Menu
Terugblik 2011: oktober - december

Terugblik 2011: oktober - december

Ajax.nl blikt in vier afleveringen terug op het kampioensjaar 2011. In het laatste deel de maanden oktober tot en met december, waarin Ajax zich verzekert van overwintering in Europa, Derk Boerrigter debuteert in de selectie van het Nederlands elftal en Christian Eriksen in Denemarken wordt uitgeroepen tot ‘Deense voetballer van het jaar’.

OKTOBER

2 oktober 2011: Ajax verliest met 1-0 van FC Groningen in de Euroborg. Gregory van der Wiel wordt met een rode kaart van het veld gestuurd.
5 oktober 2011: Bij Kolbeinn Sigthórsson wordt een zware blessure geconstateerd. De IJslander heeft een ‘vermoeidheidsbreuk’ opgelopen aan zijn rechterenkel en is zeker tot en met de winterstop uitgeschakeld.
7 oktober 2011: Tijdens de interlandweek speelt een combinatie-elftal van Ajax 1 en Jong Ajax een oefenwedstrijd tegen FC Volendam. Ajax wint met 3-1.
15 oktober 2011: Ajax huldigt jubilarissen. Onder meer Danny Blind (25 jaar), Bennie Muller en Ton Pronk (60 jaar) krijgen een Ajax-bordje overhandigt.
15 oktober 2011: Ajax speelt gelijk (2-2) met koploper AZ. Ajax werkte een 0-2 achterstand weg door doelpunten van Miralem Sulejmani en Theo Janssen.
18 oktober 2011: Ajax wint de derde Champions League-wedstrijd van Dinamo Zagreb. In Kroatië scoren Derk Boerrigter en Christian Eriksen. Dankzij de zege stijgt Ajax naar de tweede plek in de poule.
20 oktober 2011: Edmond Claus vertrekt naar China als hoofd jeugdopleiding bij de CFA en coach van het Olympisch elftal. Claus was de laatste jaren actief als trainer voor spelers onder de 16 jaar en als technisch coördinator van de bovenbouw van de jeugdopleiding van Ajax.
21 oktober 2011: Dennis Bergkamp en Wim Jonk tekenen een contract voor onbepaalde tijd bij Ajax. Samen met hoofdtrainer Frank de Boer vormen Bergkamp (42) en Jonk (45) het technisch hart van Ajax.
23 oktober 2011: De Klassieker eindigt in een teleurstellende 1-1 gelijkspel. Jan Vertonghen zorgt dankzij zijn treffer ervoor dat Ajax niet onderuit gaat in eigen huis tegen Feyenoord.
24 oktober 2011: Jong Ajax plaatst zich voor de volgende ronde van de KNVB beker voor Beloftenelftallen. Het team van trainer Gery Vink wint met 4-2 van Jong ADO Den Haag. In de volgende ronde ontmoet Jong Ajax Jong Heerenveen.
26 oktober 2011: Ajax plaatst zich voor de achtste finales van het KNVB bekertoernooi. Roda JC Kerkrade is niet opgewassen tegen Ajax en verliest met 4-2. In de volgende ronde wacht AZ.
29 oktober 2011: Ajax wint in de competitie met overtuigende cijfers van Roda JC Kerkrade. Na vijf competitieduels zonder zege doorbreekt Ajax die negatieve reeks met klinkende cijfers: 0-4.

Gregory van der Wiel incasseert een rode kaart tegen FC Groningen. FOTO: LOUIS VAN DE VUURST Gregory van der Wiel incasseert een rode kaart tegen FC Groningen. FOTO: LOUIS VAN DE VUURST

NOVEMBER

2 november 2011: Ajax verzekert zich van overwintering in Europa. In eigen huis wordt Dinamo Zagreb met 4-0 verslagen. Gregory van der Wiel, Miralem Sulejmani, Siem de Jong en Nicolas Lodeiro zijn trefzeker.
4 november 2011: Derk Boerrigter debuteert in de selectie van het Nederlands elftal. De buitenspeler wordt opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Zwisterland en Duitsland.
6 november 2011: Ajax verliest de bizarre wedstrijd tegen FC Utrecht. In Stadion Galgenwaard geeft Ajax een 2-3 voorsprong weg en verliest (mede door twee fouten achterin bij Ajax) met 6-4.
8 november 2011: Christian Eriksen wordt in Denemarken uitgeroepen tot ‘Deense voetballer van het jaar’. Mede-Ajacied Nicolai Boilesen krijgt de prijs ‘grootste talent van het jaar’ overhandigt.
11 november 2011: Een combinatieteam van Ajax verslaat Go Ahead Eagles. Achter gesloten deuren op de Toekomst is Ajax in de trainingspartij met 3-1 te sterk.
16 november 2011: De Raad van Commissarissen maakt de beoogde nieuwe directie bekend. Martin Sturkenboom wordt algemeen directeur ad interim en Danny Blind technisch directeur ad interim. Louis van Gaal keert uiterlijk per 1 juli 2012 terug naar Ajax als voorzitter van het directieteam.
19 november 2011: Ajax geeft een zege tegen NAC Breda uit handen. Na een 2-0 voorsprong in de ArenA, door doelpunten van Miralem Sulejmani en Derk Boerrigter, komt NAC in de laatste vijf minuten terug en krijgt de mogelijkheid om twee keer te scoren.
20 november 2011: Bij de vergadering van de Ledenraad en het bestuur van de vereniging Ajax wordt vastgesteld dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen Johan Cruijff enerzijds en Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer anderzijds. Cruijff laat weten niet bereid te zijn mee te willen werken aan een herstel van deze breuk.

