Menu
Ten Cate prijst opnieuw collectief

Ten Cate prijst opnieuw collectief

De stemmingen onder de trainers liepen uiteen, in de perszaal van het DSB Stadion. Ajax-trainer Henk ten Cate prees opnieuw de teamprestatie die zijn Ajacieden hadden geleverd. AZ-trainer Louis van Gaal baalde van de nederlaag.

Afgelopen donderdag maakte Ten Cate zijn mannen ook al mooie complimenten na de overwinning op Dinamo Zagreb (0-1). In Alkmaar kwamen de Amsterdammers opnieuw als overwinnaars uit de strijd.
,,Dit is een mooie overwinning’’, gaf Ten Cate zijn visie op de topper tijdens de persconferentie. ,,Bij AZ winnen is goed. Helemaal als je met een gehavende ploeg begint.’’ De Ajax-trainer verwees naar de blessuregolf die zijn selectie al een tijdje teistert. Kort voor de aftrap van AZ - Ajax sloeg de rampspoed opnieuw toe. Jaap Stam haakte op het allerlaatste moment af met problemen aan een knieband. Na een speelhelft moest ook de geblesseerd geraakte Thomas Vermaelen de strijd staken. Wat precies de kwetsuur is, was na afloop nog niet duidelijk. Het verlies van beide beoogde basisspelers dwong Ten Cate en zijn trainersstaf in elk geval tot omzettingen. ,,Van ons tactische strijdplan bleef door die wisselingen weinig meer over’’, sprak Ten Cate.

Dat zijn ploeg alsnog won, stemde de oefenmeester logischerwijs extra tevreden. ,,We hebben efficiënt gespeeld, al waren we de eerste helft soms wat zoekende. Later kregen we meer controle over de wedstrijd. Uiteindelijk hadden we het wel beter uit kunnen spelen. Ik ben zeer te spreken over deze overwinning. Als team hebben we een fantastische overwinning behaald. Maarten Stekelenburg was de uitblinker. Hij redde de penalty en stond aan de basis van de 1-3. De gestopte penalty was een cruciaal moment in de wedstrijd.’’

Collega-trainer Louis van Gaal hoorde de analyse van Ten Cate teleurgesteld aan. De analyse van Van Gaal was helder: AZ verloor de strijd door individuele fouten. ,,Na de penalty knapte er iets in mijn ploeg’’, keek de AZ-trainer op zijn beurt terug. ,,Als je de grootste kans op een doelpunt, de strafschop, mist kan je niet winnen. De derde goal gaven we bovendien weg. AZ heeft het nooit zover mogen laten komen. De fouten die we hebben gemaakt, mag je niet maken in een topduel. Al helemaal niet tegen Ajax, omdat die ploeg vaak beschikt over meer individuele klasse.’’