Menu
Terechte zege Ajax A1 op Heerenveen

Terechte zege Ajax A1 op Heerenveen

Ajax A1 heeft revanche genomen voor de thuisnederlaag tegen Heerenveen A1 eerder dit seizoen. Nadat de Friezen twee maanden geleden nog met 0-3 te sterk waren, bleven de punten dit keer in Amsterdam. Dankzij doelpunten van Ashraf El Mahdioui en Adham El Idrissi werd het 2-1, al bleef het onnodig lang spannend op een koud en nat sportpark De Toekomst.

Coach Gery Vink moest ten opzichte van de eerste seizoenshelft een beroep doen op flink wat nieuwe namen. Zo stond Mike Grim in het doel en bestond de centrale verdediging uit Leon Bergsma en de pas 16 jaar oude Darren Sidoel. Ook James Efmorfidis en Pelle Clement, normaliter geen basisspelers, kregen een kans.

Vanaf het eerste fluitsignaal controleerde Ajax het duel. Na twee minuten schoot Donny van de Beek naast na een rush van linksback Damil Dankerlui. Het was de opmaat voor veel kleine en iets grotere kansen. Zo kopten El Mahdioui en Zakaria El Azzouzi over, en kon Dankerlui Ajax vlak voor rust twee keer op voorsprong zetten: eerst met een schot na wederom een flinke solo, en een halve minuut later met een vlammende bal die via de onderkant van de lat weer het veld inkwam.

De Friezen gokten op de counter, maar na rust schakelde Ajax een tandje bij en kwam Heerenveen zelfs daar niet meer aan toe. Na kansen voor El Mahdioui, Bergsma en El Azzouzi brak eerstgenoemde dan toch de ban. Uit een corner van Efmorfidis kopte El Mahdioui door, en door een wirwar van spelers rolde de bal tergend langzaam achter de keeper. Adham El Idrissi kreeg er nog wel een voetje tegenaan, maar zelfs na langdurige bestudering van de videobeelden blijft onduidelijk of de aanvaller een substantiële bijdrage leverde aan de goal.

Een kwartier later pikte de spits dan toch zijn doelpuntje mee. Een vrije trap van Efmorfidis werd door keeper Jan Bekkema nog knap gered, maar in de rebound was El Idrissi er als de kippen bij om de 2-0 te laten aantekenen. Ajax zat op rozen, maar door een razendsnelle counter van Heerenveen werd het toch nog spannend. Moises Navarro was het eindpunt van een mooie Friese aanval, en tevens het startschot voor een slotoffensief. Ajax moest terug, ver terug, maar gelukkig hadden de Friezen in de laatste minuten hun vizier niet op scherp.

,,In de eerste helft vond ik ons niet geconcentreerd in de eindpass, al voetbalden we goed tegen het compact spelende Heerenveen”, concludeerde Vink. ,,Het veld was een beetje hobbelig, maar we voetbalden ons er goed onderuit met een redelijk nieuwe achterhoede. We kwamen zeer goed uit de rust, waarbij we prima speelden en eigenlijk de wedstrijd in het slot hadden moeten gooien.”

Dat Heerenveen uit geslagen positie nog terug in de wedstrijd kwam, zinde Vink niet: ,,Na de 2-0 sloop er misplaatste arrogantie in het spel. Tikken om het tikken, er zat te weinig diepte meer in het spel. Vanuit het balbezit van ons, scoorden zij een goal. Het geloof kwam weer terug. Ze konden nog een penalty krijgen, en hadden aardige kansen om nog gelijk te maken. Maar toch was het al met al wel een verdiende overwinning.”

Ajax speelt dinsdag wederom een thuisduel. Dan vindt om 18.00 uur de inhaalwedstrijd tegen AZ A1 plaats.

Scoreverloop: 54. El Mahdioui 1-0, 69. El Idrissi 2-0, 76. Navarro 2-1

Opstelling Ajax A1: Mike Grim, Shaquill Sno, Darren Sidoel, Leon Bergsma, Damil Dankerlui (62. Teun van Zweeden), Ashraf El Mahdioui, Adham El Idrissi (74. Samet Bulut), James Efmorfidis (71. Abdelhak Nouri), Zakaria El Azzouzi (62. Vaclav Cerny), Donny van de Beek, Pelle Clement (71. Gino Dekker)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Kunst en vliegwerk van Zakaria El Azzouzi. Kunst en vliegwerk van Zakaria El Azzouzi.

Donny van de Beek kreeg na 2 minuten de eerste kans van de wedstrijd. Donny van de Beek kreeg na 2 minuten de eerste kans van de wedstrijd.

De eerste helft bleef zonder doelpunten, ondanks gevaarlijke situaties voor het Heerenveen-doel. De eerste helft bleef zonder doelpunten, ondanks gevaarlijke situaties voor het Heerenveen-doel.

Dreiging aan de zijlijn van invaller Vaclav Cerny. Dreiging aan de zijlijn van invaller Vaclav Cerny.

Abdelhak Nouri is hersteld van een enkelblessure en viel in tegen Heerenveen. Abdelhak Nouri is hersteld van een enkelblessure en viel in tegen Heerenveen.

Ashraf El Mahdioui kopt de 1-0 binnen. Ashraf El Mahdioui kopt de 1-0 binnen.

James Efmorfidis feliciteert aanvoerder Ashraf El Mahdioui met zijn goal. James Efmorfidis feliciteert aanvoerder Ashraf El Mahdioui met zijn goal.
El Idrissi vecht voor de bal. El Idrissi vecht voor de bal.
De bank van Ajax A1 met Gery Vink en Bryan Roy als coaches. De bank van Ajax A1 met Gery Vink en Bryan Roy als coaches.
Pelle Clement zoekt het duel op. Pelle Clement zoekt het duel op.