Martin Sturkenboom wordt half november aangesteld als algemeen directeur ad interim. FOTO: AJAX.NL Martin Sturkenboom wordt half november aangesteld als algemeen directeur ad interim. FOTO: AJAX.NL

20 november 2011: Ajax reist naar Olympique Lyon met een ultrajonge selectie. Davy Klaassen maakt zijn debuut in de selectie. Ook jongelingen Lesley de Sa, Ruben Ligeon en Dico Koppers gaan mee.
22 november 2011: Ajax komt niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Olympique Lyon. Ajax behoudt nog steeds een prima uitzicht op de achtste finales van de Champions League. Davy Klaassen maakt zijn debuut in Ajax 1.
24 november 2011: Ismaïl Aissati keert terug in de A-selectie. Zijn goede prestaties tijdens trainingen van Jong Ajax en wedstrijden zorgen ervoor dat hij terugkeert naar het hoogste elftal.
25 november 2011: Ajax maakt bekend dat het trainingskamp na de winterstop in Brazilië wordt belegd. Het team van Frank de Boer vertrekt op 7 januari naar São Paulo en keert op 15 januari weer terug in Amsterdam. Tijdens het verblijf in Brazilië speelt Ajax op 14 januari een oefenwedstrijd tegen Palmeiras.
25 november 2011: Tijdens de persconferentie maakt Frank de Boer bekend dat Ismaïl Aissati meteen wordt toegevoegd aan de selectie voor de wedstrijd tegen NEC. Ook Davy Klaassen zit opnieuw bij de wedstrijdselectie.
27 november 2011: Ajax wint de competitiewedstrijd tegen NEC met 0-3. Er gebeurt van alles tijdens deze wedstrijd; Davy Klaassen maakt zijn competitiedebuut en scoort binnen 39 seconden, Ismaïl Aissati maakt zijn rentree en Kenneth Vermeer valt geblesseerd uit en wordt vervangen door Jasper Cillessen.
28 november 2011: De Ledenraad verzoekt de voltallige Raad van Commissarissen om terug te treden. Tevens wordt er tijdens de vergadering een nieuw bestuur aangesteld. Rob Been jr. (voorzitter), Roger van Boxtel en Ernst Ligthart worden benoemd tot interim-bestuursleden.

Ismaïl Aissati keert in november terug in de selectie. FOTO: LOUIS VAN DE VUURST Ismaïl Aissati keert in november terug in de selectie. FOTO: LOUIS VAN DE VUURST

DECEMBER

2 december 2011: Davy Klaassen verlengt zijn contract bij Ajax. De verbeterde overeenkomst loopt tot en met 2016.
3 december 2011: Ajax wint met 4-1 van Excelsior. Het is de eerste thuiszege in de competitie sinds 26 augustus tegen Vitesse. Ajax won destijds ook met 4-1.
5 december 2011: Mounir El Hamdaoui speelt zijn eerste wedstrijd in het seizoen 2011-2012. De speler, die vanaf het begin van het seizoen met Jong Ajax meetraint, maakt zijn eerste speelminuten tegen Jong AZ.
7 december 2011: De thuiswedstrijd tegen Real Madrid eindigt in een 0-3 nederlaag. Ajax scoort voor rust twee keer, via Nicolas Lodeiro en Vurnon Anita, maar ziet beide doelpunten afgekeurd worden. Doordat Olympique Lyon op bezoek bij Dinamo Zagreb met 1-7 wint is Ajax uitgeschakeld in de Champions League.
12 december 2011: De rechter doet uitspraak in het kort geding dat een week eerder werd ingediend door commissaris Johan Cruijff en dertien betrokkenen. De rechter bepaalt dat de benoemingen van Martin Sturkenboom en Danny Blind als interim-directeur rechtsgeldig zijn. De rechter besluit evenwel dat de voorgenomen benoeming van Martin Sturkenboom en Louis van Gaal tot statutair bestuurder van AFC Ajax NV tijdelijk geschorst wordt.
14 december 2011: Ajax en de vier leden van de Raad van Commissarissen, Steven ten Have (voorzitter), Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de voorzieningenrechter dat is uitgesproken.
16 december 2011: Ajax wordt bij de loting voor de zestiende finales in de UEFA Europa League gekoppeld aan Manchester United.
18 december 2011: Ajax wint met 4-0 van ADO Den Haag. Eriksen, Janssen, Bulykin en Sulejmani zijn trefzeker.
21 december 2011: De bekerwedstrijd Ajax – AZ wordt in de 37e minuut gestaakt nadat een man het veld oprende en AZ-doelman Esteban belaagde. De man krijgt enkele dagen later onder andere een stadionverbod van dertig jaar opgelegd.
21 december 2011: Drie talentvolle Ajacieden tekenen een contract bij Ajax. Jody Lukoki en Ruben Ligeon verlengen hun overeenkomsten tot 2015 en 2016. Sven Nieuwpoort tekent zijn eerste contract, dat loopt tot 2014.
22 december 2011: De bestuursraad wordt benoemd. Leden zijn: Hennie Henrichs (voorzitter), Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Dick Schoenaker en Cees Vervoorn.
28 december 2011: De KNVB maakt bekend dat de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ geheel overgespeeld dient te worden.


Tekst: Ajax.nl
Openingsfoto: Louis van de Vuurst