Menu
Terugblik 2010: januari - maart

Terugblik 2010: januari - maart

Ajax.nl blikt in vier afleveringen terug op het bewogen jaar 2010. In het eerste deel de maanden januari tot en met maart, waarin binnen een paar weken tijd de achterstand op PSV terugloopt van negen punten naar één.

JANUARI

4 januari: De eerste training van 2010 kent direct een verrassing. A-junior Christian Eriksen is door trainer Martin Jol bij de A-selectie gehaald.
5 januari: Hennie Spijkerman gaat als hoofdtrainer aan de slag bij HFC Haarlem.
8 januari: Terwijl de selectie aan de Portugese kust verblijft, traint oud-Ajacied Edwin van der Sar even met Fred Grim de Toekomst. De doelman van Manchester United is herstellende van een blessure en houdt in Amsterdam zijn conditie en spelniveau op peil.
9 januari: Tijdens het Portugese trainingskamp heeft er een historische ontmoeting plaats. Ajax 1 oefent tegen Ajax Zaterdag 1. De uitslag is van minder belang, Ajax 1 wint met 7-0. Marko Pantelic raakt geblesseerd en moet de Algarve voortijdig verlaten.
12 januari: Ajax oefent aan de Algarve tegen FC Groningen. Het is voor de familie Blind een apart duel, want terwijl vader Danny bij Ajax assistent-trainer is, speelt zoon Daley, die een week eerder is verhuurd aan Groningen, zijn eerste duel voor FC Groningen. Voormalig Groningen-speler Luis Suarez is de doelpuntenmaker aan Amsterdamse zijde.
15 januari: Ajax en AEGON stellen geld beschikbaar voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Christian Eriksen debuteert op 17 januari tegen NAC Breda. Louis van de Vuurst/Ajax.nl Christian Eriksen debuteert op 17 januari tegen NAC Breda. Louis van de Vuurst/Ajax.nl

17 januari: Nadat hij het hele trainingskamp met de A-selectie beleefde, maakt de 17-jarige Christian Eriksen in de uitwedstrijd tegen NAC Breda zijn debuut. Het is exact een jaar nadat de Deen werd opgenomen in de B1 van de jeugdopleiding. Eriksen debuteert direct in de basis. Ajax speelt met 1-1 gelijk.
21 januari: Eyong Enoh plaatst zich, na een 2-2-gelijkspel met Kameroen tegen Tunesië, voor de kwartfinale van de Afrika Cup.
22 januari: Ajax breekt met de traditie om geen spelers - uitzondering Johan Cruijff daargelaten - erelid te maken. Sjaak Swart en Piet Keizer krijgen tijdens het jaarlijkse diner van oud-spelersvereniging Lucky Ajax in Volendam de versierselen die bij de benoeming horen opgespeld door voorzitter Uri Coronel.
23 januari: Luis Suarez verlengt zijn contract bij Ajax met een jaar tot en met 30 juni 2013. Zijn landgenoot Nicolas Lodeiro tekent voor het eerst bij Ajax. De Uruguyaanse international is op voorspraak van landgenoot Suarez naar Amsterdam gehaald en tekent voor 2,5 jaar met een optie voor nog twee jaar.
24 januari: Gregory van der Wiel is de enige doelpuntenmaker in de Noord-Hollandse derby tussen Ajax en AZ. Zijn 1-0 levert Ajax de zege op.
25 januari: Het doek is definitief gevallen voor HFC Haarlem. De club wordt failliet verklaard. De Roodbroeken trainen deze dinsdag voor het laatst op de Toekomst.
27 januari: Ajax bereikt ternauwernood de halve finale van de KNVB beker door in verlenging met 3-2 te winnen van NEC. Na een 1-1 stand na 90 minuten scoren namens Ajax Toby Alderweireld en Siem de Jong nog.
29 januari: Mitchell Donald verhuist naar Tilburg. De middenvelder wordt voor een half jaar verhuurd aan Willem II.
31 januari: De Klassieker in De Kuip eindigt in 1-1. Marko Pantelic scoort namens Ajax. Wijnaldum maakt voor Feyenoord gelijk.

Nadat hij in januari zijn contract tekende, kon Nicolas Lodeiro in februari aansluiten. Louis van de Vuurst/Ajax.nl Nadat hij in januari zijn contract tekende, kon Nicolas Lodeiro in februari aansluiten. Louis van de Vuurst/Ajax.nl

FEBRUARI

1 februari: Toby Alderweireld blijkt in het duel tegen Feyenoord een hamstringblessure te hebben opgelopen. Zijn herstel vergt twee tot vier weken.
2 februari: Jeugdspeler Dico Koppers tekent een contract dat loopt van 1 juli 2010 tot en met 30 juni 2013. Koppers is een linksbenige verdediger van achttien jaar.
3 februari: Hyun Jun Suk maakt, tot grote vreugde van de fans, zijn debuut in Ajax 1. De Koreaan kwam enkele maanden eerder aanwaaien, mocht meetrainen, verdiende een contract en mag tegen Roda JC de laatste tien minuten meedoen. Suarez scoort alle goals.
De HFC Haarlem huurlingen Timothy van der Meulen, Sergio Padt, Javier Martina en Tayfun Candan zijn na het faillissement van Haarlem weer overgeschreven naar Ajax.
4 februari: Nicolas Lodeiro is met de benodigde papieren om te mogen voetballen teruggekeerd uit Uruguay en inzetbaar voor Ajax. George Ogararu mag weer bij de A-selectie aansluiten.
5 februari: Luis Suarez opent exact om 9:00 uur met een ferme gongslag een nieuwe handelsdag op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext. De aanvoerder van Ajax treedt daarmee in de voetsporen van ministers, staatssecretarissen, captains of industry en andere BN’ers die al eens de beurs openden.

