Menu
Terugblik 2006/2007: Deel 1

Terugblik 2006/2007: Deel 1

Ajax.nl kijkt in vier afleveringen terug op het spannende seizoen 2006/2007. In deel 1 aandacht voor onder meer debuterende Ajacieden plus sportieve voor- en tegenspoed.

Na de eerste training van het seizoen 2006/2007 worden de nieuwste Ajacieden direct in de bloemetjes gezet. Welkom bij de club! Na de eerste training van het seizoen 2006/2007 worden de nieuwste Ajacieden direct in de bloemetjes gezet. Welkom bij de club!

Ajax begint goedgemutst, fris en goedgeluimd aan de voorbereiding op het seizoen 2006/2007. De kersverse hoofdtrainer Henk ten Cate heet zijn aanwinsten Jaap Stam, George Ogararu, Roger, Gabri, Dennis Gentenaar en Kenneth Perez hartelijk welkom tijdens de eerste training begin juli. Ook de technische staf herbergt tal van nieuwe gezichten. Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk zijn komend seizoen assistent-trainers. Laurens Ebben neemt het conditionele (loop)werk voor zijn rekening. De eerste training wordt druk bezocht door Ajax-supporters en vertegenwoordigers van de sportpers. De speciaal voor de eerste oefensessie opgebouwde tribune zit afgeladen vol.

George Ogararu maakt zijn officieuze Ajax-debuut in de oefenwedstrijd tegen JOS/Watergraafsmeer. De Roemeen is niet de enige... George Ogararu maakt zijn officieuze Ajax-debuut in de oefenwedstrijd tegen JOS/Watergraafsmeer. De Roemeen is niet de enige...

De internationals in de Ajax-selectie missen de start van de voorbereiding. Na een krachten verslindend WK in Duitsland melden de Oranje-internationals John Heitinga, Wesley Sneijder, Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Maarten Stekelenburg zich later in de ArenA. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de WK-gangers Zdenek Grygera (Tsjechië) en Markus Rosenberg (Zweden).
Ook Frank de Boer sluit zich deze zomermaanden aan bij de staf van Ten Cate. De 112-voudig international heeft zijn imposante voetbalcarriere net afgesloten en richt zich op de cursus Coach Betaald Voetbal. In het kader van die cursus loopt de verdediger stage. De tips van de ervaren Ten Cate komen ongetwijfeld ook de Ajacieden uit de D1 ten goede. De Boer traint met ingang van het nieuwe seizoen de D-junioren. Na een handvol trainingen is stadgenoot JOS/Watergraafsmeer de eerste (vriendschappelijke) tegenstander. Ten Cate drukt zijn selectiespelers vooraf op het hart ‘vooral veel plezier te maken’.

De Mul treft doel in het vriendschappelijke duel tegen en bij Spakenburg. Het is niet genoeg; Ajax verliest de strijd met 3-2. De Mul treft doel in het vriendschappelijke duel tegen en bij Spakenburg. Het is niet genoeg; Ajax verliest de strijd met 3-2.

De wedstrijd draagt, logisch zo vroeg in de voorbereiding, een experimenteel karakter. Klaas Jan Huntelaar – hij schitterde eerder deze zomer nog met Jong Oranje op het gewonnen EK – draagt de aanvoerdersband. Vermeer (keeper van de ‘gouden’ Jong Oranje-selectie) verdedigt het Ajax-doel. Net als Roger, Gabri en Perez staan ook de aanstormende Beloften Jan Vertonghen en Emmanuel Boakye in de basis. Stam wordt rust gegund. Ajax stapt als overwinnaar (1-5) van het hoofdveld van sportpark Drieburg. Nicolae Mitea heeft de eerste Ajax-goal van het nieuwe voetbaljaar voor zijn rekening genomen.
De Lutte is luttele dagen later het décor waarin de Ajacieden hun voorbereiding voortzetten. De veelal (lood)zware trainingen worden omlijst met oefenoptredens. ABS (0-11) en SV De Lutte (0-18) worden met speels gemak van de droge mat gevoetbald. Dat de spelers na een zware trainingsweek aan het einde van hun Latijn raken, wordt duidelijk tegen en bij HHC Hardenberg. De Hardenbergers houden de gast uit Amsterdam op ‘slechts’ 0-4. Later in dezelfde maand zorgt Spakenburg zelfs voor een stunt. Ajax leidt een historisch verlies (3-2) in het voetbalmaffe dorp. Ook Borussia Dortmund blijft de Ajacieden in de voorbereiding de baas: 2-1.

