Menu
Terugblik Ajax Magazine: Edwin van der Sar

Terugblik Ajax Magazine: Edwin van der Sar

Hij stond 25 jaar geleden voor het eerst onder de lat in het eerste van Ajax. Edwin van der Sar vierde al gauw grote successen in Amsterdam, Europa en met Oranje. We blikken terug op zijn beginjaren bij Ajax en bladeren door het Ajax Magazine van 5 februari 1995, waarin de destijds 21-jarige doelman openhartig zijn verhaal vertelde.

Succesvol 1994
In de reportage blikt de jonge Van der Sar terug op een succesvol 1994, waarin hij in zijn eerste volledige seizoen met Ajax de landstitel won. Hij werd geselecteerd voor het WK in de Verenigde Staten en had bovendien een smetteloze eerste seizoenshelft bij Ajax. ,,En in 1995 kan dat alleen maar mooier worden’’, voegde Van der Sar daar met een knipoog naar de Champions League aan toe.

Zelfvertrouwen
Van der Sar voelde zich goed, vertelde hij in februari 1995 aan Ajax Magazine. ,,Dat vertaalt zich in een heleboel dingetjes. In het veld merk ik dat ik zeker van mezelf ben. Ook de moeilijke ballen heb ik klemvast, ik kies de juiste momenten om uit te komen, van die dingen. En ook buiten het veld ben ik zelfverzekerder. Vroeger was ik een vrij bedeesd mannetje. Tegenwoordig laat ik me meer gelden in gezelschap, durf meer te zeggen. Dat is een gevolg van de ontwikkeling die ik als voetballer heb doorgemaakt. Daardoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid’’, aldus Van der Sar.

Van der Sar poseert op de Dam in Amsterdam.
Van der Sar poseert op de Dam in Amsterdam.

Harde leerschool
Dat hij op dat moment stond waar hij stond, was ook voor de jonge Van der Sar zelf nog moeilijk voor te stellen. Als jonge keeper bij een amateurvereniging in Voorhout hield hij zich geen moment bezig met een eventuele carrière in het betaald voetbal, laat staan bij een club als Ajax. Pas in de A-junioren stapte Van der Sar, aangemoedigd door klasgenoten, over naar de zaterdagamateurs van Noordwijk. Daarna ging het snel en werd de jonge goalie ontdekt door Louis van Gaal. Van het lieflijke Voorhout verkaste Van der Sar naar het grote Ajax. ,,De overgang van de amateurs naar het tweede van Ajax viel me reuze mee. De overstap naar het eerste was een stuk moeilijker’’, aldus de huidige Ajax-directeur in het interview. ,,Ik was het niet gewend om constant op mijn tenen te lopen. Jongens uit de Ajax-school weten niet beter, dan dat ze iedere seconde scherp moeten zijn.''

Gegrepen kans
Van der Sar moest lang wachten voor hij eerste doelman werd. In april 1991 was het eindelijk zover. Van der Sar maakte als vervanger van doelman en publiekslieveling Stanley Menzo zijn debuut. De jonge keeper kreeg echter pas twee jaar later een echte kans als eerste keus in het doel na een zeer onfortuinlijk optreden van Menzo in de Europa Cupwedstrijd tegen Auxerre. Vanaf dat moment kreeg Van der Sar het vertrouwen van trainer Van Gaal. ,,De trainer had me beloofd dat ik niet op een wedstrijd of een misser zou worden beoordeeld. Ik zou een serie wedstrijden de kans krijgen. Dat was heel belangrijk, het haalde de druk van de ketel.’’

Nuchter
Vanaf dat moment ging het snel met Van der Sar. Vorm en zelfvertrouwen groeiden hij werd geselecteerd voor het WK. Hij bleef echter nuchter: ,,Ik heb zoiets van tsjesus, dat ik dit allemaal mee mag maken. Ik geniet ervan, maar besef tegelijkertijd dat het eigenlijk niet zo bijzonder is wat ik doe. Ik blijf het een raar idee vinden dat er een hoop mensen zijn die tegen me opkijken omdat ik bij Ajax speel. Heldenverering is me altijd vreemd geweest."

Imposante prijzenkast
Van der Sar won uiteindelijk als doelman van Ajax vier landstitels, 3 KNVB Bekers, drie Johan Cruijff Schalen, de Champions League, de UEFA Cup, de Europese Super Cup en de Wereldbeker voor Clubteams. In 1999 verkaste Van der Sar naar Juventus, maar verruilde de Italiaanse club al snel voor het Engelse Fulham. In 2005 stapte de doelman over naar Manchester United waar hij vele prijzen won. In 2008 werd Van Der Sar bovendien uitgeroepen tot beste keeper van het EK 2008.

In 2011 zei Van der Sar zijn carrière als doelman vaarwel, maar bleef actief in de voetballerij. In 2012 keerde de doelman terug op vertrouwde bodem en trad toe tot de directie van Ajax waar hij tot op heden deel van uitmaakt.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Louis van de Vuurst