Menu

Terugblik: Benefiet tegen Marocprofs

In de afgelopen jaren behaalde Ajax op verschillende fronten successen. Niet alleen werden er op voetbalgebied veel prijzen binnengehaald; ook in de maatschappij heeft Ajax zijn steentje kunnen en willen bijdragen. De club zette zich met en zonder haar spelers in voor verschillende maatschappelijke doelen. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht kijken we terug op een aantal bijzondere momenten, waarop Ajax zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid toonde. Vandaag de benefietwedstrijd tegen de Marocprofs.

Dinsdagnacht, 24 februari 2004 om 03:27 werd de noordelijke streek van Marokko getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter en leidde er toe dat er hele dorpen rond Al Hoceima van de kaart werden geveegd en vele lemen huizen met de grond gelijk werden gemaakt. De gevolgen van de aardbeving waren groot, behalve veel doden en gewonden was een enorme materiële schade.

Omdat veel Nederlanders met een Marokkaanse afkomst uit deze streek afkomstig zijn, was de impact ook hier groot.

De stichting Marocprofs & Voetbalpromotie wilde graag iets betekenen voor de slachtoffers van de aardbeving en organiseerde in samenwerking met de Marokkaanse profs een benefietwedstrijd.

Ajax was de beoogde tegenstander en uiteraard zegde de club hulp toe. De opbrengst kwam volledig ten goede aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.

Hoewel het een voetbalfeest was, bestormde een deel van de enthousiaste liefhebbers het veld en zij lieten niet alles staan.

Maar tot dat moment was het een ware happening geweest. Bij de Marocprofs speelden veel bekende voetballers, onder wie Ajacied Nourdin Boukhari, en zij deden het uitstekend op het Amsterdamse gras. Beide teams wilden winnen en die instelling spatte er ook van af.

Nadat Ajax in de eerste helft via Steven Pienaar op voorsprong was gekomen, schoot Ajacied Jamal Akachar de Marocprofs langszij. ,,Het was een mooi moment om met dit Marokkaanse team een doelpunt te maken in de ArenA. Al was het in een ander shirt dan ik had verwacht. Ik vond het fantastisch vandaag. Volgens mij heb ik de hele wedstrijd Marokkaanse muziek van de tribunes gehoord. En dat de supporters meer lawaai maakten dan normaal gesproken in de ArenA, dat is typisch Marokkaans'', grijnsde Akachar na afloop.

Uiteindelijk zou het de wedstrijd van Ali Boussabon worden. De speler van NAC zette zijn ploeg op 1-2 en schoot nadat Wesley Sonck de 2-2 achter Khalid Sinouh had geschoten, de ArenA op zijn kop door de winnende treffer te maken, 2-3.

Akachar: ,,Ik had helemaal niet verwacht dat we zouden winnen. Het is de eerste keer dat we in deze samenstelling speelden. Maar je ziet: de bal is rond.'' Het belangrijkste nieuws was echter dat er meer dan €200.000 was opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Want daar ging het uiteindelijk om.