Menu
Terechte puntendeling in Den Haag

Terechte puntendeling in Den Haag

Ajax slaagde er niet in te winnen bij ADO Den Haag. Het werd een gelijkspel: 1-1. ,,Jammer”, vond Marco van Basten. ,,Maar het is wel een terechte uitslag.”

Ismaïl Aissati gaf zijn eerste basisplaats glans met enkele slimme acties en passes. Ismaïl Aissati gaf zijn eerste basisplaats glans met enkele slimme acties en passes.

,,Als je het voetballend niet kan brengen, dan moet je met strijd een overwinning eruit proberen te slepen”, vertelde Van Basten na afloop van de wedstrijd waarbij geen supporters van Ajax aanwezig waren. ,,Maar helaas brachten we vandaag op beide gebieden te weinig.”
Het elftal van Ajax was zondagmiddag op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van een week eerder, toen er met 0-2 gewonnen werd van FC Utrecht. Voorin nam Leonardo de plaats in van de geschorste Luis Suarez. Op het middenveld ontbraken Jan Vertonghen en Eyong Enoh vanwege blessures. Mede hierdoor kregen Ismaïl Aissati (voor het eerst) en Evander Sno een basisplaats in het stadion van Den Haag. Kenneth Vermeer verdedigde opnieuw het Amsterdamse doel. Maarten Stekelenburg, nog niet helemaal wedstrijdfit, begon op de bank.
Op het gebied van strijd was met name de eerste helft ondermaats. Dat gold voor beide partijen overigens, want er werd door zowel Ajax als ADO Den Haag heel weinig gecreëerd. ,,Er gebeurde eigenlijk helemaal niets”, vatte Van Basten de eerste 45 minuten samen. Ajax kwam wel goed uit de kleedkamer en zette meteen behoorlijk veel druk op het doel van Robert Zwinkels. Met name Aissati onderscheidde zich. De aanvallende middenvelder speelde slim en zette vaak met mooie acties en steekpassjes zijn ploeggenoten vrij. Robbert Schilder nam in de 56ste minuut de plaats in van Evander Sno, die in de eerste helft al tegen een gele kaart was opgelopen. In de zestigste minuut kwam Ajax verdiend op voorsprong. Rob Wielaert maakte zijn eerste doelpunt als Ajacied. Hij volleerde een afgeslagen bal via Danny Buijs het doel in.
Meteen na de openingstreffer zette de thuisploeg vol de tegenaanval in. Oud-Ajacied Richard Knopper stond snel oog in oog met Vermeer, maar hij schoot naast. André Wetzel bracht in de 63ste minuut Wesley Verhoek in het veld voor Karim Soltani. De invaller stond nog geen minuut in het veld toen hij in het Amsterdamse zestienmetergebied doeltreffend uithaalde: 1-1. ,,Het is jammer dat wij niet de rust en ruimte vonden om het na de 0-1 uit te spelen”, aldus Van Basten. ,,ADO deed er fysiek meteen een schepje bovenop."
Na de gelijkmaker bracht Marco van Basten Dario Cvitanich in de ploeg voor Urby Emanuelson. De Argentijn, die de afgelopen duels miste vanwege een blessure, kreeg in de 71ste minuut een goede scoringskans. Hij werd bediend door Aissati, maar stuitte op Zwinkels. Ajax was daarna nog één keer dichtbij de 1-2. Sulejmani wrong zich aan de linkerkant langs de Haagse defensie en gaf scherp voor. Mitchell Piqué ramde de bal net over het doel van Den Haag, dat even later tevreden met een punt het veld afstapte.
Voor Ajax staat donderdag de eerste van twee UEFA Cupconfrontaties met Olympique Marseille op het programma. Van Basten hoopt dat de komende dagen nog wat spelers terugkeren van blessures. Enoh, Kennedy en Vurnon Anita zijn misschien weer op tijd fit voor het duel met de Fransen.