Menu
Ten Cate: 'Respect voor Kopenhagen, geen angst'

Ten Cate: 'Respect voor Kopenhagen, geen angst'

Henk ten Cate stond voorafgaand aan de training van zijn Ajax in het Parken Stadion de pers te woord. De coach liet weten dat Ajax terdege voorbereid is op FC Kopenhagen, een tegenstander die 'wij respecteren maar niet vrezen', aldus de trainer van Ajax.

,,We hebben voldoende kennis van FC Kopenhagen", zei Ten Cate in de perskamer van het Parken Stadion. ,,Twee keer hebben we ze live in actie gezien en we hebben ook nog videos van ze. Een daarvan gaan we met het team bekijken in de wedstrijdvoorbereiding. Kopenhagen heeft geen verrassingen voor ons; we weten welke opties zij hebben. Het is een sterk team, dat goed de lange bal kan spelen. Zij hebben het voordeel dat ze al wat langer bezig zijn, wij zijn technisch en tactisch wat sterker. We zullen uit de duels moeten blijven."

Zal Jaap Stam net zo goed zijn als in de wedstrijd tegen Inter, wilden de Deense journalisten weten. ,,Beter zelfs", antwoordde Ten Cate resoluut. ,,Wij zijn nog in de opbouwfase en we worden elke dag nog iets beter. Natuurlijk wilden de Denen weten of hun landgenoot Kenneth Perez woensdagavond in de basisopstelling staat. ,,Willen jullie mijn startende elf al weten?", vroeg Ten Cate zich af. Nou, eigenlijk eentje maar, lieten de Deense reporters weten. ,,Jaap Stam´´, zei de Ajax-coach slim. Om serieuzer er aan toe te voegen: ,,We hopen op winst natuurlijk, dan zijn we tevreden. Maar we verwachten niets. We kijken wel waar we na negentig minuten staan."

Na de wijze woorden van Ten Cate trainde Ajax in het stadion waar woensdag de strijd tegen FC Kopenhagen ontbrandt. Na een tikspelletje ter onstpanning en ook om de spieren los te maken, zette de ploeg zich aan een groot positiespel, een van de vaste trainingsvormen van de afgelopen weken. Ajax moet immers via het goed kiezen van positie en de individuele techniek de fysieke duels tegen de sterke Denen proberen te ontlopen. Intussen nam Fred Grim de twee keepers Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer onder handen.

Ook de onderdelen inspelen, voorzetten en afronden kwamen in een oefenvorm aan de orde. De kopbal waarmee Gabri, uit een voorzet van Olaf Lindenbergh, doelman Maarten Stekelenburg verschalkte, mocht er zijn; net als de volley van Markus Rosenberg.

Aanvoerder Jaap Stam onderschreef de eerdere uitspraken van zijn trainer dat Ajax moet zorgen niet mee te gaan in het fysieke spel van de Deense opponent. ,,Onze kwaliteiten liggen toch meer op het voetballende vlak", aldus de verdediger. FC Kopenhagen is een goede ploeg, met veel internationals en voor ons begint morgen dus het echte werk. We moeten hier een goed resultaat weg zien te halen. Het is moeilijk om aan te geven waar Ajax nu staat. Het zelfvertrouwen en het enthousiasme zijn aanwezig, dat blijkt ook uit de trainingen. Het is na oefenwedstrijden echter moeilijk aan te geven of een ploeg er klaar voor is. De wil is er in ieder geval, en hopelijk kunnen we daar een gevolg aan geven door middel van een goed resultaat."

Stam had echter tijdens de oefensessie wel geconstateerd dat de grasmat in het Parken Stadion geen vriend van de technisch begaafde Ajacieden zal zijn. ,,Het is hard en droog, er zitten kale plekken in en het veld is hobbelig."

Klaas Jan Huntelaar had desondanks grote plannen. De spits verklaarde er zin in te hebben. ,,Ik heb altijd zin in belangrijke wedstrijden. En dat ik in de laatste twee wedstrijden niet gescoord heb, geeft me geen extra motivatie want ik wil altijd scoren. Het lijkt me een heel mooi duel om er weer eens een of twee te maken."