Menu
Terugblik (3): Europees succesje voor Ajax

Terugblik (3): Europees succesje voor Ajax

Europees succes voor de Ajacieden in de maand november. Voor het eerst in drie jaar slagen de Ajacieden er in Europees te overwinteren. Een zege op Sparta Praag (2-1) volstaat voor dit bescheiden succesje. Nigel de Jong, de man die de Amsterdamse club niet veel later zou verruilen voor HSV, scoort beide goals. Dit keer deel 3 van de terugblik op het seizoen 2005-2006: Ajax moeizaam richting winterstop.

De basis voor het Amsterdamse overwinteren in de UEFA Champions League wordt gelegd in de uitwedstrijd tegen FC Thun. Op Zwitserse bodem boekt de ploeg van trainer Danny Blind een 4-2 zege. Na negentig minuten is de tussenstand 2-2. In de blessuretijd stellen Nigel de Jong en Nourdin Boukhari de kostbare overwinning alsnog veilig. Een punt tegen Sparta Praag is vervolgens genoeg voor een plek in de volgende ronde. Het worden er dus uiteindelijk drie.

In de competitie presteren de Amsterdammers een stuk wisselvalliger. Luttele dagen na de uitzege op FC Thun wordt verloren van NEC. In Nijmegen is Romano Denneboom matchwinnaar. Dat het toch al roerige tijden zijn, bewijst ook de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. In de Domstad wint ook de thuisploeg met 1-0 van het zoekende Ajax-elftal. Het Utrechtse succes wordt in de dagen na FC Utrecht - Ajax overschaduwd door de plotselinge dood van David di Tommaso. De Franse verdediger van de Utrechtse FC overlijdt in zijn slaap. De man die eerder nog tot de uitblinkers behoorde tegen Ajax, stort de voetbalwereld in een diepe rouw.

Op bestuurlijk vlak maakt Hennie Henrichs zijn rentree. De ledenraad benoemt de oer-Ajacied als bestuurslid technische zaken. De Amsterdammer Henrichs is al sinds 1964 lid van Ajax en bekleedde de achterliggende decennia uiteenlopende functies binnen de club. Henrichs is de vervanger van de voormalige eerste-elftalspeler Klaas Nuninga.

De dag waarop Henrichs toetreedt tot het clubbestuur, is ook een heugelijke voor Urby Emanuelson. De linkervleugelverdediger wordt door bondscoach Marco van Basten voor het eerst opgenomen in de Oranje-selectie. Emanuelson is niet de enige Ajacied in het keurkorps. Clubgenoten Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Hedwiges Maduro en Ryan Babel worden ook uitgenodigd voor de vriendschappelijke interland. Sneijder zal zijn plekje in de selectie later moeten opgeven vanwege een blessure. Emanuelson ziet negentig minuten lang vanaf de Oranje-bank toe hoe de Azzurri in de ArenA met 3-1 winnen.

November ontpopt zich voor Ajacieden als een maand van terug- en vooruitblikken. Verleden en heden. Het terugblikken komt vooral voor rekening van Arie van Eijden. De ras-Ajacied beleeft op 30 november zijn laatste werkdag. Korte tijd later zwaait Van Eijden definitief af met een afscheidsreceptie plus een heus Arie Magazine, een gelegenheidsuitgave van het Ajax Magazine. Tal van Ajacieden en prominenten uit de voetbalwereld schudden de scheidende Ajax-directeur tijdens zijn afscheidstoernooi de hand en heffen met hem het glas. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik verrast zijn Ajax-collega - op diens laatste werkdag in functie - met een afscheidslunch in Rotterdam. Het tekent de warme band tussen de Feyenoorder en Ajacied. Met zijn afscheid maakt Van Eijden de weg vrij voor zijn opvolger Maarten Fontein. Op 1 december beleeft de nieuwe algemeen directeur zijn eerste werkdag in dienst van Ajax.

De vooruitblik komt voor rekening van de jeugdige Ajacieden die langer worden vastgelegd. De contracten van Wesley Sneijder en Thomas Vermaelen worden verlengd. Sneijder verbindt zich tot en met 2009 aan de Amsterdamse club. Vermaelen verlengt tot 2010. In Michael Krohn-Dehli ziet de club ook een versterking voor de zeer nabije toekomst. De Deen, die eerder reikte tot Jong Ajax en vervolgens elders zijn heil zocht, komt transfervrij over van RKC Waalwijk. Onder de toenmalige Ajax-coaches Marco van Basten en John van ’t Schip droeg ook Krohn-Dehli nadrukkelijk bij aan het behalen van een landstitel met de Beloftenploeg. De jeugdspelers John Goossens, Jeffrey Sarpong en Murat Yildirim zijn geen directe versterkingen voor het eerste elftal, maar kunnen dat op termijn wellicht wel worden. De veelbelovende talenten verbinden zich tot en met 30 juni 2008 aan de Amsterdamse club.

Inmiddels verzekerd van een plekje in de achtste finales van de Champions League reizen de Ajacieden begin december af naar Londen. Het uitduel tegen Arsenal is de laatste groepswedstrijd in de eerste ronde van het toernooi. Op Highbury, het voetbalbolwerk waarvan de Gunners na het seizoen afscheid nemen, eindigt Arsenal - Ajax in 0-0.

Ajax snakt zo langzamerhand naar de winterstop, een ultrakorte dit seizoen. Zeges op NAC, Vitesse, FC Groningen en RKC Waalwijk voorzien de moeizame eerste seizoenshelft alsnog van enige glans. De 1-6 bekeroverwinning op FC Eindhoven houdt de hoop levendig op een prijs. De landstitel lijkt eind december al verder weg dan ooit. In een bar koud en winters Abe Lenstra Stadion verliezen de Ajacieden pal voor oud en nieuw met 4-2 van sc Heerenveen. De 21.000 toeschouwers - alle aanwezigen trotseerden de waarschuwingen vooral niet de weg op te gaan - zien onder meer Klaas Jan Huntelaar scoren namens de thuisploeg. Curieus genoeg verdedigt de spits luttele dagen later officieel de clubkleuren van Ajax.

Wat gebeurde er verder in deze periode:

• Aron Winter wordt op 15 november gekozen in de ledenraad.
• Op 3 december brengt Sinterklaas een bezoekje aan de Amsterdam ArenA. Onder meer John Heitinga mag op schoot bij de goedheiligman.