Menu

Terugblik 2001-2002: mei

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen 2001-2002. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest in elf episodes. Deze keer de maand mei. De mooiste maand van het jaar waarin alles op zijn plaats valt. De jonge ploeg wordt landskampioen en wint de beker

De maand mei duurt als voetbalmaand niet lang, maar wat is-ie mooi.

Al op de eerste van de maand is er een mooie winst. De veiling van de Zonnebloemcreaties van de Ajacieden levert het fraaie bedrag op van 24.500 euro. Dat komt ten goede van de Johan Cruyff Welfare Foundation.

Bevrijdingsdag. Welke dag kan er beter worden uitgekozen dan 5 mei? In Nijmegen wordt Ajax voor de 28e keer landskampioen door met 2-0 te winnen. ,,We zijn de wedstrijd heel serieus begonnen. Voor de wedstrijd hoop je dat deze jonge ploeg goed kan omgaan met de spanning. Dat hebben ze heel goed gedaan", complimenteert trainer Ronald Koeman zijn spelers.

,,Dit geeft mij veel voldoening, maar belangrijker is het voor de club en deze jonge jongens. Een trainerswissel is niet makkelijk, maar ze hebben het goed opgepakt. Ik ben dan ook trots. Dit belooft heel veel voor de toekomst."

Op de parkeerplaats P2 volgt 's avonds om 18.00 uur de huldiging. De spelers arriveren bovenop de bus bij het volgelopen plein waar een fraai podium op is gebouwd en luid zingend en joelend laten de jonge helden zich enthousiast onthalen.

Zoals altijd aan het einde van het seizoen wordt de beste speler van het jaar gekozen. Cristian Chivu wordt in het klassement van De Telegraaf, VI en de Staatsloterij tot beste uitgeroepen en Rafael van der Vaart als talent van het jaar.

Het seizoen wordt nog mooier afgesloten, want ook de nationale beker mag mee naar Amsterdam. Daar was wel een blunder van de grensrechter voor nodig. Want als Ajax met 1-2 achter staat tegen FC Utrecht, scoort Wamberto vanuit duidelijk buitenspelpositie de gelijkmaker. De grensrechter ziet het echter niet en keurt het doelpunt goed.

In de verlenging knalt Zlatan de Golden Goal over de doellijn en mag Ajax opnieuw een feestje bouwen. Dat gebeurt niet direct dezelfde avond, maar een dag later staan de Ajacieden op het bordes van de Stadsschouwburg. Jammergenoeg niet allemaal, want de spelers die interlandverplichtingen hebben, zijn al naar hun vaderland terug gevlogen.

Aan al het goede komt het eind en zo komt ook het seizoen 2001-2002 weer ten einde.

Andy van der Meyde debuteert in het Nederlands Elftal. De rechtsbuiten speelt eerst een oefenpotje tegen Ajax op woensdagmiddag en vertrekt dan naar Amerika waar Oranje als laatste sparringspartner fungeert voor de Verenigde Staten die wel naar het WK gaan.

Van der Meyde maakt zijn debuut meer dan waar door behalve een prima wedstrijd te spelen ook nog eens te scoren in het met 2-0 gewonnen duel.