Menu
Terug van weggeweest: Ajax tegen Heracles

Terug van weggeweest: Ajax tegen Heracles

De laatste officiële ontmoeting tussen Ajax en Heracles leverde een klinkende overwinning op voor de Amsterdammers. Johnny Bosman ontpopte zich die negende maart 1986 met een hattrick tot de koning der Ajacieden. Bossie werd op de voet gevolgd door Marco van Basten, die dezelfde middag ook driemaal doel trof. De latere bondscoach verdeelde zijn productie wel over twee helften. De treffer van Ronald Spelbos bepaalde de eindstand in de Meer op 7-0.

De Ajacieden van toenmalig technisch directeur Johan Cruijff waren ook in Almelo uitstekend op dreef. Aan de roemruchte Bornsestraat werd de thuisploeg met 1-8 ‘gegeseld’. Het verbaasde naderhand ook weinigen dat de Almeloërs kansloos (als nummer laatst) degradeerden naar de eerste divisie.
Na een moeizame start kwam Ajax gaandeweg het seizoen 1985-1986 steeds beter op toeren. Het door Cruijff bedachte ‘leerproces’ kreeg steeds meer vorm. Jonkies als Van Basten, Bosman, Ronald Koeman, Stanley Menzo, Sonny Silooy en John van ’t Schip deden er (ook vele jaren later) hun voordeel mee.
Buiten de riante zeges op Heracles om, werden dat voetbaljaar ook Sparta, VVV en AZ’67 met grote cijfers verslagen. Tegen de Kasteelclub liet vooral Van Basten van zich spreken door zes keer toe te slaan.

Dat PSV er uiteindelijk toch vandoor ging met de landstitel - de voorsprong op de Amsterdamse rivaal bedroeg acht punten - was niet onterecht. De Eindhovenaren presteerden simpelweg constanter dan Ajax in de voetbaljaargang 1985-1986. Dat de pupillen van Cruijff, aangevuld met ervaren spelers als Spelbos en Arnold Mühren, wel de KNVB-beker wonnen (in de finale werd RBC verslagen) voorzag het seizoen alsnog van enige glans.

Dit seizoen is Heracles Almelo terug op het hoogste voetbalniveau. De ploeg van trainer Peter Bosz opende sterk met een, op eigen kunstgrasveld behaald, gelijkspel (1-1) tegen regerend landskampioen PSV. Dat toch onverwachte resultaat is vooralsnog geen toeval gebleken. De Almeloërs vertoeven na de eerste competitierondes knap in de middenmoot. Bosz heeft een prettig voetballend collectief gesmeed waarin talenten als Kwame Quansah (ex-Ajax), Thijs Sluijter en Gertjan Tamerus plus routiniers als Nico-Jan Hoogma, Rob Maas en Martin Pieckenhagen elkaar prima aanvullen. Bij de ploeg uit Almelo speelt overigens ook oud-Ajacied Sergio Hellings.
Voor het duel tegen Heracles kan Ajax-trainer Danny Blind geen beroep doen op Nicolae Mitea, Maarten Stekelenburg en Maxwell. Ook voor Edgar Manucharyan (bovenbeenblessure) en Angelos Charisteas (herstellende van hersenschudding) komt het treffen met Heracles waarschijnlijk te vroeg. De aftrap voor het duel tegen de Heraclieden staat gepland op 20.15 uur.