Menu
Ten Cate: trots en teleurgesteld

Ten Cate: trots en teleurgesteld

Ajax won op knappe wijze van Werder Bremen (3-1), maar de zege was niet groot genoeg om de volgende ronde van de UEFA Cup te bereiken. Dit tot teleurstelling van Henk ten Cate, die wel trots op de prestatie van zijn team was.

Ajax-trainer Henk ten Cate zat met gemengde gevoelens achter de tafel tijdens de persconferentie na afloop van het UEFA Cupduel. Trots was de oefenmeester op zijn ploeg, die het het sterke Werder Bremen uiterst lastig had gemaakt; en teleurgesteld omdat Ajax de laatste zestien van de UEFA Cup niet had bereikt ondanks de 3-1 overwinning. ,,Het gaat om twee wedstrijden'', besefte de Amsterdammer. ,,En we hebben het dus laten liggen in de heenwedstrijd. Daar stonden we snel met tien man in het veld, werd er een doelpunt goedgekeurd dat alleen de grensrechter heeft gezien en lieten we een grote kans liggen om te scoren. Vergeet ook niet dat we een aantal belangrijke spelers misten. Als we twee keer compleet waren geweest, hadden we een goede kans gehad.''

Een kans om de 3-0 nederlaag in Duitsland recht te zetten verschafte Ajax zichzelf in de thuiswedstrijd alsnog, al balanceerde de thuisclub in de return voortdurend op het slappe koord. Een tegentreffer van Werder betekende immers dat Ajax een wel heel grote zege diende te boeken op een club die te boek staat als een van de favorieten voor het winnen van de UEFA Cup. Ajax kende echter een bliksemstart toen Leonardo al na drie minuten de bal achter doelman Wiese joeg. De overige 87 minuten zouden genoeg ruimte moeten geven voor nog twee treffers.

Maar helaas voor de Ajacieden werd gelegenheidslinksback Roger uitgespeeld en zette Hugo Almeida de daaropvolgende voorzet om in een treffer: 1-1 en nu moest Ajax nog vier keer scoren. ,,Met een beetje geluk hadden we een grotere uitslag neer kunnen zetten'', zei Ten Cate, doelend op de kansen die niet benut werden door Ryan Babel, Klaas Jan Huntelaar, Wesley Sneijder en Kenneth Perez en de kopbal van Leonardo die van de lijn werd gehaald. ,,Maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen, Werder kreeg ook nog wel een paar dotten van kansen'', aldus de Ajax-coach, doelend op Almeida die na zijn gelijkmaker een paar keer de 1-2 op zijn schoen had.

De Portugees scoorde echter niet meer en hield zo de deur voor Ajax open om via een offensief dat in de tweede helft pas echt goed losbarstte, de opponent het vuur na aan de schenen te leggen. Na een uur spelen bereidde Babel een knap doelpunt van Huntelaar voor en een kwartier later deed Babel zelf de ArenA ontploffen toen hij goed doorging na een pass van Perez en de bal snoeihard achter Wiese schoot. Aangespoord door het fanatieke thuispubliek gingen de Ajacieden op jacht naar wat gerust een wonder genoemd had kunnen worden en bijna slaagden zij daar ook nog in.

Wiese reageerde echter knap op inzetten van Sneijder en Perez, en gaandeweg werd duidelijk dat Ajax aan de nog overgebleven speeltijd niet meer genoeg zou hebben om nog twee keer te scoren. Winst in de vorm van doorgaan naar de volgende ronde zat er niet meer in. Op andere vlakken werd er echter wel gewonnen. Ten Cate: ,,Hier doe je heel veel ervaring mee op als jonge speler. Dus dit nemen we weer mee naar de toekomst. En we hadden vandaag wel degelijk wat te verliezen, namelijk prestige. Ik ben trots op wat het elftal vandaag gepresteerd heeft.''