Menu

Terugblik: De Ajax Talentendagen

In de afgelopen jaren behaalde Ajax op verschillende fronten successen. Niet alleen werden er op voetbalgebied veel prijzen binnengehaald; ook in de maatschappij heeft Ajax zijn steentje kunnen en willen bijdragen. De club zette zich met en zonder haar spelers in voor verschillende maatschappelijke doelen. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht kijken we terug op een aantal bijzondere momenten, waarop Ajax zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid toonde. Vandaag de Ajax Talentendagen.

Op de Talentendagen van Ajax komen elk jaar honderden jongetjes uit de (wijde) omgeving van Amsterdam af, die hopen op een kans om bij Ajax te mogen spelen. Het veld voor de kantine van sportcomplex de Toekomst staat telkens weer de hele dag vol met hoopvolle jongens die dromen van een voetbalcarrière.

Vier dagen lang moeten de scouts en jeugdtrainers van Ajax volop aan de slag om de jonge talenten in een relatief korte tijd te beoordelen. Die korte tijd geldt voor de voetballers zelf natuurlijk ook. In een paar partijen moeten ze laten zien wat ze kunnen. Geen minuut mogen ze stilstaan, want dan is de kans voorbij.

Johnny Heitinga en Nigel de Jong kwamen in maart een kijkje nemen, toen de hoopvolle jonge voetballertjes zich trachtten te bewijzen. Zelf waren ze tenslotte pas zeven jaar toen ze bij Ajax terecht kwamen. Nigel de Jong kwam ook via de Talentendagen binnen. ,,Maar dat was nog bij De Meer", geeft de middenvelder aan. Heitinga kwam dertien jaar geleden binnen de poorten van de meervoudig landskampioen. ,,Maar ik kreeg een proeftraining cadeau voor mijn verjaardag. Omdat mijn moeder had gebeld."

Hij heeft zeer veel geluk gehad, want dat is natuurlijk niet de gebruikelijke manier om bij een club binnen te komen. Tijdens de week zullen honderden jongens weer proberen zich bij Ajax in de kijker te spelen en hebben de jeugdtrainers en scouts handenvol werk aan het bekijken van de talenten.