Menu
Terugblik 2011: april - juni

Terugblik 2011: april - juni

Ajax.nl blikt in vier afleveringen terug op het kampioensjaar 2011. In het tweede deel de maanden april tot en met juni, waarin Ajax de felbegeerde 30e landstitel en derde ster bemachtigde, Davy Klaassen wordt gehuldigd als Talent van de Toekomst en groter en kleiner Ajax-nieuws de revue passseerden.

APRIL

2 april: Ajax A1 verliest in eigen huis teleurstellend met 1-0 van Feyenoord/Excelsior A1.
3 april: Ajax verslaat Heracles Almelo met 3-0. Oleguer, Siem de Jong en Aras Özbiliz zijn de doelpuntenmakers in het duel waarin Nicolai Boilesen debuteert.
4 april: Uit een MRI-scan blijkt dat Daley Blind een scheurtje in de enkelband van zijn rechterenkel heeft opgelopen.
9 april: Ajax D1 is de eerste kampioen van de Toekomst! Op bezoek bij Zeeburgia D1 winnen de D-junioren van Ajax met 5-1. Ajax A1 zet opnieuw een goede stap richting het kampioenschap. De koploper van de Eredivisie voor A-junioren is duidelijk te sterk voor de leeftijdsgenoten van Vitesse/AGOVV: 1-6.
10 april: Ajax – FC Groningen levert de thuisploeg een 2-0 overwinning op. In de met 51.051 toeschouwers vrijwel uitverkochte ArenA scoren Miralem Sulejmani en Jan Vertonghen. Boilesen begint voor het eerst in de basis. Kenneth Vermeer behoedt zijn ploeg op de meest hachelijke momenten voor tegengoals.
13 april: Ajax wint het benefietduel tegen Shimizu S-pulse: 4-0. Het oefenduel wordt gespeeld voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan. Dario Cvitanich scoort drie maal.
14 april: Ajax en Aras Özbiliz komen verlenging van zijn contract overeen. De nieuwe en verbeterde verbintenis loopt tot en met 30 juni 2014.
15 april: Gregory van der Wiel is even terug op zijn oude basisschool. Samen met Aras Özbiliz sluit hij het scholenproject van Ajax StreetWise op de Louis Bouwmeesterschool af. André Ooijer verlengt zijn contract met een jaar.
16 april: Ajax E2 is de tweede kampioen van de Ajax-jeugdopleiding. De talenten van jeugdtrainer Peter van der Hengst winnen hun kampioenswedstrijd met liefst 7-4 van RKAV E-top.
Ajax A1 is kampioen van Nederland. Het belangrijkste jeugdelftal is na de 4-2 zege op PSV met nog drie duels te gaan niet meer te achterhalen.
17 april: De uitwedstrijd tegen NEC is een lastige voor de Ajacieden. Na de 1-0 van Lasse Schöne loodsen Miralem Sulejmani en Toby Alderweireld én de prima keepende Kenneth Vermeer Ajax alsnog voorbij NEC. Rik van den Boog maakt bekend per 1 juni op te stappen als algemeen directeur. ,,Ik kan mijn functie niet meer naar behoren uitoefenen.’’, concludeert Van den Boog.
19 april: Ajax contracteert vijf jeugdspelers, onder wie één nieuw jeugdtalent uit Denemarken: Viktor Gorridsen Fischer. De vier overige Ajacieden zijn de A-junioren Yener Arica, Chiel Kramer, Joël Veltman en Joeri de Kamps.
21 april: Ajax NV maakt bekend dat Ajax vanaf het begin van dit boekjaar, 1 juli 2010 tot en met 31 maart 2011, een vennootschappelijke omzet kent van € 69,5 miljoen. Het resultaat voor belasting bedraagt € 16,3 miljoen positief. Daley Blind maakt zijn rentree in de oefenwedstrijd van Jong Ajax tegen Jong FC Utrecht. Ajax, waarbij stagiairs Thulani Serero en Clayton Daniels (Ajax Cape Town) een uur meespelen, wint met 3-1.
22 april: De jeugdopleiding van Ajax is genomineerd voor de Rinus Michels Award, de trofee voor de beste opleiding van het land. Het Ajax StreetWise project wordt door André Ooijer en Lorenzo Ebecilio afgesloten op de Tijl Uilenspiegelschool.
24 april: Ajax is Excelsior met 4-1 de baas in de ArenA. Lorenzo Ebecilio (2), Christian Eriksen en Siem de Jong verzorgen het kwartet Ajax-treffers. Gregory van der Wiel ontvangt vooraf een zilveren schaal voor zijn 150ste officiële wedstrijd als Ajacied. De naar AC Milan overgestapte Urby Emanuelson neemt afscheid van ‘zijn’ Ajax en zijn supporters in de ArenA. Ajax B1 staat in de finale van de AEGON Future Cup, maar verliest de eindstrijd met 0-1 van Anderlecht.
26 april: Jong Ajax verliest de laatste wedstrijd van het seizoen met 2-1 van Jong AZ.
29 april: Ajax en Lorenzo Ebecilio bereiken overeenstemming over de verlenging van zijn contract tot en met 30 juni 2014. Ajax en adidas openen op sportcomplex de Toekomst het adidas miCoach Performance.

