Menu
Ten Cate blikt vooruit op eerste duel om 'echie' tegen FC Kopenhagen

Ten Cate blikt vooruit op eerste duel om 'echie' tegen FC Kopenhagen

Ajax is klaar voor de eerste heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen. De opponent is in kaart gebracht, trainer Henk ten Cate heeft zijn strijdplan gemaakt. Hoe Ajax de Denen tegemoet treedt, houdt de Ajax-coach voorlopig intern. ,,Maar als je goed hebt gekeken hoe we tegen Inter zijn geëindigd, dan is wel iets duidelijk. We hebben toen goed gespeeld. Woensdag spelen we onze eerste wedstrijd om het ‘echie’.

Ten Cate is, zoals hij het zelf verwoordde, een content man. Vooral omdat zijn selectie er, na een wekenlange pittige voorbereiding, in elk geval fysiek prima voor staat. De enige minpunten tot nu toe zijn de blessures van Nicolae Mitea en Roger. Aan de laatste plaats in het Amsterdam Tournament mag niet te zwaar getild worden.
,,We hebben ons vier weken lang wezenloos getraind’’, blikt Ten Cate terug. Dan is het logisch als sommige spelers wat vermoeid zijn. Tijdens de voorbereiding wil je vooral iedereen fit houden.’’

De ontmoeting met de Ajax-volgers binnen het persgilde stond vanzelfsprekend geheel in het teken van FC Kopenhagen - Ajax. Woensdagavond staan beide partijen voor het eerst tegenover elkaar. Ten Cates assistenten Frank de Boer en Alfons Groenendijk zagen de Denen aan het werk tegen MyPa ’47. Na het door Kopenhagen gewonnen tweeluik bekeek de voltallige technische staf de dvd’s met wedstrijdbeelden van de Deens-Finse onderonsjes in de tweede voorronde.

,,We moeten uit de duels blijven’’, omschrijft Ten Cate een opdracht voor zijn ploeg. ,,Vooral ook omdat Kopenhagen fysiek veel heeft te bieden. Scoren is onze belangrijkste opdracht.’’ De Denen opereren bij voorkeur in een 4-4-2 opstelling. Met Marcus Allbäck en Fredrik Berglünd als meest vooruitgeschoven pionnen. Of de twee spitsen naast elkaar of anders worden opgesteld, zal woensdag pas blijken. Variatie is mogelijk.

Ten Cate heeft zijn basisploeg grotendeels ‘staan’. Een spaarzaam vraagteken is de keuze voor de rechtsback. Wordt het John Heitinga of George Ogararu? De Amsterdammers hebben nog ruim 48 uur om een keuze te maken. ,,Vooraf kende ik Kopenhagen niet echt’’, vervolt Ten Cate. ,,Inmiddels is me duidelijk hoe ze spelen en dat het een ploeg is die heel veel strijd levert. Vandaar dat we ook uit de duels moeten blijven. Ik heb heel veel vertrouwen in. Gewoon omdat wij heel goed kunnen voetballen.’’

Buiten de geblesseerde Mitea en Roger om ontbreken ook Jan Vertonghen, Tom de Mul, Angelos Charisteas en Edgar Manucharyan in de selectie die dinsdag afreist naar de Deense hoofdstad. Reservedoelman Dennis Gentenaar maakt de reis evenmin mee. De nieuwkomer kampt met een rugblessure en mag binnenkort wedstrijdritme opdoen in het beloftenelftal. Ryan Babel is weer volledig hersteld van zijn spierblessure.

Vooral de onverwachte absentie van Vertonghen werd door de Ajax-coach extra toegelicht. De jonge Belg, een van de prettige verrassingen in de voorbereiding, heeft enkele dagen vrijaf gekregen. Ten Cate: ,,Hij hoeft zich vrijdag pas weer te melden. Jan heeft in de voorbereiding misschien wel het meest gespeeld. Er is in de afgelopen weken heel veel op hem afgekomen, er is heel veel aandacht voor hem geweest. Hij werd van hot naar her gesleept. Ook daarom lijkt deze beslissing lijkt me verstandig.