Menu
'Teleurstelling suddert nog wel even door'

'Teleurstelling suddert nog wel even door'

Op de donderdag na de uitschakeling van Ajax op het hoogste Europese podium is de stemming tot onder het nulpunt gedaald op de Toekomst. Ook aanvoerder Jan Vertonghen, doorgaans niet de meest terneergeslagen Ajacied, heeft het zwaar. Nadat de Portugese scheidsrechter voor het eindsignaal blies begon het rouwproces.

,,Het is zo balen”, reageerde de Belgische verdediger. ,,Je moet het proberen te verwerken, de dingen op een rijtje te zetten. Na afloop in de kleedkamer probeert de trainer ons wel wat op te peppen. Hij zei dat we trots op onszelf mogen zijn, dat we een goede Champions Leaguepoule hebben gespeeld. Natuurlijk hoor je die woorden wel, maar zo net na de wedstrijd is het moeilijk om dat ook te zien. We hebben aardige wedstrijden gespeeld en dachten de klus te klaren. Na zeventig minuten vroeg ik aan de bank wat de stand was bij Dinamo – Olympique. 5-1 kreeg ik te horen en dan besef je dat je nog meer aan de bak moet om nog iets te forceren.”

Vertonghen kopt op doel tegen Madrid: ,,Die had er wel in gemogen", gaf hij toe. Vertonghen kopt op doel tegen Madrid: ,,Die had er wel in gemogen", gaf hij toe.

Zoals bekend lukte dat niet meer en maakte Real Madrid zelfs nog een derde doelpunt en eindigde de andere wedstrijd in een 7-1 overwinning voor Lyon. ,,Ik heb de goals van die wedstrijd terug gezien. Dat was pijnlijk. Ik hoop dat het allemaal eerlijk is gegaan en als dat niet zo is, dat de mensen die fouten hebben gemaakt , worden gestraft. Wij gaan verder in de Europa League, dat is ook een goed toernooi”, aldus Vertonghen met een stem waarin de teleurstelling duidelijk doorklinkt. ,,Natuurlijk zal de teleurstelling nog even voortsudderen, zeker ook volgende week bij de loting. Maar het was extra pijnlijk geweest als we het zelf helemaal uit handen hadden gegeven en dat is niet zo." Een lichtpunt zag de aanvoerder wel. ,,Gelukkig zijn we nog in drie toernooien actief.”

Na een dag rouwen op donderdag en een vrije dag op vrijdag moet Ajax de knop omzetten naar zondag. ,,Dat gaat lukken”, weet de aanvoerder, die zelf vanwege wat pijntjes vrijdag ook bij Ajax zal zijn. ,,Daar ben ik niet bang voor. We moeten verder en dan is het fijn dat je zondag weer mag spelen. Doordat AZ twee keer achter elkaar niet heeft gewonnen, is het nu toch anders. We zullen zondag gemotiveerd zijn. Zeker ook omdat we nu met veel jongens spelen die niet zo vaak spelen. Zij zullen zich willen bewijzen.”

Voor Vertonghen is het bovendien een beetje een speciale wedstrijd. De aanvoerder speelt zondag zijn 150ste eredivisiewedstrijd en zijn 200ste officiële wedstrijd voor Ajax. In de 149 voorgaande eredivisieduels droeg hij 137 keer een Ajax-shirt. Toevallig aan en 12 keer een RKC-tenue. ,,Ik heb vijf jaar geleden een half jaar bij RKC gespeeld. Daarna heb ik er nooit tegen gespeeld. Dit wordt de eerste keer; dat is best wel apart.”

RKC - Ajax wordt zondagmiddag vanaf 14:30 uur gespeeld.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst