Menu
Terugblik 2013: Bas Kuipers

Terugblik 2013: Bas Kuipers

Tijdens de laatste dagen van 2013 biedt Ajax.nl een podium aan Ajacieden die het afgelopen jaar in de spotlights stonden. Om uiteenlopende redenen was 2013 hun jaar. In aflevering 4: Bas Kuipers. De aanvoerder van Jong Ajax over leiderschap, doorzettingsvermogen en zijn wereldberoemde oom.

Hoewel de huidige resultaten van Jong Ajax in de Jupiler League onder de maat zijn, gaat het Bas Kuipers behoorlijk voor de wind. De 19-jarige Ajacied krijgt namelijk meer speeltijd toebedeeld dan hij vooraf had verwacht. Sterker nog, de verdediger draagt sinds enkele weken de aanvoerdersband en maakte onlangs tegen Jong PSV zijn eerste officiële treffer in de eerste divisie. De neef van astronaut André Kuipers was daarbij - hoe kan het ook anders – iedereen in de lucht te snel af alvorens hij de bal achter doelman Nigel Bertrams knikte.

Kuipers behoort tot de jongens die al vanaf de F1 wekelijk sportcomplex de Toekomst betreden. ,,Daar ben ik begonnen met Danzell Gravenberch en Abdel Malek El Hasnaoui, dus het is erg leuk dat ik nog steeds met die jongens in Jong Ajax speel", aldus de rechtenstudent. ,,Hetzelfde zeiden we tegen elkaar toen we in de voorbereiding met het eerste elftal mochten meedoen tegen RKC Waalwijk."

Bas Kuipers maakte onlangs tegen Jong PSV zijn eerste goal in de Jupiler League. Bas Kuipers maakte onlangs tegen Jong PSV zijn eerste goal in de Jupiler League.

Ondanks dat Kuipers de gehele jeugdopleiding van Ajax doorliep, heeft hij naar eigen zeggen nooit te boek gestaan als hét grote talent. ,,Hoewel dat in bepaalde seizoenen misschien meer het geval was. Toch zegt het ook niet alles, want Joël Veltman was ook niet een van de allergrootste talenten. Zo zijn er talloze voorbeelden van jongens die gestaag zijn doorgegaan en uiteindelijk een heel hoog niveau hebben gehaald. Daarom moet ik gewoon mijn best blijven doen en dan zien we wel waar het schip strandt."

Kuipers beseft in elk geval dat hij op de goede weg is. Of zoals hij zelf geregeld tegen zijn ouders zegt: ,,We zitten nog steeds op het pad dat we ooit voor ogen hadden." In tegenstelling tot veel voormalige ploeggenoten die ergens onderweg afvielen, is hij nu zelfs aanvoerder van Jong Ajax. Iets waarop hij ook niet had gerekend aan het begin van deze jaargang. ,,Het was voor mij echt de vraag hoe vaak ik zou spelen, zeker met het oog op de te verwachten speeltijd voor jongens uit de A-selectie. Ondanks dat ik er wel vertrouwen in had dat ik speelminuten zou krijgen, had ik dit niet verwacht."

Toch schuilt er wel degelijk een leider in Kuipers, die ook in de jeugd een paar seizoenen aanvoerder was. ,,Maar dat was natuurlijk iets heel anders dan bij Jong Ajax. Ik vind het in elk geval leuk en het past ook wel bij mijn karakter. Met mijn sociale vaardigheden kan ik voor de ploeg wel het een en ander betekenen, maar wel op een rustige manier. Al moet ik nog diverse stappen maken voordat ik echt een leider ben."

Daarnaast is de linksback, die ook als centrale verdediger of verdedigende middenvelder uit de voeten kan, druk in de weer om zich voetballend verder te ontwikkelen. ,,Ik moet soms nog wat volwassener zijn in de keuzes die ik maak op het veld. Ook moeten de slordigheidjes eruit en moet ik leren mezelf honderd procent te focussen. Verder kan er in fysiek opzicht ook nog wel wat bij."

Het zijn de ongemakken waarmee veel van zijn medespelers eveneens kampen. ,,De vrijblijvendheid moet weg. We moeten zakelijker worden, want het is nu echt profvoetbal. Dat is iets wat we in de eerste seizoenshelft hebben geleerd. Ik heb dan ook vertrouwen in het tweede gedeelte van de competitie en heb goede hoop dat we dan wegkomen uit de onderste regionen van de ranglijst."

Ondanks de mindere prestaties van het beloftenelftal is er voor de spelers aan aandacht geen gebrek. ,,Dat merkte ik vooral toen ik laatst tegen PSV mijn eerste doelpunt maakte", vertelt Kuipers. ,,Dat zorgde echt voor extra veel belangstelling en was grappig om te zien."

Met zijn treffer vanuit de lucht leek Kuipers heel even in de voetsporen te treden van oom André, maar niets is minder waar. ,,Ik heb er zelf nooit over nagedacht om astronaut te worden, want ik heb niet zo veel met die kleine ruimtes", lacht de jongeling. ,,Het grappige is dat mijn oom vroeger altijd wagenziek was en hoogtevrees had. Wat we echter wel gemeen hebben is doorzettingsvermogen. Mijn oom heeft er alles aan gedaan zijn doel te verwezenlijken, want van jongs af aan heeft hij geroepen dat hij astronaut wilde worden. Daarom werd hij geregeld uitgelachen."

Diezelfde oom feliciteerde hem in de zomer van 2012 op curieuze wijze voor het behalen van zijn VWO-diploma. ,,Ik gaf een borrel voor familie en vrienden, toen ik werd gebeld door een heel vreemd nummer wat ik totaal niet kon plaatsen. Toen ik opnam was het mijn oom vanuit het ruimtestation ISS. Ik zette vervolgens het gesprek op de luidspreker, waarna iedereen doodstil werd. Niet veel later kwam mijn moeder vertellen dat hij ook nog eens overvloog en gingen we met zijn allen kijken naar een soort ster."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees