Menu
Ten Cate tekent voor overwinning

Ten Cate tekent voor overwinning

Ajax staat zondag voor de aftrap van het competitieseizoen in de Eredivisie. Tegenstander is RKC Waalwijk. Trainer Henk ten Cate blikte in zijn wekelijkse perspraatje vooruit op de ouverture. ,,Ik vind het wel het leukste om thuis te beginnen", deelde hij zijn gehoor mee.

De stellling was bij de trainer gedeponeerd dat Ajax het seizoen toch lekkerder begint met een thuiswedstrijd tegen RKC dan bijvoorbeeld met een uitwedstrijd tegen FC Groningen. ,,Nou, als je die uitwedstrijd bij Groningen wint, dan geeft dat heel veel zelfvertrouwen en je hebt hem maar mooi gehad", aldus de immer scherpe Ten Cate. ,,Maar natuurlijk is het leuker om thuis te beginnen."

Na de winst op Kopenhagen en de zege tegen PSV kan het verwachtingspatroon dat de buitenwacht van Ajax heeft wel eens hoog zijn. ,,Maar ik ga er niet meer druk op leggen dan er al op een eerste wedstrijd ligt. Die druk ligt er bij elke club. Het is je presentatie voor eigen publiek en dan wil je natuurlijk altijd goed beginnen. Laat ik het zo zeggen: ik teken voor de overwinning."

Die zege moet dan wel behaald worden met een ander verdedigingscentrum dat het vaste Stam/Vermaelen, aangezien de voormalige speler van RKC uitgerekend voor dit duel is geschorst. ,,Ik heb drie spelers die op die positie kunnen spelen. Grygera, Vertonghen en Lindenbergh zouden daar heel goed uit de voeten kunnen. Ik heb in elk geval geen zin om in verdedigend opzicht drie mutaties door te voeren omdat er op een positie gewijzigd moet worden."

Tijdens de vrijdagtraining van een zeer intensief uur probeerde Ten Cate Zdenek Grygera naast Jaap Stam uit. Of dat zijn goedkeuring kon wegdragen, zullen we zondagmiddag om half drie zien als de mannen aftrappen voor een nieuw seizoen Eredivisievoetbal.

Of ook Wesley Sneijder aan die aftrap staat, is nog een vraagteken aangezien de middenvelder een dezer dagen vader wordt. ,,Het is aan de speler om te bepalen of hij wel of niet kan spelen", zei Ten Cate. ,,Als hij zegt van wel, dan wil ik dat hij honderd procent met zijn gedachten bij de wedstrijd is. Toen ik zelf voor het eerst vader was geworden, speelde ik twee dagen later met Telstar bij Eindhoven. Ik speelde de pannen van het dak en scoorde drie keer!"

Mocht Sneijder besluiten bij vrouw en kind te blijven, dan hoeft Ten Cate zich geen zorgen te maken. De trainer heeft opties genoeg. Zo speelde de Spaanse aanwinst Roger afgelopen maandag bij Jong Ajax een dijk van een wedstrijd. ,,Hij speelde goed. En ik kan een tipje van de sluier oplichten. Hij zit zeker bij de selectie van zondag", sprak de trainer grijnzend. De overige zeventien namen wilde hij nog prijsgeven omdat Ajax zaterdag nog een keer traint en hij daarna de definitieve achttienkoppige selectie bekend zal maken.