Na de teleurstelling over de van FC Twente verloren bekerfinale... FOTO GERARD VAN HEES Na de teleurstelling over de van FC Twente verloren bekerfinale... FOTO GERARD VAN HEES

MEI

1 mei: Het bezoek aan het Abe Lenstra Stadion levert Ajax een 1-2 overwinning op. Miralem Sulejmani en Christian Eriksen houden Ajax met hun treffers in de titelrace.
4 mei: Voorzitter Uri Coronel en keeper Maarten Stekelenburg leggen namens Ajax een krans tijdens de sportherdenking bij het Olympisch Stadion.
6 mei: Ajax en Geoffrey Castillion bereiken overeenstemming over de verlenging van zijn contract tot en met 30 juni 2013. Miralem Sulejmani opent het Cruijff Court Miralem Sulejmani in Holendrecht.
7 mei: Ajax D2 wordt in alle vroegte kampioen. De pupillen van trainer Heini Otto zijn na een 2-5-zege op FC Utrecht de vierde kampioen van de jeugdopleiding. Na een bloedstollende wedstrijd kroont Ajax A2 zich bij Roda JC (1-1) tot kampioen.
8 mei: Ajax delft in de tweede verlenging van de finale om de KNVB Beker het onderspit tegen FC Twente. Marc Janko is in de 117e minuut beslissend. In de eerste helft van de reguliere speeltijd bezorgden Demy de Zeeuw en Lorenzo Ebecilio Ajax nog een 2-0 voorsprong.
9 mei: Op een speciale bijeenkomst neemt Ajax afscheid van een negental spelers van Jong Ajax. Tom Overtoom, Jordy Deckers, Thimothee Atouba, Evander Sno, Mitchell Donald, Johan Kappelhof, Lorenzo Burnet, Bryan Ottenhof en Hyun-Jun Suk keren volgend seizoen niet terug bij Ajax. Piet Keizer wil geen erelid van Ajax meer zijn. Hij wil als ‘gewoon’ lid van de club door het leven.
13 mei: Ajax contracteert jeugdspeler Ricardo Kishna. De linksbenige jeugdinternational tekent een contract tot en met 30 juni 2014. Ajax A1 besluit het seizoen met een zege bij FC Utrecht, 0-3. Davy Klaassen (2x) en Ouasim Bouy scoren de goals.
14 mei: Duizenden fans verzamelen zich in de Amsterdam ArenA om tijdens de laatste training voor de kampioenswedstrijd hun helden aan te moedigen. De pupillen van Ajax slepen de wisselbeker van het Jany van der Veen toernooi in de wacht. Ajax F1 kroont zich als zesde en laatste van de jeugdafdeling tot kampioen. De jongste jeugd wint het titelduel met 7-0.
15 mei: Op deze magische dag verovert Ajax zijn dertigste landstitel én de derde kampioensster. In de stijf uitverkochte en sfeervolle Amsterdam ArenA wordt het 3-1. Siem de Jong scoort tweemaal in de kampioenswedstrijd. Denny Landzaat helpt zijn oude club met een eigen doelpunt. Door de winst op Twente kan Ajax, als enige club in Nederland, een derde ster op de borst dragen. Na het feest in de ArenA worden de Ajacieden voor meer dan honderdduizend fans gehuldigd op het Museumplein. Maarten Stekelenburg wordt uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. Christian Eriksen krijgt de titel ‘Talent van het Jaar’.

... Was er de euforie over de dertigste landstitel in de clubhistorie! FOTO LOUIS VAN DE VUURST ... Was er de euforie over de dertigste landstitel in de clubhistorie! FOTO LOUIS VAN DE VUURST

