Menu
Ten Cate verwacht warm middagje

Ten Cate verwacht warm middagje

Ajax reist zondag naar Almelo voor de wedstrijd tegen het dit seizoen op eigen kunstgras ongeslagen Heracles. ,,Het wordt weer een lastige opgave", verwacht trainer Henk ten Cate.

Normaliter doen de Ajacieden de training na een wedstrijd weinig meer dan uitlopen of spelen zij een ontspannen spel. Deze vrijdagochtend oogde het op het trainingsveld echter anders. Ten eerste was de locatie al anders dan normaal, want dit keer werd het rechterveld gebruikt en niet het linkerveld. Dat had alles te maken met de tegenstander van zondag, Heracles Almelo. Als enige eredivisionist spelen de oosterlingen namelijk op kunstgras, net zo'n ondergrond als het rechtertrainingsveld bij de ArenA. Logisch dus, dat de mannen twee dagen willen wennen aan de nepsprieten onder hun schoenen. ,,Ik vind kunstgras helemaal niets", riep Ten Cate op de persbijeenkomst ontzet uit. ,,Dan draagt het nota bene nog mijn naam ook!", grapte de trainer er overheen want de hoofdsponsor en kunstgrasleverancier van Heracles luistert naar de naam Ten Cate.

Het kunstgrasveld werd intensief gebruikt vrijdag om te kunnen wennen aan de 'vreemde' ondergrond. Het kunstgrasveld werd intensief gebruikt vrijdag om te kunnen wennen aan de 'vreemde' ondergrond.

,,Noem me ouderwets, maar ik wil modder onder de kicksen", sprak trainer Ten Cate. ,,Ik zal niet aan kunstgras kunnen wennen." Om te zorgen dat zijn spelers wel beslagen 'ten ijs' komen, trainden zij dus vandaag - en ook morgen - op het eigen kunstgrasveld. ,,Een kunstgrasveld kan je vergelijken met een bevroren veld", is de trainer van mening. ,,Als je het meeste lef hebt, win je de wedstrijd. Op kunstgras moet je heel zuiver spelen. Want als je iemand twintig centimeter uit het lood aanspeelt, kan hij met geen mogelijkheid de bal meer onder controle krijgen", schat Henk ten Cate in. Daarom liet hij zijn spelers lange tijd op het trainingsveld op balbezit trainen. Zuiver inspelen en controleren waren de toverwoorden tussen half elf en half twaalf. ,,De bal stuitert anders, rolt anders. Je krijgt een ander soort voetbal", somde de Ajax-trainer op.

Edgar Manucharyan kreeg na zijn invalbeurt tegen Austria Wien alle lof toegezwaaid. ,,Soms is hij geniaal", sprak Ten Cate vrijdag over zijn linksbuiten. Edgar Manucharyan kreeg na zijn invalbeurt tegen Austria Wien alle lof toegezwaaid. ,,Soms is hij geniaal", sprak Ten Cate vrijdag over zijn linksbuiten.

Dat zou kunnen betekenen dat Ajax in een andere opstelling speelt dan 'normaal'. ,,Technisch vaardige, lichtvoetige snelle spelers kunnen op kunstgras beter uit de voeten. Als trainer houd je bij het maken van je basiselftal rekening met de omstandigheden. Maar we gaan naar Almelo om daar te winnen, al zal het niet makkelijk worden. Toch wil ik koste wat het kost volgende week met twee punten voorsprong op PSV aan het duel met de Eindhovenaren beginnen. Om dat te bewerkstelligen, moet ik ook weer niet al te veel gaan schuiven in de opstelling. Ook het feit dat Stam en Gabri bij een volgende gele kaart zijn geschorst, doet niets af aan het streven met voorsprong PSV te ontmoeten. Soms kan je daar geen rekening mee houden."

Nicolae Mitea, Dennis Gentenaar, Michael Krohn-Dehli en Ryan Babel zijn nog niet beschikbaar. ,,Nicolae Mitea is fit, maar nog niet wedstrijdfit. Hij heeft maandag een uur goed gespeeld in Jong Ajax en dat gaan we de volgende wedstrijd van Jong Ajax uitbouwen. Met Ryan Babel gaat het mij nog niet snel genoeg. Hij loopt in het zwembad en voorzichtig op de loopband. Maar ook het halen van de wedstrijd tegen PSV is een probleem voor hem. Zonder hem zijn we gedwongen iets anders te spelen, maar dat is een kwaliteit van dit team. We kunnen meer dan een systeem spelen en dat is prettig om te constateren."

De wedstrijd tegen Heracles Almelo begint zondagmiddag om half drie.