Menu

Terugblik: Gehandicaptenplatform feestelijk geopend

In de afgelopen jaren behaalde Ajax op verschillende fronten successen. Niet alleen werden er op voetbalgebied veel prijzen binnengehaald; ook in de maatschappij heeft Ajax zijn steentje kunnen en willen bijdragen. De club zette zich met en zonder haar spelers in voor verschillende maatschappelijke doelen. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht kijken we terug op een aantal bijzondere momenten, waarop Ajax zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid toonde. Vandaag de feestelijke opening van het Gehandicaptenplatform in de Amsterdam ArenA.

Met een symbolisch doelpunt van niemand minder dan Marco van Basten en rondvliegende confetti werd het gehandicaptenplatform in de Amsterdam Arena zaterdagavond 15 februari 2003 officieel geopend. Hiermee ging een lang gekoesterde wens van Ajax in vervulling. Naast de 55 huidige rolstoelplaatsen in de Arena biedt het stadion nog eens 61 rolstoelplaatsen en eenzelfde aantal stoelen voor begeleiders aan de noordzijde van het stadion.

In nauwe samenwerking met de Amsterdam Arena, de supportersvereniging en financiële steun van de gemeente Amsterdam kwam het platform tot stand. In de weken voorafgaand aan de opening werd er achter de schermen door Ajax hard gewerkt om alle kinderziektes weg te werken. Vanuit de gracht is via een hellingsbaan het enorme plateau achter het doel voor rolstoelgebruikers gemakkelijk te bereiken. Inmiddels zijn er ook sanitaire voorzieningen en een EHBO-post.

Met de komst van het platform kan Ajax veel beter voorzien in de vraag naar plaatsen voor gehandicapten. Door de successen van de laatste jaren is deze enorm toegenomen. De vreugde bij de feestelijke opening kort voor de wedstrijd Ajax – FC Groningen was dan ook groot. Voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag bedankte de gemeente, Ajax en de supportersvereniging voor hun inzet. Burgemeester Job Cohen sprak zijn blijdschap uit over het feit dat Ajax nu meer toegankelijk voor iedereen is en Marco van Basten was vereerd dat hij de opening mocht verrichten.

Voor de gehadicapten zelf was de feestelijke opening met de aanwezigheid van Van Basten natuurlijk prachtig. ,,Perfect dit. Hier heb je de ruimte om lekker een wedstrijd te kijken”, vertelt Jessy uit Maassluis. ,,De Koninklijke Loge is ook mooi, maar hier zitten we gezellig bij elkaar en dicht op het veld. Het is wel even wennen, want daar zit je veel hoger en zie je het spel anders.” Veel bezoekers zijn erg te spreken over de toegankelijkheid en de opvang. De moeder van Niek uit Diemen zegt: ,,Die zijn heel goed. Ik kan mijn zoon met een gerust hart afzetten en mijn auto even wegzetten. De opvang is hier perfect.”

Wim uit Purmerend ziet echter nog wel een minpuntje: ,,Het zicht is prima en ik heb bijna het gevoel alsof ik zelf meespeel, zo dicht zitten we op het veld. Prachtig. Ik mis alleen een patatkraam voor een vette hap”, zegt hij lachend.