Menu
Ten Cate hoopt op goed resulaat

Ten Cate hoopt op goed resulaat

,,Ook gezien de gehavende selectie is in deze twee wedstrijden maar één ding belangrijk: in het toernooi blijven.’’ Ajax-trainer Henk ten Cate sprak woensdagavond duidelijke taal tijdens zijn persconferentie in het Maksimir Stadion in Zagreb.

In het UEFA Cuptoernooi blijven, betekent Dinamo Zagreb overwinnen. De lijst met geblesseerde Ajacieden maakt de toch al lastige klus er niet bepaald makkelijker op. De trainer mist een karrenvracht aan geblesseerde Ajacieden. De niet inzetbare spelers zijn achtergebleven in de ArenA.
Urby Emanuelson en Albert Luque maken in de hoofdstad van Kroatië wel deel uit van de Ajax-selectie. De twee Ajacieden zijn de grootste vraagtekens in de selectie. De woensdagtraining is een laatste test. Donderdagmorgen wordt beslist of de twee spelers worden opgesteld. Woensdagavond schaafden achttien spelers aan hun vorm in het lege Maksimir Stadion. Tijdens de afsluitende partij en de afrondoefeningen toonden de Ajacieden zich van hun scherpste kant. Emanuelson verliet het veld met een tevreden lach. De training verliep voor hem probleemloos.

,,Wat is resultaat?’’, herhaalde Ten Cate eerder op de avond de vraag van een journalist. De trainer liet de vraagstelling op zich inwerken. Met welk resultaat kan de coach vrede hebben na de eerste krachtmeting met de Kroatische kampioen? De Amsterdammer schetste vervolgens de scenario’s waarmee zijn selectie de terugreis vanuit Zagreb met een goed gevoel kan aanvaarden. Ten Cate: ,,Een resultaat kan alles zijn. Een gelijkspel. Een kleine nederlaag.’’

Ten Cate instrueert Jaap Stam tijdens de laatste training voor Dinamo Zagreb - Ajax. Ten Cate instrueert Jaap Stam tijdens de laatste training voor Dinamo Zagreb - Ajax.

Na het laatste fluitsignaal van Dinamo Zagreb - Ajax zal de blik direct worden gericht op de return in de ArenA. In Zagreb is één ding zonneklaar. De Ajacieden zullen er alles aan doen om zichzelf een zo gunstig mogelijke uitgangspositie te verwerven voor de returnwedstrijd op 4 oktober.

Een makkie wordt de eerste confrontatie niet. Zeker niet. Enkele jaren terug zag Ten Cate zijn toenmalige club MTK Boedapest al aan het werk tegen Dinamo Zagreb. In het kolkende Maksimir Stadion maakte de beleving bij de spelers en de supporters indruk.
,,Alles bij elkaar is Dinamo Zagreb een gedegen tegenstander’’, kent Ten Cate ook de kracht van het huidige Dinamo. ,,In deze tegenstander zit veel voetbal. Het is een technische ploeg. Dinamo heeft veel goede spelers, die samen een sterk team vormen. Zagreb speelt aanvallend voetbal, met vleugelspelers.’’

,,Ik heb Dinamo aan het werk gezien tegen Werder Bremen (voorronde Champions League, red.); net als Ajax had ook Dinamo in die duels weinig geluk.’’ De Nederlanders en de Kroaten overleefden het kwalificatietoernooi voor deelname aan het kampioenenbal niet. Waar Ajax zijn meerdere moest erkennen in Slavia Praag, kwamen de Kroaten niet voorbij Werder Bremen. ,,Ik vind Dinamo beter dan Slavia Praag. Ook daarom is deze wedstrijd voor ons een nieuwe testcase. Vertrouwen in een goede afloop is er zeker. Anders hadden we beter thuis kunnen blijven.’’