Menu
Terugblik Ajax Magazine: Het Portugal van Dani

Terugblik Ajax Magazine: Het Portugal van Dani

Ajax vertrekt aanstaande maandag naar de Portugese Algarve voor een trainingskamp in voorbereiding op de tweede seizoenshelft. In het Ajax Magazine van januari 1999 vertelde Ajacied Dani over zijn vaderland. We nemen je mee terug naar (bijna) achttien jaar geleden.

Sfeer
Dani vertelt in het interview liefdevol over zijn geboorteland Portugal: ,,Ik houd van Londen en ook Amsterdam heeft zijn goede kanten, maar toch kom ik nog steeds het liefst in Lissabon. Portugezen gaan over het algemeen vriendelijk met elkaar om en het weer is bijna altijd goed. Die sfeer vind ik bijzonder aangenaam. In Londen en Amsterdam vind je zo’n sfeer niet.”

Ondenkbaar
De geliefde Ajacied is gek op zijn land, de cultuur en zeker ook de keuken: ,,Ik mis het eten in Portugal heel erg. In Nederland bestaat geen uitgebreide lunch. Hier eet je een paar broodjes en ben je in een kwartiertje klaar. Dat is in Portugal ondenkbaar. Portugezen leggen elke middag hun werk stil om te eten en te rusten.”

Dani: 'Een Portugees is niet zo materialistisch.'
Dani: 'Een Portugees is niet zo materialistisch.'

Mooie weer, eten en wijn
In het Ajax Magazine wordt de Ajacied gevraagd reclame te maken voor Portugal. ,,Als ik mijn land zou moeten aanprijzen, noem ik het mooie weer, het eten en de wijn. Dat zijn de basiselementen en die vind je in Portugal. Een Portugees is niet zo materialistisch ingesteld. We hebben een goede infrastructuur in Portugal zodat we toeristen naar behoren kunnen ontvangen. In het noorden van Portugal is een mooi berggebied, terwijl het zuiden mooie stranden heeft. Als je van het noorden naar het zuiden reist, kom je veel verschillende landschappen tegen. Wat betreft de mentaliteit zijn er bij ons duidelijk verschillen tussen het noorden en het zuiden. In het noorden zijn de familiebanden meestal hechter en brengen de mensen veel tijd met elkaar door. Ze leven daar traditioneler dan bijvoorbeeld in de omgeving van Lissabon. In Lissabon vind je alles, dat zou in midden-Europa een belangrijke metropool kunnen zijn.”

Trots
Dani zegt trots op zijn land te zijn. Omdat hij zich Portugees voelt en omdat hij het land zo mooi vindt. Ziet hij overeenkomsten tussen Portugal en Nederland, bijvoorbeeld ten aanzien van contacten: ,,Nee. Het is onmogelijk om een in Nederland geboren jongen van twintig te vergelijken met een in Portugal geboren jongen.  Als je eenmaal twintig jaar onafgebroken in een land hebt gewoond, is het logisch dat je aan bepaalde gewoonten gewend bent geraakt.”

Tekst: Ajax Magazine/Jeroen van den Berg
Foto: Louis van de Vuurst