Demy de Zeeuw zet Ajax op voorsprong tegen FC Twente. Louis van de Vuurst/Ajax.nl Demy de Zeeuw zet Ajax op voorsprong tegen FC Twente. Louis van de Vuurst/Ajax.nl

7 februari: Ajax wint met liefst, wel vertekend, 3-0 van FC Twente. Demy de Zeeuw, Marko Pantelic en Dennis Rommedahl maken de treffers.
8 februari: De shirtveiling die Luis Suarez op internet organiseerde, brengt ruim 12.000 euro op. De aanvoerder van Ajax stelde op eigen initiatief tien wedstrijdshirts beschikbaar voor de slachtoffers in Haïti.
13 februari: Ajax wint met 0-2 bij sc Heerenveen. Dennis Rommedahl en Luis Suarez scoren.
17 februari: Jeugdtrainer Dennis Bergkamp en Jong Ajax-trainer Fred Grim slagen voor de cursus Coach Betaald Voetbal.
18 februari: Ajax speelt in eigen huis prima tegen Juventus, maar verliest toch. Amauri kopte de door Sulejmani verkregen voorsprong weg.
19 februari: Ajax presenteert de halfjaarcijfers, waaruit blijkt dat de club een netto verlies van 9,9 miljoen euro heeft geleden.
21 februari: Met Siem de Jong als uitblinker wint Ajax simpel van Vitesse. Hij neemt twee treffers voor zijn rekening. Suarez en een eigen goal Verhaegh zorgen voor de 4-0.
25 februari: Ajax speelt doelpuntloos gelijk bij Juventus en dat bekent het einde van het Europese seizoen.
28 februari: Luis Suarez (2x), Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl schieten Ajax langs FC Utrecht; 4-0.

MAART

3 maart: De Ajacieden waaien uit over Europa. Christian Eriksen maakt zijn debuut voor het Deens nationaal team in het verloren duel tegen Oostenrijk. Marko Pantelic opent de score voor Servië tegen Algerije. Het oefenduel wordt door Servië met 3-0 gewonnen. Luis Suarez en Nicolas Lodeiro komen allebei in actie met Uruguay. Lodeiro speelt tegen Zwitserland de eerste helft. Suarez komt 63 minuten in actie en scoort bovendien vlak na rust de gelijkmaker voor Uruguay, dat met 1-3 wint. Eyong Enoh oefent met Kameroen tegen regerend wereldkampioen Italië. Het treffen eindigt in 0-0. Enoh krijgt een gele kaart en wordt halverwege de wedstrijd gewisseld. België oefent in eigen land tegen Kroatië. Jan Vertonghen speelt de hele wedstrijd en krijgt een gele kaart. Toby Alderweireld komt de laatste zes minuten in actie voor ex-Ajacied Thomas Vermaelen. Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel komen in actie met Nederland tegen de Verenigde Staten en zij winnen met 2-1. Demy de Zeeuw krijgt geen speelminuten.
7 maart: Ajax verslaat Sparta Rotterdam met keurige cijfers: 0-3. Siem de Jong, Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl passeren doelman Seliga.
10 maart: Een mooie dag voor het Erfgoedcomité van Ajax. De broer van de illustere Rinus Michels overhandigt onder meer zijn broers ridderorde, erelidmaatschap van Ajax en oorkonde van de KNVB. De spullen krijgen een fraaie plaats in de Rinus Michels Zaal in de Amsterdam ArenA.
12 maart:De Ajax-fans kiezen het doelpunt van Zlatan Ibrahimovic (weergaloze slalom tegen NAC Breda in augustus 2004) tot het mooiste doelpunt in de 110-jarige historie van de club.

Urby Emanuelson maakt tijdens Ajax - PSV een schitterende goal. Gerard van Hees/Ajax.nl Urby Emanuelson maakt tijdens Ajax - PSV een schitterende goal. Gerard van Hees/Ajax.nl

14 maart: Na de 4-1(!) zege op PSV is de achterstand die Ajax had op de Eindhovenaren binnen een paar weken teruggebracht van negen punten naar één. De Jong, Emanuelson, Pantelic en Suarez zijn doeltreffend aan Ajax-zijde.
18 maart: Ajax is 110 jaar! De club viert de verjaardag in besloten kring.
21 maart: Ajax gaat onverdroten door met het neerzetten van grote uitslagen. Bij RKC Waalwijk wint de club met 1-5.
Ajax richt een eigen foundation op: de Ajax Foundation. Een van de grondslagen van de foundation is dat alle goede doelen waar Ajax zich voor inzet onder één paraplu vallen.
23 maart: Jan Olde Riekerink verlengt zijn contract als hoofd jeugdopleiding met een jaar tot en met 30 juni 2013.
24 maart: Erelid en archivaris Wim Schoevaart, al sinds 1930 lid van Ajax, viert zijn 92ste verjaardag.
25 maart: In de halve finale van de beker loopt Ajax over Go Ahead Eagels heen. Het wordt 0-6 in Deventer.
28 maart: Jan Vertonghen is op dreef tegen FC Groningen. De verdediger scoort twee keer en samen met de goal van Siem de Jong - zijn vierde op rij - betekent dat een 3-0 overwinning voor Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Openingsfoto: Gerard van Hees/Ajax.nl