Menu
Terugblik Ajax Magazine: Marc Overmars

Terugblik Ajax Magazine: Marc Overmars

Marc Overmars is sinds de zomer van 2013 directeur bij Ajax. Twintig jaar eerder stond hij breed uitgemeten in het glossy tijdschrift dat de club rijk was, het Ajax Magazine. We nemen je mee terug naar februari 1993.

Het ging een beetje anders
,,Toen ik in juni van het vorig jaar werd gekocht, was dat in eerste instantie voor de bank. Rustig kijken hoe de ontwikkeling en de aanpassing zou verlopen. Het is een beetje anders gegaan. Ik was er in alle wedstrijden bij!’’

Sneller dan in ideaalbeeld
,,De start bij Ajax ging meteen goed. In de voorbereiding draaide het lekker, net als een jaar eerder bij Willem II. Toen had ik ook zo’n goede start. Heb ik altijd. Het is dan of ik energie over heb en ik ben vreselijk gretig. Nee, ik ben geen slow-starter en dat is gunstig, want zo had ik ook bij Willem II meteen een plaats in de basis te pakken. Toen ik bij Go Ahead speelde had ik een ideaalbeeld voor ogen. Eerst een paar jaar bij Go Ahead in het eerste spelen, dacht ik, daarna naar een middenmoter en dan de stap naar een topclub. Zo is het precies gaan, alleen wat sneller dan in mijn ideaalbeeld.”

'Ik ben niet erg snel tevreden.'
'Ik ben niet erg snel tevreden.'

Europese roes
Het meest ideale vond Overmars destijds de Europese wedstrijden, laat hij in het uitgebreide interview weten. ,,O, je weet niet wat je meemaakt. Machtig! Je komt in een roes. Je voelt je heerlijk. Ik kreeg een lacherig gevoel toen ik het veld opkwam en had het besef dat ik de mensen iets moest bieden.”

Niet snel tevreden
Hoewel de kritieken lovend waren, had de negentienjarige Overmars zelf nog wel kritiek. ,,Helemaal tevreden over mijn spel ben ik toch nog niet”, gaf hij destijds aan in het interview. ,,De acties, de passeerbewegingen, die willen wel lukken…alleen dat laatste passje, dat moet vaak nog beter, nóg zuiverder. Het goede gevoel dat je aan het einde van een mooie actie hebt wanneer je de bal panklaar neerlegt, ontbreekt daarom. Ik moet leren nog beter te kijken naar wat de mogelijkheden voor het doel zijn. En dan acties afwisselen, binnendoor, buitenom en het kiezen van het moment om wel of niet diep te gaan. Dat is bij Ajax heel belangrijk en dat kan allemaal beter. Tegen FC Utrecht werd ik tot Man of the Match gekozen. Maar ik was zelf helemaal niet tevreden. Omdat de eindpass er niet was. Na de wedstrijd, op weg naar huis maakte ik mij daar nog kwaad over. Nee, ik ben niet erg snel tevreden.”

Tekst: Ajax Magazine
Foto's: Louis van de Vuurst