16 mei: Ajax krijg nog een mooie huldiging bij hoofdsponsor AEGON in Den Haag.
17 mei: Jong Ajax eindigt op de derde plaats bij het International Soccers Sevens in Hong Kong.
18 mei: Drie dagen na het kampioensfeest in de Amsterdam ArenA, is er een ander feestje te vieren in het stadion. De Ajax Foundation Kinderdag viert zijn eerste verjaardag samen met driehonderd chronisch zieke kinderen van ziekenhuizen in Amsterdam en Amstelveen.
20 mei: De selectie van Ajax strijkt neer in de Verenigde Staten. De eerste stad die wordt bezocht is Washington DC.
21 mei: De Ajacieden krijgen een VIP-behandeling in het Witte Huis.
22 mei: Ajax wint de oefenwedstrijd tegen DC United in het Robert F. Kennedy Stadium met 1-2. Miralem Sulejmani en Vurnon Anita scoren voor de kersverse driesterrenclub.
23 mei: Theo Janssen verruilt vanaf 1 juli Twente voor Ajax. De middenvelder tekent een contract voor twee jaar.
25 mei: Ajax vervolgt de Amerikaanse ‘Tour’ met een verblijf in Portland en wint ook zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Na het doelpunt van Lorenzo Ebecilio is Demy de Zeeuw tegen Portland Timbers de laatste doelpuntenmaker namens Ajax van dit succesvolle seizoen.
29 mei: Ajax A1 wint het Gestion Copa Amsterdam-toernooi. De landskampioen bij de A-junioren verslaat na een strafschoppenserie Botafogo uit Brazilië.
30 mei: Ajax contracteert jeugdspeler Ricardo Kip tot en met 30 juni 2012.
31 mei: Rik van den Boog beleeft zijn laatste werkdag als algemeen directeur van Ajax. Een van zijn laatste daden is de afronding van de transfer van Derk Boerrigter naar Ajax. De linksbuiten komt van RKC Waalwijk, tekent een contract tot medio 2014 en ontvangt een Ajax-shirt uit handen van Van den Boog.

Davy Klaassen ontvangt uit handen van Mister Ajax Sjaak Swart het beeldje dat hoort bij de eretitel Talent van de Toekomst. FOTO GERARD VAN HEES Davy Klaassen ontvangt uit handen van Mister Ajax Sjaak Swart het beeldje dat hoort bij de eretitel Talent van de Toekomst. FOTO GERARD VAN HEES

JUNI

1 juni: De voordrachtscommissie van de Ledenraad van de vereniging AFC Ajax presenteert de kandidaten voor de nieuwe Raad van Commissarissen. Het zijn Steven ten Have (beoogd voorzitter), Marjan Olfers, Paul Römer, Edgar Davids en Johan Cruijff.
5 juni: Ajax A1 verliest de finale van het internationale Terborgtoernooi van Cruzeiro. Na een 1-1 eindstand in de reguliere speeltijd zijn Brazilianen net iets scherper in de beslissende penaltyreeks: 7-6.
6 juni: Ajax contracteert jeugdspeler Sheraldo Becker. De aanvaller tekent een contract tot en met 30 juni 2014. De Ledenraad stemt in met de voorgedragen commissarissen voor de nieuw te vormen Raad van Commissarissen.
8 juni: Ajax heeft jeugdspeler Nick de Bondt gecontracteerd. De aanvaller tekent een contract tot en met 30 juni 2014.
9 juni: Ajax legt ook jeugdspeler Jordi Bitter vast. De aanvaller uit de jeugdopleiding tekent tot en met 30 juni 2014.
10 juni: Florian Jozefzoon verlengt zijn contract bij Ajax tot en met 30 juni 2012. Dezelfde dag bereiken Ajax en NAC Breda overeenstemming over verhuur van de speler tot medio 2012.
14 juni: Davy Klaassen wordt gekozen tot Talent van de Toekomst. Tijdens de traditionele Vanenavond werd de blonde nummer 10 van Ajax A1 uitgeroepen tot meest talentvolle speler van de jeugdopleiding.
15 juni: Gregory van der Wiel opent zijn eigen Cruyff Court op Curaçao. Ajax en hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink besluiten in gezamenlijk overleg om de lopende arbeidsovereenkomst met ingang van 1 juli 2011 te beëindigen.
18 juni: Christian Eriksen en Nicolai Boilesen kunnen eindelijk met vakantie als Jong Denemarken wordt uitgeschakeld op het EK voor spelers tot 21 jaar. Jong IJsland, met een scorende Kolbeinn Sigthórsson in de gelederen, is te sterk voor de Denen.
20 juni: Het nieuwe Ajax-thuisshirt van adidas wordt onthuld.
21 juni: Maarten Stekelenburg is de nieuwe hoofdcoach van Ajax Cape Town.
22 juni: Frank de Boer overhandigt zijn vriend en oud-ploegggenoot Edwin van der Sar het eerste exemplaar van zijn autobiografie.
24 juni: Voormalig Ajax-trainer Tomislav Ivic overlijdt op 77-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Split. De Kroaat was midden en eind jaren 70 opvolger van Rinus Michels.
27 juni: Ajax begint aan het nieuwe seizoen 2011 – 2012. De meeste spelers van Ajax zijn weer terug van vakantie. Ook de nieuwe aanwinsten Theo Janssen en Derk Boerrigter behoren tot de Ajacieden die zich weer melden op de Toekomst.
28 juni: Ajax en Mats Rits bereiken een akkoord over een contract dat ingaat op 1 juli 2011 en loopt tot en met 30 juni 2013. De Belg sluit direct aan bij het eerste elftal.
Ajax 1 belegt zijn eerste training van het nieuwe seizoen. De eerste training van de landskampioen brengt ruim 2.500 supporters op de been.

Tekst: Ajax.nl
Kopfoto: Ajax.nl/Gerard van Hees