Menu
Terugblik (2): Het echte werk begint

Terugblik (2): Het echte werk begint

In augustus en september 2005 barst het voetbalgeweld in alle heftigheid los. De Johan Cruijff Schaal, (voorronde)wedstrijden voor de Champions League en Eredivisieduels tonen een wisselvallig Ajax in de eerste twee maanden van het dan nagelnieuwe seizoen 2005-2006. Vandaag terugblik nummer II.

Augustus begint feestelijk voor de Ajacieden. Op 3 augustus vindt de Open Dag grotendeels plaats op P2, nabij de ArenA. De selectie wordt onder meer gepresenteerd, waarna de feestdag wordt afgesloten met twee duels in de Amsterdam ArenA. Jong Ajax begint tegen de amateurs van AFC. De hoofdmacht sluit af tegen Omniworld.

Net als eerder in de voorbereiding loopt de Amsterdamse selectie opnieuw schade op. Olaf Lindenbergh is de nieuwste patiënt in de ziekenboeg. De middenvelder moet de strijd tegen Omniworld al na twintig minuten staken. De bezoekers van de Open Dag krijgen trainer Danny Blind overigens niet te zien. De coach is dezelfde dag toeschouwer bij het treffen tussen Brøndby IF en Dinamo Tblisi. Omdat Brøndby de dubbele confrontatie uiteindelijk afsluit als winnaar, treft het Ajax in de derde voorronde van de Champions League.

Voordat het Europese strijdgewoel losbarst, staat de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal nog geprogrammeerd. Op 5 augustus wint Ajax in de ArenA met 2-1 van PSV. Bouma bezorgt de Eindhovenaren nog wel de voorsprong. De uitblinkende Nourdin Boukhari buigt de achterstand hoogstpersoonlijk om naar een voorsprong. Met de Johan Cruijff Schaal bezorgt de middenvelder Ajax de eerste prijs van het kersverse seizoen.

Het succesje wordt overschaduwd door organisatorisch gesteggel rondom Ajax - ADO Den Haag. Ajax’ eerste competitiewedstrijd van het seizoen dreigt in het water te vallen omdat de veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Politie-inzet is een heikel punt. Uiteindelijk wint Ajax een kort geding dat de club heeft aangespannen tegen de gemeente en KNVB. Het risicoduel wordt niet op neutraal terrein gespeeld, zoals de gemeente en bond wensten, maar ‘gewoon’ op 21 september in de ArenA.

Drie dagen na de winst op PSV reist Ajax naar Kopenhagen voor het duel tegen Brøndby. Op 10 augustus spelen de Ajacieden op de valreep nog gelijk (2-2) tegen de Deense ploeg van trainer Michael Laudrup. Na treffers van Markus Rosenberg en Ryan Babel incasseert de ploeg van Blind in de blessuretijd een tweede tegentreffer. Via het lichaam van Julien Escudé verdwijnt een inzet van Martin Retov alsnog langs Hans Vonk.

De Amsterdammers dwingen deelname aan de Champions League twee weken later pas af in de ArenA. Brrøndby wordt met 3-1 verslagen. Vier dagen voor de prima zege op de Denen is Ajax de competitie al goed gestart met een 0-2 uitzege bij RBC Roosendaal.
Linkerverdediger Juan Fráncisco Garcia (voetbalnaam Juanfrán) is dan al toegevoegd aan de Ajax-selectie. De Spanjaard wordt een jaar gehuurd van het Turkse Besiktas. Juanfrán moet het gat opvullen dat de lang geblesseerde Maxwell heeft laten vallen.
Maarten Fontein tekent op 28 augustus zijn contract als Ajacied. Voorafgaand aan de Klassieker tegen Feyenoord (1-2 verlies) wordt duidelijk dat Fontein op 1 december opvolger wordt van algemeen directeur Arie van Eijden.

Basisspeler Wesley Sneijder en invaller Hedwiges Maduro zetten met Oranje een goede stap richting het WK. Andorra wordt met 4-0 verslagen. Drie dagen na de interland besluit Ajax het uitduel tegen Willem II met een 0-2 zege. Tomás Galásek en Angelos Charisteas schieten raak. Na de Eredivisiezege kunnen de Amsterdammers zich focussen op het eerste karwei in de Champions League. In Praag is de plaatselijke trots Sparta de tegenstander. Ajax begint het Europese seizoen moeizaam. Hoewel de Amsterdammers recht hebben op meer, komt Ajax in Tsjechië niet verder dan 1-1. In de blessuretijd bezorgt Wesley Sneijder zijn ploeg met een doelpunt alsnog een punt. Nog moeizamer vergaat het de ArenA-bewoners in Alkmaar, tegen AZ. Ajax loopt niet alleen wat resultaat betreft averij op (4-2 verlies), het verliest ook Olaf Lindenbergh. Scheidsrechter Luinge stuurt de oud-speler van AZ met rood van het veld. Toekomstig Ajacied Kenneth Perez (de overgang van de Deen naar Ajax zou overigens pas later dat seizoen worden beklonken) schiet met scherp in de Alkmaarder Hout.

De Amsterdamse wisselvalligheid openbaart zich nog het duidelijkst in de drie wedstrijden waarmee Ajax 1 de maand september besluit. In een week tijd staan thuiswedstrijden tegen ADO Den Haag, Roda JC en Arsenal op het programma. De Amsterdammers beginnen met een opmerkelijk gelijkspel tegen de Hagenaars; na een 2-0 voorsprong wordt het alsnog 2-2; Heitinga ontvangt rood. Roda JC wordt relatief simpel met 4-1 verslagen, waarna de Ajacieden met 1-2 verliezen van een iets sterker en zakelijker Arsenal.
Er is, kortom, vroeg in het seizoen, het nodige werk aan de winkel voor trainer Danny Blind.

• Met slechts drie wedstrijden in de benen wordt Ajax Zaterdag begin augustus uitgeschakeld in de Amstel Cup. Op de Toekomst is Go Ahead Eagles met 0-4 te sterk. Jong Ajax bekert wel verder. De beloften winnen met 2-0 van Joure.
• Ajax A1 geeft op 7 augustus het goede voorbeeld door Feyenoord A1 te verslaan (3-2) in de strijd om de Supercup.
• Ajax’ oudste supporter Hendrikje van Andel overlijdt op 115-jarige leeftijd.
• In augustus worden diverse Ajacieden verhuurd. Zo wordt Rasmus Lindgren uitgeleend aan FC Groningen en zal Tom de Mul tijdelijk zijn wedstrijden spelen voor Vitesse. Anthony Obodai vertrekt naar Sparta. Rechtsbuiten Daniël de Ridder verkast naar Celta de Vigo.