Menu
Ten Cate rekent op Stam en Babel

Ten Cate rekent op Stam en Babel

Henk ten Cate kan zondag tegen Heerenveen waarschijnlijk beschikken over Ryan Babel en Jaap Stam. De twee kampten deze week met blessures, maar de trainer verwacht hen op te kunnen nemen in zijn wedstrijdselectie.

Dat werd duidelijk tijdens het perspraatje van de Ajax-trainer. Babel kwam afgelopen weekend niet ongeschonden uit de competitiestrijd met AZ (1-1). De aanvaller verliet Alkmaar met een kneuzing in zijn voet en moest de KNVB Bekerstrijdwedstrijd tegen Willem II laten schieten. Jaap Stam verscheen woensdagavond wel aan de aftrap in Tilburg. Een opspelende hamstring dwong de aanvoerder de strijd nog voor de rust te staken. Hedwiges Maduro was de vervanger van Stam in de met 2-0 gewonnen bekerstrijd. Vrijdag vervolgde Stam zijn herstelprogramma in de Amsterdam ArenA. Babel verscheen wel gewoon op het trainingsveld. ,,Jaap heeft uit voorzorg binnen getraind’’, lichtte Ten Cate toe.

Volgens de laatste berichten uit het Abe Lenstra Stadion zal Afonso Alves het duel in de ArenA aan zich voorbij moeten laten gaan. De Friezen missen in dat geval hun trefzekerste man. De topscorer in de Eredivisie (22 goals) herstelt van een scheurtje in de binnenband van zijn linkerknie. De Braziliaan trainde deze week weer voorzichtig op het veld. Drie weken terug liep Alves zijn kwetsuur op in de wedstrijd tegen Vitesse. ,,We hebben een analyse van Heerenveen met Alves en een analyse van de laatste wedstrijd zonder Alves’’, vertelde Ten Cate. ,,Alfons Groenendijk is afgelopen weekeinde bij de wedstrijd van Heerenveen tegen Roda JC geweest. We analyseren de tegenstander altijd zo kort mogelijk voor onze wedstrijd. Heerenveen is zeker niet de minste ploeg in de competitie.’’

De Friezen verloren hun laatste duel tegen Roda JC. In Kerkrade ging de ploeg van trainer Gertjan Verbeek met 1-0 onderuit. Heerenveen staat op dit moment achtste. Eerder dit seizoen boekten de Amsterdammers een verdiende en glansrijke overwinning in het Abe Lenstra Stadion (0-2). Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche werd die avond gepasseerd door Tom de Mul en Wesley Sneijder. Alves speelde op 28 oktober wel mee tegen de Amsterdammers. Uitzonderlijk genoeg besloot de spits de avond zonder doelpunten.