Menu
Ten years after

Ten years after

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Ajax de Champions League veroverde. De formatie van Louis van Gaal versloeg in Wenen AC Milan door een doelpunt van Patrick Kluivert.

Ajax, met als aanvoerder de huidige hoofdtrainer Danny Blind, bereikte de finale in de Oostenrijkse hoofdstad met een ongeslagen status in de kampioenencompetitie van het seizoen 1994-1995. In de groepsfase versloegen de Amsterdammers onder meer AC Milan tot twee keer toe.

De mooiste wedstrijd was eigenlijk de halve finale in het Olympisch Stadion. Bayern München werd niet alleen verslagen maar eigenlijk ook vernederd. De Ajax-machine draaide op volle toeren en de Amsterdammers maakten met 5-2 het 0-0 gelijkspel in München meer dan goed.

In Wenen was AC Milan voor de derde keer dat seizoen de tegenstander. Ajax had het moeilijker dan de vorige twee ontmoetingen met de Italiaanse gigant, maar trok weer aan het langste eind. Het late doelpunt van de toen 18-jarige Patrick Kluivert staat iedere Ajax-supporter nog op het netvlies, net als de karate-trap van trainer Van Gaal, de blijdschap van Frank Rijkaard, het 'klapwieken' van het Ajax-vliegtuig boven het Museumplein en de rondvaart voor de helden door de Amsterdamse grachten.

Morgenavond staat AC Milan weer in de Champions-Leaguefinale. Nu is de tegenstander Liverpool FC uit Engeland. Bij de Italianen is er in ieder geval een speler in de selectie die zich 24 mei 1995 nog goed kan herinneren: Clarence Seedorf stond die dag in het veld namens Ajax tegen zijn huidige werkgever. De middenvelder veroverde in de tussenliggende tien jaar nog twee maal de Champions League: met Real Madrid en AC Milan.