Menu
Terug naar 2007: AZ - Ajax XXL

Terug naar 2007: AZ - Ajax XXL

Ajax ontmoet AZ aanstaande woensdag in de achtste finales van de KNVB Beker. In het seizoen 2006-2007 versloeg Ajax AZ na een lange en bloedstollende bekerfinale. Na het mislopen van de landstitel wist Ajax in het voorjaar van 2007 uiteindelijk toch nog een prijs te winnen.

Zondag 6 mei 2007; AZ - Ajax in De Kuip in Rotterdam. Velen zullen zich deze wedstrijd nog goed herinneren. Een oogstrelend schouwspel in een uitverkocht Feyenoord-stadion. Een enerverend duel waarin het publiek getuige is wedstrijd die uiteindelijk veel langer dan 90 minuten duurde. Een verlenging en strafschoppenreeks maakten de bekerfinale tussen de twee clubs uit Noord-Holland tot een eindstrijd om niet snel te vergeten.

We sluiten onze ogen en gaan terug naar die avond in het voorjaar van 2007. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Dick van Egmond. De leidsman floot eerder ook al de kwartfinale van de KNVB Beker toen Ajax met 2-0 te sterk was voor Willem II. Maar vandaag is het anders. De bekerfinale vindt plaats tussen twee grootmachten: Ajax en AZ. Beide clubs vechten tot aan het eind van het seizoen dapper mee om de landstitel, maar kunnen PSV op de laatste speeldag net niet bijbenen. Het wordt een spel van doelpunten die PSV uiteindelijk de kampioensschaal brengt. De bekerstrijd gaat een week later dus naar de nummer twee of drie van de competitie.

Van Egmond fluit voor de aftrap. De strijd in de Kuip is losgebarsten. Opstootjes, duwpartijen, felle duels om de bal; de wedstrijd tussen Ajax en AZ ontbrandt meteen. De grootste kans voor AZ resulteert meteen in een doelpunt. Moussa Dembélé scoort al in de vierde minuut. De Belg maakt een prachtige actie en brengt de Alkmaarders op een 1-0-voorsprong. Edgar Davids komt dichtbij de gelijkmaker, maar stuit op Demy de Zeeuw. Tien minuten na het eerste doelpunt maakt Ryan Donk de tweede treffer namens AZ. De meegereisde supporters uit Alkmaar juichen. Van Egmond keurt het doelpunt echter af wegens hands van Donk. Ajax moet nu een tandje bij schakelen, maar voor rust wordt er niet meer gescoord waardoor Ajax met een 1-0-achterstand de kleedkamer opzoekt.

In de tweede helft begint Ajax krachtiger dan AZ. De Amsterdammers benutten meteen de eerste kans, via Klaas Jan Huntelaar. Wesley Sneijder zet de aanval op en voorziet Huntelaar van de bal. Die haalt vervolgens vernietigend uit: 1-1. Ajax is terug in de race en krijgt tien minuten voor tijd een grote mogelijkheid om voor het eerst op voorsprong te komen. Davids schiet hard, maar ziet de bal op de paal eindigen. Gabri maakt een paar minuten later een slaande beweging naar AZ-speler Tim de Cler. De Spanjaard krijgt rood en zal het slot van de bekerfinale niet meemaken, waardoor Ajax met tien man verder moet.

Doordat het na 90 minuten nog altijd 1-1 staat moet een verlenging uitkomst brengen. Maar doordat er in de twee extra kwartieren ook geen goals meer vallen komt de apotheose vanaf de strafschopstip. Oud-Ajacied Shota Arveladze neemt de eerste penalty namens AZ voor zijn rekening. Maarten Stekelenburg is kansloos: 1-0. De eerste strafschop aan de kant van Ajax wordt genomen door Kenneth Perez. Hij schiet raak en daarmee komt Ajax op gelijke hoogte. De Ajacieden Huntelaar, Thomas Vermaelen, Olaf Lindenbergh, John Heitinga, Tom de Mul en George Ogararu houden de spanning erin door, net als AZ, alle strafschoppen te benutten. Het staat 7-7. Dan stapt Ryan Donk naar voren. Het publiek houdt zijn adem in. Hij schiet. Iedereen houdt zijn adem in. En dan: Stekelenburg stopt de penalty!

Een daverend gejuich stijgt op vanuit het deel van het stadion met de Ajax-fans. De 'zilveren dennenappel' is nog maar één rake penalty verwijderd van Ajax. Davids stapt naar voren. Sinds de verloren Champions Leaguefinale tegen Juventus in 1996 heeft Davids geen enkele strafschop meer genomen. Hij kan Ajax nu naar het verlossende eindsignaal leiden. Hij haalt genadeloos uit en AZ-keeper Khalid Sinouh kan de bal niet stoppen. Een buitengewone ontlading volgt. Davids rent als een dolle over het veld. De overige Ajacieden springen van geluk en zoeken elkaar op. Iedereen beseft het: Een week na de verspeelde landstitel krijgt het seizoen 2006-2007 dankzij de gewonnen beker toch nog een beetje glans.

Na ruim 120 minuten en een zinderende strafschoppenreeks heeft de XXL-uitvoering van AZ - Ajax uiteindelijk een winnaar. De KNVB Beker wordt voor de tweede keer op rij gewonnen door Ajax. Voor de selectie staat er op maandagavond een huldiging op het programma. Net zoals anders een week eerder bij de landstitel gebeurd zou zijn. De onvergetelijke bekerstrijd tussen AZ en Ajax heeft heel Nederland laten zien dat de beker geen troostprijs is. Het is een waardige titel die bloed, zweet en tranen heeft gekost.

Ajax - AZ begint woensdag om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Koop nu je kaarten en sluit het jaar mooi af met alle Ajacieden. Voor het duel geldt een Club Card-verplichting (4 op 1).

Tekst: Ajax.nl/Nadia Marhoum
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - AZ

De beker is voor Ajax! De beker is voor Ajax!