Menu
Ten Cate blijft geloven in titel

Ten Cate blijft geloven in titel

Ajax is er niet in geslaagd de koppositie over te nemen van PSV. De Amsterdammers werden in Waalwijk op 2-2 gehouden door RKC. Ajax werd bovendien door het gelijkspel op de ranglijst gepasseerd door AZ.

Aan een 2-0 overwinning op RKC zou Ajax zondag genoeg hebben gehad om PSV te verdringen van de eerste plaats van de ranglijst in de Eredivisie. Het zou een ongelooflijke stunt zijn geweest, omdat Ajax een maand terug, na de nederlaag tegen Heerenveen (0-1), tien punten goed moest maken op de concurrent uit Eindhoven. Maar de stunt waarop door het Amsterdamse publiek gehoopt werd, bleef uit. Gabri en Sneijder brachten Ajax zondag twee keer op voorsprong. Jan Vertonghen en Ruud Berger zorgden twee keer voor de gelijkmaker.

Met name Vertonghen speelde een belangrijke rol bij de tegen degradatie vechtende thuisploeg. De van Ajax-gehuurde Belg maakte de 1-1 en zorgde constant voor gevaar. Dat hij zijn ploegmakkers bij Ajax twee punten door de neus boorde, kon Vertonghen even weinig schelen. ,,Ik denk dat ik mijn visitekaartje voor volgend seizoen wel heb afgegeven'', glunderde hij na afloop. Maar buiten de vechtlust van RKC en de kwaliteit van Vertonghen had Ajax het puntenverlies ook aan zichzelf te wijten.

Van het vertrouwen waarmee de Ajacieden de afgelopen weken speelden, leek weinig meer over. Er werden gedurende de hele wedstrijd maar een paar kansen gecreƫerd en RKC was een stuk sterker in de duels. Het leek of de ploeg toch een beetje zenuwachtig was geworden, nadat PSV opnieuw drie punten had laten liggen. Henk ten Cate sprak dat na afloop tegen. ,,Ik heb vandaag geen nerveuze spelers gezien. RKC heeft met name gewonnen op strijd'', aldus de trainer, die ook vond dat de matige staat van het veld niet in het voordeel van Ajax werkte.

Ajax kwam ondanks de weinige kansen wel twee keer tot scoren. Na acht minuten omspeelde Wesley Sneijder de RKC-verdediging. Hij zette Gabri vrij voor het doel, die eenvoudig in kon tikken. RKC bleek niet onder de indruk van de openingstreffer. Nog geen minuut later kopte Vertonghen raak. De thuisploeg voerde de druk op, maar kwam door een fout van doelman Erwin Lemmens na twintig minuten opnieuw op achterstand. De keeper verspeelde de bal knullig aan Huntelaar. De spits hield zijn ogen goed open en bediende Sneijder op maat.

Na de 1-2 nam Vertonghen RKC op sleeptouw. Hij verstuurde perfecte passes en nam regelmatig Maarten Stekelenburg onder vuur met schoten van afstand. De verdediging van Ajax, met de van een blessure teruggekeerde Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel, weerde zich kranig, maar kon niet verhelpen dat RKC in de zeventigste minuut de 2-2 maakte. Oud-Ajacied Anthony Obodai zette voor vanaf de linkerkant, waarna Ruud Berger Stekelenburg met een harde knal passeerde. Een tumultueuze slotfase volgde waarin Tarik Sektioui in de laatste minuten zijn tweede gele kaart ontving en van het veld werd gestuurd. Ten Cate had op dat moment al Tom de Mul en Kenneth Perez in het veld gebracht voor respectievelijk Van der Wiel en Babel.

De vijf minuten extra tijd leverden Ajax niets op, behalve een gele kaart voor Wesley Sneijder. De middenvelder mist hierdoor de wedstrijd van vrijdag tegen NAC. Ondanks de 2-2 blijft Ten Cate in een landstitel geloven. ,,We zijn toch weer een punt ingelopen op PSV'', zei hij tijdens de persconferentie. ,,Wij moeten alles winnen om kampioen te worden. Dat geldt ook voor PSV en AZ. Er is nog niets beslist.'' AZ is de lachende derde van dit competitieweekeinde. De Alkmaarders wonnen met 1-4 bij NAC en passeren Ajax op de ranglijst. Beide ploegen hebben twee punten achterstand op PSV, maar de formatie Louis van Gaal heeft een beter doelsaldo.