Menu
Ten Hag: 'Wisselen aanvoerder ingrijpende beslissing'

Ten Hag: 'Wisselen aanvoerder ingrijpende beslissing'

Trainer Erik ten Hag liet aanvoerder Joël Veltman voor het duel met sc Heerenveen buiten de ploeg en maakte de 18-jarige Matthijs de Ligt aanvoerder.

,,We wilden meer druk over de zijkant”, gaf Ten Hag na afloop als reden voor het passeren van zijn aanvoerder. Rasmus Kristensen nam op rechtsachter de plek in van Veltman. ,,Rasmus is nu 2 maanden hier. De aanpassingsperiode is voorbij en hij dient zich aan op de training.”

Maar dat was niet de enige reden: ,,De vorige 2 resultaten (gelijkspel tegen ADO en verlies bij Vitesse, red.) passen niet bij Ajax”, sprak Ten Hag op de persconferentie na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen sc Heerenveen. ,,Ik was zeer ontevreden over de houding van het hele team. En je weet dat als we niet winnen, iemand anders kan spelen. Ik ben mij ervan bewust dat het wisselen van de aanvoerder een ingrijpende beslissing is. Maar het geeft ook iets aan.”

Today's ©aptain! ✖️✖️✖️

🤜 Matthijs de Ligt 🤛#ajahee pic.twitter.com/vu3J5nwqHu

— AFC Ajax (@AFCAjax) 11 maart 2018

'Geen definitieve beslissing'
De aanvoerdersband van Veltman ging niet naar één van de routiniers, maar naar tiener Matthijs de Ligt: ,,We wilden per se Matthijs als aanvoerder. Hij gaat meer en meer heersen achterin. Maar moet ook meer gaan eisen. Zoals het hele team meer moet eisen van elkaar. Ze moeten meer verantwoordelijkheid gaan nemen. Matthijs ook. Hij maakt een superontwikkeling door en dit past daar in. Hij heeft de uitstraling van een aanvoerder. Dat Joël nu een keer op de bank zit, is geen definitieve beslissing. We moeten kijken hoe het zich ontwikkelt. Ik moet Joël wel een compliment geven hoe hij is ingevallen.”

'Blij met spel, houding en beleving'
Tot tevredenheid van Ten Hag won Ajax met 4-1. ,,We hadden totale dominantie op het veld. De tegengoal viel echter veel te snel na de openingsgoal. Misschien was het de euforie na het doelpunt waardoor de linies te veel uit elkaar speelden. Na rust kregen we 4 à 5 honderdprocentkansen. Maar dat is ons verhaal van de laatste weken. We hebben veel te weinig rendement, waardoor het een wedstrijd bleef. Ik ben wel blij met het spel, de beleving, de houding en de 3 punten.”

Lees ook: Ajax brengt spanning heel klein beetje terug

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhe