Menu
Terechte puntendeling

Terechte puntendeling

Ook de persconferentie na afloop van Ajax - FC Twente (1-1) leverde een gelijkspel op. Coaches Henk ten Cate en Fred Rutten waren het roerend met elkaar eens: de remise was een juiste uitslag.

Twente-trainer Fred Rutten had in de eerste helft een beter FC Twente gezien en in de tweede helft een sterker Ajax. Zijn collega Henk ten Cate kon het alleen maar beamen. De Amsterdamse oefenmeester voegde er aan toe dat Ajax in de tweede helft weliswaar gedomineerd had, maar weinig gecreëerd.

Het de laatste weken verrassend sterke FC Twente nam al na acht minuten brutaal de leiding in de Amsterdam ArenA toen Orlando Engelaar een volley onbedaarlijk hard langs Maarten Stekelenburg schoot. ,,Ik vond dat die goal te makkelijk viel'', zei Ten Cate. ,,Een aantal spelers stond verkeerd opgesteld. Maar Engelaar schoot hem wel mooi in.'' Ajax wankelde even na de tegentreffer, en het duurde tot het einde van de eerste helft tot de thuisploeg het initiatief naar zich toe trok. Het leverde enkele schietkansen en corners op, al ontstond daar ook weer geen echt gevaar uit.

Ten Cate bracht halverwege Nicolae Mitea en Thomas Vermaelen in de ploeg voor Kenneth Perez en Hedwiges Maduro. Mitea moest voor aanvallende impulsen aan de linkerkant zorgen, terwijl Urby Emanuelson, opnieuw in grootse vorm, naar het middenveld ging om daar meer dynamiek te brengen. De omzettingen betaalden zich al snel uit. Bakkal kon Emanuelson alleen stuiten ten koste van een overtreding (en een gele kaart). Wesley Sneijder schoot de toegekende vrije trap vanaf twintig meter prachtig binnen: 1-1.

Sneijder ging vervolgens voorop in de jacht op een tweede doelpunt, maar na twintig minuten in de tweede helft ging de Amsterdamse storm weer liggen. ,,We hadden een slechte bezetting voor het doel'', zei Ten Cate. ,,Klaas Jan Huntelaar, die vandaag goed speelde, kopte bovendien een aantal keer de bal goed door, maar er liep niemand de diepte in.'' Ten Cate bracht ook nog George Ogararu in voor John Heitinga, die zijn 100ste eredivisiewedstrijd voor Ajax speelde, om vanaf de rechtsbackpositie wat meer voorzetten te geven. FC Twente hield de verdediging echter goed gesloten. De bezoekers hadden, onder druk van Ajax, geen kracht meer om aan te vallen, maar ze hielden de Ajacieden echter wel in bedwang. ,,We hebben te weinig gecreëerd'', aldus Ten Cate. ,,Het kleine aantal kansen baart me nog geen zorgen. Mitea kan nog niet een hele wedstrijd spelen, Ryan Babel ontbreekt nog. Als iedereen straks weer fit is, denk ik dat we voldoende stootkracht hebben. En we hebben toch al 30 goals gemaakt in dertien wedstrijden.''

Een winnende treffer tegen FC Twente zat er echter niet in voor Ajax, al was de goed spelende Zdenek Grygera in de slotfase met een kopbal nog dichtbij een doelpunt. De bal ging net naast en daarmee kreeg de wedstrijd de uitslag die volgens het spelbeeld terecht was.