven. Bij een gelijkspel zou Feyenoord bijna zeker over ons heen gaan op de ranglijst. Zo’n tien minuten voor tijd kregen we de 2-3 tegen. Die tegentreffer zorgde voor teleurgestelde gezichten en tranen.’’

,,Ondanks dat we het kampioenschap waarschijnlijk zullen mislopen, hebben we een goed seizoen gedraaid. De spelers hebben goede stappen gemaakt en goed voetbal gespeeld. Het proces gaat boven het resultaat. Dat we de meeste doelpunten hebben gemaakt, ook veel meer dan onze concurrent Feyenoord, zegt ook wel iets.’’

Komend weekeinde dus geen competitie voor de D1. Op 5 mei besluiten de Ajacieden de competitie met een uitwedstrijd tegen Alphense Boys. Als Feyenoord zijn laatste twee wedstrijden wint, zijn de Rotterdammers kampioen.

Bekijk de samenvattingen van de D1 en A1 van Ajax vanavond in het AEGON Toekomst Journaal op Ajax TV op Eredivisie Live.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bekijk hier het AEGON Toekomst Journaal van afgelopen week (met daarin de A1 & C1)

Lees hier het wedstrijdverslag van de kleine Klassieker tussen Feyenoord/Excelsior A1 en Ajax A1