Menu
Telkens naar een hoger niveau

Telkens naar een hoger niveau

De voorbereiding op het nieuwe seizoen zit er bijna op. Afgelopen weekend speelde Ajax de laatste oefenduels op weg naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Gavin Benjafield (manager physical performance) is met zijn team verantwoordelijk voor de fitheid en fysieke ontwikkeling van de spelers. De Zuid-Afrikaan vertelt over de vernieuwde werkwijze van Ajax.

Toen Gavin Benjafield (38) en performance coach Björn Rekelhof zich over het voorbereidingsprogramma bogen, ontstond het idee om twee oefenduels op één dag te spelen. Zo speelde Ajax afgelopen weekend zowel tegen Osasuna als Werder Bremen terwijl een week eerder twee verschillende teams afreisden naar Waalwijk en Doetinchem om te oefenen tegen RKC en De Graafschap. Zowel in de ogen van de bedenkers als technische staf is het experiment geslaagd. Buiten het feit dat iedereen het idee heeft dat hij erbij hoort, is het oog nuttig dat iedereen in hetzelfde schema. Vrijwel iedereen uit de A-selectie kon op één dag een uur of langer in actie komen.

Benjafield: ,,In plaats van de beoogde zes weken hadden we nu slechts vier weken voorbereidingstijd. En dan stroomde de internationals in veel gevallen ook nog later in. Door twee duels op één dag te plannen is het aantal kwalitatief hoogwaardige trainingsmomenten omhooggeschoten. Natuurlijk kregen we vooraf vragen wat dit zou opleveren. Ik werk altijd graag vanuit de gedachte: volgen we of leiden we? Logistiek was het een hele klus, maar voor de spelers leverde het louter winstpunten op. Uiteindelijk verschijnt het team beter aan de start.”

Gavin Benjafield: ,,Als je traint om blessures te voorkomen, wordt je niet beter. Je moet geregeld tot de limiet gaan om fysiek naar een hoger niveau te groeien." Gavin Benjafield: ,,Als je traint om blessures te voorkomen, wordt je niet beter. Je moet geregeld tot de limiet gaan om fysiek naar een hoger niveau te groeien."

Met behulp van enkele koffiebekertjes legt hij uit hoe zijn team in elkaar steekt. Exact een jaar nadat hij zelf zijn entree in Amsterdam maakte, heeft het team van de voormalig werknemer van Ajax Cape Town steeds duidelijkere contouren gekregen. De implementatie van de nieuwe visie begint steeds meer vorm te krijgen. Het performance team maakt net als de studiebegeleiding en mentale begeleiding onderdeel uit van een groter geheel, te weten Talentontwikkeling. Deze afdelingen werken vanuit een visie met elkaar samen om de individuele speler op alle onderdelen verder te ontwikkelen. ,,Maar we zijn er nog lang niet. De plannen zijn nog volop in ontwikkeling en er is nog veel verbetering mogelijk.”

Binnen het performance team is er een zogenaamde ‘binnenring’ met de performance coaches Björn Rekelhof (team) en Perry Augustine (individueel) en de fysiotherapeuten Pim van Dord en Ronald Vermeer. Daaromheen sluiten clubarts Don de Winter, voedingsdeskundigen Peter Res, Bianca van Dijk (orthomoleculaire voeding) en de medewerkers van het adidas miCoach Performance Center aan. ,,En dan hebben we natuurlijk nog een externe ring waartoe onder andere het VUmc, AMC en specialisten in het buitenland behoren. Zo is Davy Klaassen vorig seizoen een aantal maal naar Barcelona gegaan voor de behandeling van zijn liesblessure. In sommige gevallen moet je externe expertise inhuren.”

Ten opzichte van vorig seizoen is de balans nu twee performance coaches versus twee fysio’s in plaats van één performance coach tegenover drie fysio’s. Ook bij Jong Ajax heeft er een uitbreiding plaatsgevonden. In plaats van één fysiotherapeut zijn ook daar twee performance coaches aan het team toegevoegd. Dit alles vanuit de gedachte dat blessures voorkomen belangrijker is dan genezen. Bovendien verkleint het de brug tussen de beloften en het eerste elftal voor wat betreft de begeleiding door de performance coaches. Benjafield legt uit: ,,De eerst associatie bij een fysiotherapeut is nog altijd het genezen van blessures. Maar dat is conservatief gedacht. Als je traint om blessures te voorkomen, wordt je niet beter. Je moet geregeld tot de limiet gaan om fysiek naar een hoger niveau te groeien. Natuurlijk is er altijd een kans op blessures, maar je wordt wel sterker en fitter. Onze performance coaches zijn ervoor om voor iedere individuele speler het ideale schema op te stellen. Dat geldt zowel voor de basisspelers van Ajax 1, maar nu ook voor de spelers die tussen Jong Ajax en het eerste elftal heen en weer pendelen. Ook zij kunnen hun persoonlijke schema continu blijven volgen.”

Tijdens het kijken naar de dvd over de Trilogie werd de waarde van het werk van Benjafield bevestigd. ,,Siem de Jong heeft vrijwel alle wedstrijden gespeeld. Maar hij lag ook bijna elke dag op de tafel bij de fysiotherapeut. Niet omdat hij geblesseerd was, maar juist om zo goed mogelijk te herstellen. Dat geeft hoe hij met zijn sport bezig is. Als je het uiterste van je lichaam vraagt, moet je ook zorgen dat je het optimaal prepareert voor de volgende inspanning. Daar spelen zowel de fysio’s als de performance coaches een belangrijke rol in. Zowel bij de fitte als de geblesseerde spelers. Het sluit naadloos aan bij de visie van Cruijff die zegt dat je met specialisten moet werken om blessures te voorkomen en fysieke details moet verbeteren. De focus moet liggen op trainingsmogelijkheden in plaats van medische onmogelijkheden. We moeten de spelers fysiek gezien naar een zo hoog mogelijk niveau brengen. Uiteindelijk betaalt dat zich uit tijdens het seizoen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst