Menu
Terugblik: Aanloop naar nieuw seizoen bezorgt Blind direct kopzorgen

Terugblik: Aanloop naar nieuw seizoen bezorgt Blind direct kopzorgen

Lopen, lopen, lopen. Zoals het seizoen 2005-2006 begon, zal ook de lonkende voetbaljaargang 2006-2007 beginnen. De eerste terugblik op het afgelopen seizoen start met de voorbereiding van trainer Danny Blind en zijn manschappen. Het blijkt de voorbereiding op, naar later zou blijken, een van de roerigste seizoenen in de clubgeschiedenis. Vandaag: de terugblik op het seizoen 2005-2006, deel I.

Ajax trapt het seizoen 2005-2006 op 4 juli af met een training en een persconferentie. Na de oefenstof presenteert trainer Danny Blind voor de verzamelde media zijn aanwinsten. Markus Rosenberg, Olaf Lindenbergh en Edgar Manucharyan poseren trots in het Ajax-shirt. Vijf dagen later maken de kersverse Ajacieden hun eerste speelminuten. In het oefenduel tegen stadgenoot DWV zijn Manucharyan en Rosenberg 45 minuten van de partij. De van AZ overgekomen Lindenbergh mag direct negentig minuten aan de bak. De Ajacieden besluiten de eerste helft opmerkelijk genoeg doelpuntloos. Pas in de tweede helft scoren de roodwitten er op los: 7-0. Yannis Anastasiou is met drie treffers topscorer. Wesley Sneijder en Nicolae Mitea scoren allebei twee keer. Julien Escudé speelt het duel met de aanvoerdersband om de bovenarm. Het is zowaar sportnieuws: de Fransman begint het seizoen als eerste aanvoerder. Tomás Galásek is de reservecaptain.

Het onderonsje met DWV is het startschot voor een intensieve week vol trainingen en oefenvoetbal. In een week tijd spelen de Ajacieden niet minder dan vijf wedstrijden. De 0-12 overwinning bij Rijnsburgse Boys springt er wat resultaat betreft bovenuit. Verder: lopen, lopen, lopen en trainen met de bal. Bijster veel meer staat er niet op het menu tijdens het trainingskamp in De Lutte. Het is zware, maar noodzakelijke kost in de aanloop naar het ‘echte’ werk in het nieuwe voetbalseizoen.

Op 20 juli staat het eerste duel tegen een profclub op het programma. Fortuna Sittard - Ajax eindigt in 2-3. Via Arminia Bielefeld (0-4 winst; Ajax belegt inmiddels een trainingskamp in het Duitse Marienfeld) wandelen de Amsterdammers vrijwel als vanzelf het eigen LG Amsterdam Tournament binnen. Tegen Arsenal en het Argentijnse Boca Juniors wordt duidelijk dat Ajax nog niet klaar is voor duels om het ‘echie’ in Europees en nationaal verband. Trainer Blind ziet hoe beide duels met 1-0 verloren gaan.

Wat vooral opvalt, is de besluiteloosheid in de Amsterdamse ploeg. De tegenstanders, eerst een Europese grootmacht, later een topploeg uit Zuid-Amerika, zijn simpelweg slimmer, sterker en gewiekster. Met zijn aanwezigheid geeft niemand minder dan Diego Armando Maradona de presentie van Boca extra kleur. De voormalige Argentijnse wereldtopper is na de wedstrijd niet te beroerd een balletje te trappen op de graszoden van de ArenA. De Zuid-Amerikaan doet een dag later hetzelfde op de Toekomst. Maradona verzorgt de training van zijn Boca. De unieke mogelijkheid Maradona aan het werk te zien, blijkt slechts voor een select gezelschap weggelegd. Omdat weinig ruchtbaarheid aan de training is gegeven, zijn slechts de toevallig aanwezigen getuige van de balberoeringen van de man die zijn land in 1986 glorieus naar de wereldtitel loodste.

Wat de Amsterdammers, naar later blijkt, vrijwel het hele seizoen blijft achtervolgen, openbaart zich al tijdens het Amsterdam Tournament. Met Maarten Stekelenburg en Hatem Trabelsi raakt Blind twee beoogde basisspelers kwijt. Vlak na de rust van Ajax - Boca Juniors botsen de twee hard op elkaar. Zdenek Grygera, Rosenberg, Mauro Rosales en de langdurig geblesseerde Maxwell (de Braziliaan revalideert in zijn thuisland) verwelkomen Stekelenburg en Trabelsi in de ziekenboeg.

Ongewild heeft Blind er na de oefenreeks de nodige kopzorgen bij gekregen. Trabelsi blijkt kort uitgeschakeld met een hersenschudding. Stekelenburg is maanden zoet met zijn schouderkwetsuur. Uiteindelijk blijkt ook Nicolae Mitea uitgeschakeld. Naar later duidelijk wordt, heeft de Roemeen een knieblessure opgelopen tegen Boca.
Al te veel tijd is Blind niet gegund om de kopzorgen te verhelpen. Met het duel om de Johan Cruijff Schaal in aantocht zijn de Ajacieden slechts luttele dagen verwijderd van de eerste wedstrijd waarin echt iets op het spel staat.

Wat gebeurde er verder in de maand juli bij Ajax?

• 14 juli: Jong Ajax levert zijn eerste trainingsarbeid voor het nieuwe seizoen. Tien dagen nadat het eerste elftal de draad heeft opgepakt, traint de selectie van trainer-opleider John van den Brom op de Toekomst.
• 27 juli: Na eerder al te zijn vereeuwigd op het Leidseplein, De Dam en in het statige Concertgebouw poseert Ajax voor de jaarlijkse selectiefoto op de Magere Brug. De monumentale ophaalbrug in het hart van de stad biedt opnieuw een fraai decor.
• 29 juli: Rafael van der Vaart neemt tijdens het Amsterdam Tournament in de Amsterdam ArenA afscheid van het Ajax-publiek. Rond het duel tegen Arsenal maakt de naar HSV overgestapte Van der Vaart een ereronde door het stadion. Een groots applaus valt de Ajax-zoon ten deel.
• 29 juli: Ajax loot de winnaar van het duel Dinamo Tblisi - Brøndby in de voorronde van de UEFA Champions League. Kort daarop wordt duidelijk dat de Amsterdammers via de Deense ploeg van oud-Ajacied Michael Laudrup een plek af moeten dwingen in het Europese toptoernooi.