Menu
Terugblik eerste seizoenshelft

Terugblik eerste seizoenshelft

Ajax kan terugkijken op een aardige eerste seizoenshelft. Toch bedraagt de achterstand op koploper FC Twente halverwege liefst negen punten. In de Europa League overleefde de ploeg van trainer Martin Jol de groepsfase en plaatste het zich bij de laatste 32 clubs. Ook werd de kwartfinale van de KNVB beker bereikt.

Belangrijkste winst deze jaargang is misschien wel de attractieve speelwijze, die leidde tot onder meer 53 treffers in zeventien competitiewedstrijden. Hoewel de stand in de Eredivisie misschien anders doet vermoeden, werd het publiek in de ArenA geregeld getrakteerd op aantrekkelijk spel en veel doelpunten.

Vooral de eerste helft van het duel met sc Heerenveen was van hoog niveau. Met bij vlagen subliem spel declasseerden de manschappen van Jol de Friese opponent, hetgeen leidde tot een 5-1 ruststand. Ondanks de vele kansen die de Ajacieden creëerden werd er in het tweede bedrijf niet meer gescoord.

De maand november was sowieso uiterst productief. Een week na de voetbalshow tegen Heerenveen werd Vitesse in Arnhem met dezelfde cijfers verslagen. Bovendien werd eerder in de maand ook Feyenoord met 5-1 geklopt.

Hoewel Ajax de eerste seizoenshelft afsloot met het respectabele aantal van 38 punten, kijkt het toch tegen een achterstand aan van negen en zeven punten op respectievelijk FC Twente en PSV.

De Ajacieden lieten vooral in uitwedstrijden dure punten liggen. Behalve PSV waren ook FC Twente en FC Utrecht in eigen huis te sterk. Met name het 2-0 verlies in de Domstad kwam hard aan in het Ajax-kamp. In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers. Maar na rust sloegen de Utrechters al na twee minuten toe door een treffer van Jacob Mulenga. Twintig minuten later verdubbelde Jan Wuytens de score en werd de ploeg van Jol bij vlagen weggespeeld.

In Europees verband kwam Ajax prima voor de dag. In een poule met Timisoara (Roe), Dynamo Zagreb (Kro) en Anderlecht (Bel) plaatste de 29-voudig landskampioen zich één speelronde voor het einde al voor de volgende ronde, waarin het op 18 en 25 februari uitkomt tegen Juventus.

Vanwege het afgelaste duel met NAC Breda, dat twee weken geleden op het programma stond, hervatten de Ajacieden de eredivisie op 17 januari tegen diezelfde Bredanaars. Door het op papier lichtere programma na de winterstop ligt een achtervolging op Twente en PSV voor de hand. Beide teams komen immers nog naar de ArenA. Op 7 februari reizen de Tukkers af naar de hoofdstad. Vijf weken later komt PSV op bezoek. Of een eventuele eindsprint genoeg zal zijn voor de derde ster zal in mei blijken.

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst