Menu
Terugblik 2013: Danny Hoesen

Terugblik 2013: Danny Hoesen

Tijdens de laatste dagen van 2013 biedt Ajax.nl een podium aan Ajacieden die het afgelopen jaar in de spotlights stonden. Om uiteenlopende redenen was 2013 hun jaar. In aflevering 5 (slot): Danny Hoesen.

Hoesen schreef op 26 november 2013 een klein beetje geschiedenis door in het Champions League-duel met het ongenaakbaar geachte FC Barcelona de tweede treffer voor zijn rekening te nemen. Daarnaast was hij ook betrokken bij de 1-0 van Thulani Serero, toevalligerwijze zijn kamergenoot in het spelershotel. ,,Thulani en ik slapen voor een Champions League-wedstrijd altijd op een kamer”, licht de jonge Limburger toe. ,,Ook ditmaal hadden we een heel goed gevoel over de wedstrijd en het geloof dat we konden winnen. Waar dat vandaan kwam weet ik niet, maar alles liep vervolgens perfect. Als je dan ook nog eens als matchwinnaar van het veld stapt is dat extra mooi. De uiteindelijk 2-1 overwinning zal in elk geval nog lang blijven hangen bij de mensen.”

Tevens had Hoesen op 5 mei een aandeel in de kampioenswedstrijd van Ajax tegen Willem II. ,,Dat ik de 5-0 maakte, was voor mij ook een hoogtepunt. Mijn eerste kampioenschap in mijn eerste jaar bij Ajax, fantastisch.”

Maar ook in een jaar met hoogtepunten hebben teleurstellingen plaats. ,,Ik heb toch iets minder vaak gespeeld dan ik had gehoopt”, zegt de gretige centrumspits. ,,En dat ik tegen Celtic niet in de basis begon was voor mij een tegenvaller. Aan de andere kant ben ik ook heel zelfkritisch, dus het enige wat je dan kunt doen is hard trainen, zodat je daarop niet kan worden afgerekend.”

Danny Hoesen viert zijn doelpunt tegen FC Barcelona. Danny Hoesen viert zijn doelpunt tegen FC Barcelona.

Over Hoesen klinkt nog wel eens het verwijt dat het allemaal nog iets te frivool en vrijblijvend oogt, hetgeen hij zelf als eerste beaamt. ,,Ik wissel inderdaad nog steeds heel goede momenten in een wedstrijd af met heel matige. Dat moet veel constanter worden. Hoewel ik merk dat ik na een serie wedstrijden achter elkaar in een bepaald ritme kom. Je kunt namelijk trainen wat je wil, maar een wedstrijd spelen is toch anders. Verder ben ik nooit zenuwachtig voor een wedstrijd. Dat kan heel goed zijn, maar soms wat minder waardoor ik misschien niet voor de volle honderd procent geconcentreerd ben. Ik ben dan iets te gemakzuchtig.”

Het leven van een spits in het Ajax-systeem vergt een boel vaardigheden. ,,Bij Fortuna werd iedere bal bij mij ingeleverd en scoorde ik heel veel, maar in het Ajax-systeem moet je alles kunnen: meevoetballen, meeverdedigen, doelpunten maken en assists geven”, legt Hoesen de moeilijkheidsfactor uit. ,,Daarnaast ben ik een echte teamspeler. Ik hoor wel eens spitsen die tevreden zijn als ze met 3-2 verliezen, maar tweemaal hebben gescoord. Dat heb ik niet. Ik wil graag winnen en als iemand anders er beter voorstaat geef ik de bal af.”

Hoesen vervolgt: ,,Je speelt als aanvaller van Ajax vaak op de helft van de tegenstander waardoor de ruimtes heel klein zijn. Als spits sta je meestal tegenover twee verdedigers en soms ook nog een verdedigende middenvelder. Je moet dus heel attent zijn op de paar kansen die je krijgt. Daarom begrijp ik dat zelfs iemand als Zlatan Ibrahimovic het in het begin ook heel moeilijk had.”

Nu het jaar 2013 ten einde loopt rest natuurlijk de vraag wat de sportieve verwachting van Hoesen voor 2014 zijn. ,,Allereerst kampioen worden natuurlijk. En dat zit er zeker in. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die ons huidige spel hadden voorzien. Bovendien zit er nog heel veel rek in, want we hebben heel veel jonge spelers. Daarom zijn wij ook de favoriet.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst