Menu

Terugblik: Ambassadeur Johnny Heitinga

In de afgelopen jaren behaalde Ajax op verschillende fronten successen. Niet alleen werden er op voetbalgebied veel prijzen binnengehaald; ook in de maatschappij heeft Ajax zijn steentje kunnen en willen bijdragen. De club zette zich met en zonder haar spelers in voor verschillende maatschappelijke doelen. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht kijken we terug op een aantal bijzondere momenten, waarop Ajax zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid toonde. Vandaag Johnny Heitinga, ambassadeur van de Bart Foundation.

In maart van dit jaar sloot Johnny Heitinga zich aan bij de Bart Foundation. Hij was net doorgedrongen in de selectie van Oranje en onderschreef het belang van het werk van de Bart Foundation. De organisatie biedt jonge mensen met een ingrijpende ziekte de kans hun ambitie waar te maken.

De Bart Foundation is opgericht door vrienden, familie en collega’s van Bart de Graaff voor wie hij een maatschappelijke voorbeeldfunctie vervulde. Bart haalde ondanks zijn nierziekte het maximale uit het leven en realiseerde zijn grote droom, BNN.

Naast Johnny Heitinga heeft de Bart Foundation nog een aantal ambassadeurs onder wie John de Mol, Guus Meeuwis, Irene Moors, Jan Aalberts en Willem van Kooten.

Voor de jonge verdediger is het een eer ambassadeur van de Bart Foundation te zijn. ,,Ik vind het belangrijk dat jonge mensen die het minder getroffen hebben dan wij, geholpen worden hun ambitie waar te maken. Ik weet zelf uit de tijd dat ik revalideerde van mijn twee zware knieblessures hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben die je steunen als het tegenzit. Het is het mooiste wat er is om ondanks alle tegenslag toch het vertrouwen en de kans te krijgen.”

Bij het ambassadeurschap horen publieke optredens. Voor Heitinga was het in september zo ver. De Bart Foundation had een prijsvraag uitgeschreven met de vraag wie Europees kampioen zou worden. De prijswinnaar zelf, die dus Griekenland als kampioen voorspelde, kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar zijn jongere broer nam zijn plaats met verve in.

Behalve de shirt-overhandiging deed Heitinga meer. De international gaf ook het startsein voor een nieuwe actie van winkelcentrum Toolenburg. In het Hoofddorpse winkelcentrum werden gedurende een aantal weken muntjes van 1 en 2 cent ingezameld voor de Bart Foundation.

Woensdag 12 januari van 21.35 uur tot 22.20 uur is de Bart Foundation te zien op BNN met het programma Je zal het maar hebben: de Bart Foundation, waarin te zien is hoe "bikkels", zoals de organisatie hun ambitieuze jonge mensen met een ingrijpende ziekte noemt, werken aan het waarmaken van hun ambitie!

Lees meer over de Bart Foundation op hun website .

Foto's: Sander Nieuwenhuys