Menu
Terugblik (4): De Ajacied Huntelaar ontluikt

Terugblik (4): De Ajacied Huntelaar ontluikt

Het aantrekken van Klaas Jan Huntelaar doet Ajax zichtbaar goed. Al klaart de lucht boven de ArenA pas werkelijk een beetje op als de spits zich in februari en maart met treffers laat gelden. Hoe verging het Ajax verder, de eerste maanden na de winterstop? Lees het in het vierde deel van de terugblik op het roerige seizoen 2005-2006.

Drommen supporters wachten aanwinst Klaas Jan Huntelaar op bij het trainingsveld van de Amsterdam ArenA. Op zondag 8 januari maakt de van sc Heerenveen overgenomen goaltjesdief zijn debuut in Ajax-plunje en iedereen lijkt er getuige van te willen zijn. De verwachtingen zijn direct hooggespannen. Kan de international van Jong Oranje alle hoopvolle verwachtingen aan? De eerste (vriendschappelijke) wedstrijd van Ajax met Huntelaar in de gelederen, tegen Haarlem, eindigt in 0-0. Ajax vindt het net wel in de hervatting van het seizoen, op 15 januari tegen NEC. Het thuisduel eindigt in 1-1. De spelerscarrousel draait volop in januari. Zo vertrekt Julien Escudé naar het Spaanse Sevilla, de latere winnaar van de UEFA Cup. Doelman Bogdan Lobont verruilt de Amsterdamse club voor ACF Fiorentina.

Als de spelerscarrousel even stil lijkt te staan, boeken de Ajacieden een sensationele overwinning op FC Twente. Na 89 minuten staat de ploeg van Danny Blind met 2-1 achter in Enschede. Op de valreep bezorgen treffers van Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson de gasten toch nog de zege. Vervolgens is het FC Utrecht dat de Ajacieden voor de tweede keer dit seizoen in het nauw weet te brengen. De formatie van Foeke Booy verlaat de ArenA met een 1-4 overwinning op zak.

Eind januari verlengt Ajax het contract met doelman Maarten Stekelenburg. De sluitpost blijft zijn club tot en met 2010 trouw. De dag waarop Stekelenburg ‘verlengt’, sluit Nigel de Jong zijn carrière af als Ajacied. De middenvelder verkast naar het Duitse HSV, de club waar eerder ook Rafael van der Vaart naar toe verhuisde. Ook Maxwell verlaat de ArenA. Ajax ontbindt het contract van de Braziliaan, die het achterliggende jaar kampt met een blessure.

Met het oog op de sportieve toekomst doet Ajax belangrijke aankopen. AC Milan-verdediger Jaap Stam wordt voor twee seizoenen vastgelegd. AZ-speler Kenneth Perez tekent zelfs voor de komende drie seizoenen. Beide spelers, die het ‘nieuwe’ (toekomstige) Ajax van ervaring en routine moeten voorzien, beginnen op 1 juli 2006 aan hun eerste werkdag. Later wordt ook Dennis Gentenaar vastgelegd. De doelman van Borussia Dortmund wordt volgend seizoen de opvolger van Hans Vonk.

Ajax start februari sterk door het uitduel tegen sc Heerenveen met 0-3 te winnen. Met de overwinning plaatsen de Ajacieden zich voor de halve finale van het toernooi om de Gatorade Cup. Eind december verloren de Amsterdammers nog in het Abe Lenstra stadion en scoorde Huntelaar nog tégen Ajax. Ditmaal draagt dezelfde speler bij aan de Ajax-overwinning.

Na verlies in de Klassieker (3-2 in Rotterdam) tegen Feyenoord, kan Ajax ook al niet overtuigen tegen Willem II. Van de degradatiekandidaat wordt ‘slechts’ met 1-0 gewonnen. Markus Rosenberg scoort de winnende goal. Tot overmaat van ramp verliest Ajax die periode nog een keer. De Ajacieden kunnen het thuis simpelweg niet bolwerken tegen FC Sprookjesbos, de ploeg waarin onder meer Hans en Grietje furore maken. Enkele seizoenen eerder waren de sprookjesfiguren in de Efteling ook al te sterk voor de Amsterdammers.

De kritiek over een vermeend gebrek aan doeltreffendheid (sinds zijn overgang naar Ajax) kennelijk beu, scoort Huntelaar er tegen RBC Roosendaal en Sparta Rotterdam lustig op los. De twee duels krijgen een identieke eindstand: 6-0. Tegen RBC vindt de spits vier keer het net. Tegen de Rotterdammers lukt dat drie keer. In de tussentijd geeft de nieuwkomer ook zijn visitekaartje af tegen Internazionale in de Champions League. Ajax - Inter eindigt in 2-2. Huntelaar breekt het duel open door de openingsgoal te maken. Mauro Rosales bezorgt Ajax voor rust zelfs een 2-0 voorsprong. Stankovic en Cruz brengen Internazionale in de tweede helft alsnog naast Ajax. Drie weken later volgt de returnwedstrijd in Milaan.

Kort voor de tweede wedstrijd tegen Internazionale speelt Ajax doelpuntloos gelijk tegen PSV. Voor de fletse topper komen Ajax en Haarlem een verlenging overeen van het onderlinge technische en organisatorische samenwerkingsverband. De bestaande overeenkomst wordt verlengd tot 1 juli 2008. Ook langs die weg denkt Ajax nadrukkelijk aan de toekomst.

Wat gebeurde er verder van januari tot half maart:

- Tijdens de nieuwjaarstoespraak toost voorzitter John Jaakke op een gelukkig en voorspoedig 2006 voor alle Ajacieden.
- Op 9 januari bereikt Ajax het bericht over het overlijden van Gerrie Kleton. De oud-Ajacied overlijdt op 52-jarige leeftijd.
- Joop Saan treedt op 13 januari toe tot de Raad van Commissarissen van AFC Ajax NV. Saan wordt opvolger van Hein Blocks. In een eerder stadium werd Saan ook al benoemd tot bestuurslid van de vereniging AFC Ajax.
- Voormalig eerste-elftalspeler Michel Kreek is definitief gestopt als profvoetballer. Na een laatste avontuur bij Willem II bouwt de Amsterdammer al trainend af bij Jong Ajax.