Dennis Bergkamp zet op 22 juli 2006 een fraaie punt achter zijn carriere. (Oud-)Ajax en (oud-)Arsenal eren de speler met een heuse 'testimonial'. Dennis Bergkamp zet op 22 juli 2006 een fraaie punt achter zijn carriere. (Oud-)Ajax en (oud-)Arsenal eren de speler met een heuse 'testimonial'.

Vermoeidheid, laat staan winst of verlies, speelt geen enkele rol in de erewedstrijd voor Dennis Bergkamp. Arsenal en Ajax gunnen de blonde balvirtuoos een groots afscheid. De ‘testimonial’, waarin ook tal van oud-spelers van beide clubs in actie komen, is tevens de openingswedstrijd van het gloednieuwe Emirates Stadium. De Gunners hebben hun oude voetbaltempel Highbury uitgeleverd aan de slopershamer. Marco van Basten en Johan Cruijff behoren tot de prominente oud-Ajacieden die zich voor de gelegenheid weer eens in het Ajax-shirt hijsen.
Op het eigen Amsterdam Tournament blijven de Amsterdammers begin augustus steken op een vierde plek. Ajax – Inter eindigt in 1-1 (Ajax-doelpunt: Sneijder). Later in hetzelfde weekend schiet Ryan Giggs Manchester United hoogstpersoonlijk langs de thuisploeg: 0-1. Het blijkt een matige generale voor het echte werk…

De nieuwe Ajax-aanvoerder Jaap Stam heft de eerste prijs van het seizoen 2006/2007: de Johan Cruijff Schaal. In de ArenA wordt PSV met 3-1 verslagen. De nieuwe Ajax-aanvoerder Jaap Stam heft de eerste prijs van het seizoen 2006/2007: de Johan Cruijff Schaal. In de ArenA wordt PSV met 3-1 verslagen.

In hun eerste wedstrijd om het 'echie' komen de Ajacieden in de uitwedstrijd tegen FC Kopenhagen wel goed voor de dag. Gesteund door de twee treffers van Huntelaar doet Ajax prima zaken in Denemarken. De eerste wedstrijd in de voorrondes voor deelname aan de Champions League levert een 1-2 overwinning op. Het karwei moet worden afgemaakt in de Amsterdam ArenA.
Na de drukbezochte Open Dag wordt ook PSV verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In de ArenA troeft de bekerhouder de landskampioen af met klein verschil: 1-2. Vaste aanvoerder Stam neemt Ajax’ derde Cruijff Schaal trots in ontvangst. De eerste prijs van het seizoen is binnen. Ajax kan zijn derde Johan Cruijff Schaal in de prijzenkast bijzetten.
Na het eerste succes(je) volgt een geslaagd eerste optreden in de Eredivisie. Opnieuw is de ArenA het décor waarin Ajacieden triomferen. RKC Waalwijk krijgt het in de eerste speelronde direct zwaar te verduren (5-0). Een paar dagen na de competitieouverture volgt een wel heel bittere pil. Ajax – FC Kopenhagen eindigt, toch onverwacht, in 0-2. Na de openingstreffer van Silberbauer ontpopt Thomas Vermaelen zich tot de absolute pechvogel van de avond. De Belg passeert zijn eigen doelman en doet zijn club daarmee ongewild de das om..

Vroeg in het seizoen krijgen de Ajacieden al een grote teleurstelling te verwerken. Ajax plaatst zich niet voor de Champions League. In de beslissende return tegen FC Kopenhagen is Thomas Vermaelen de grote pechvogel. De Belg wordt getroost door Jaap Stam en assistent-trainer Alfons Groenendijk. Vroeg in het seizoen krijgen de Ajacieden al een grote teleurstelling te verwerken. Ajax plaatst zich niet voor de Champions League. In de beslissende return tegen FC Kopenhagen is Thomas Vermaelen de grote pechvogel. De Belg wordt getroost door Jaap Stam en assistent-trainer Alfons Groenendijk.

Het resultaat dwarsboomt de weg richting Champions League. Ajax moet zijn heil zoeken in het zowel sportief als financieel minder aantrekkelijke UEFA Cuptoernooi. Het Noorse IK Start is daarin de eerste tegenstander.
In competitieverband blijft de koers ongewijzigd. De op voorhand lastige uitwedstrijd tegen NAC levert een nieuwe overwinning op. In Breda neemt Wesley Sneijder de hele Ajax-productie voor zijn rekening. De Amsterdammers slaan tweemaal toe. NAC stelt daar een treffer tegenover. De wedstrijd is de laatste van Angelos Charisteas als Ajacied. De Griek wordt vier dagen na NAC – Ajax getransfereerd naar Feyenoord.