Menu

Terugblik: Nigel de Jong ambassadeur voor de Nierstichting

In de afgelopen jaren behaalde Ajax op verschillende fronten successen. Niet alleen werden er op voetbalgebied veel prijzen binnengehaald; ook in de maatschappij heeft Ajax zijn steentje kunnen en willen bijdragen. De club zette zich met en zonder haar spelers in voor verschillende maatschappelijke doelen. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht kijken we terug op een aantal bijzondere momenten, waarop Ajax zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid toonde. Vandaag: Nigel de Jong wordt ambassadeur van de Nierstichting.

Nigel de Jong is sinds 13 september 2003 officieel ambassadeur van de Nierstichting. De Jong maakt zich vooral sterk voor het welzijn van met name jonge nierpatiënten. Ook wil hij het belang van orgaandonatie onder de aandacht brengen van jongeren.

De Nierstichting, die dit jaar 36 jaar bestaat, verwelkomde in 1999 haar eerste ambassadeur: topzwemmer Pieter van den Hoogenband. Hij blijft naast Nigel de Jong actief voor de Nierstichting.

Nigel de Jong is goed bekend met het werk van de Nierstichting. ,,Mijn moeder is nierpatiënt. Ik maak dus van heel dichtbij mee wat de ingrijpende gevolgen van een nierziekte zijn. Ik sta dus ook vierkant achter het supergoede werk van de Nierstichting", vertelt hij. Nigel's moeder Marja Woldberg is al ruim dertig jaar nierpatiënt en kreeg vijf jaar geleden een nieuwe nier. Ze kan nu weer een redelijk normaal leven leiden. ,,Niet meer spoelen, geen machines meer; ik hoef de tijd niet meer in de gaten te houden, mag weer meer drinken dan een halve liter vocht per dag." Haar donor is ze dan ook eeuwig dankbaar: ,,Die ene vrouw die nadacht over haar organen, heeft mij een nieuw leven gegeven."

Kortere wachttijd
Door de niertransplantatie van zijn moeder weet Nigel hoe belangrijk het is dat zoveel mogelijk mensen zich als donor laten registreren: ,,Ieder jaar ontvangen alle 18-jarigen een donorformulier. Toen ik het in de bus kreeg, heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb me meteen opgegeven."

De Nierstichting is heel blij met Nigel als ambassadeur. Algemeen directeur Paul Beerkens: ,,Nigel is een fantastische jonge voetballer, met veel fans. Maar hij is ook een serieuze jongen die weet wat nierpatiënten moeten doormaken. Hij wil net als de Nierstichting de kwaliteit van leven van nierpatiënten verbeteren. Orgaandonatie is een van de speerpunten van ons beleid voor de komende tijd. Streven is de wachttijd voor een niertransplantatie te verkorten van 4,5 jaar naar maximaal 2 jaar. Nigel weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat mensen een besluit nemen over donor worden. We kunnen ons dus geen betere ambassadeur wensen."

Twintig jonge nierpatiënten waren in februari van dit jaar te gast in de Amsterdam ArenA tijdens de wedstrijd Ajax - FC Twente. De nierpatiëntjes waren uitgenodigd door Nigel de Jong met steun van zijn sponsor adidas.

Het bezoek aan de Amsterdam ArenA was een belangrijk onderdeel van een speciale sportieve dag voor deze twintig nierpatiëntjes. Zij zijn onder behandeling bij het AMC waar ze drie keer per week naartoe moeten voor een nierdialyse. Deze bloedzuiverende behandeling is voor hen van levensbelang.

Nigel de Jong wilde de kinderen een onvergetelijke dag bezorgen met een echte VIP-behandeling. Per speciale bus gingen de patiëntjes met hun broertjes, zusjes, ouders en een aantal verpleegkundigen en artsen van het AMC naar de ArenA. De gehele Ajax-selectie gaf ieder kind voor de aftrap persoonlijk een bos bloemen. Na de wedstrijd werden de kinderen teruggebracht naar het AMC en daar kregen ze dezelfde middag nog bezoek van Nigel de Jong.

De Ajax-speler wil van deze sportieve dag een jaarlijks terugkerend evenement maken. Hij wordt daarbij gesteund door zijn sponsor adidas. De Jong wil hiermee niet alleen jonge nierpatiëntjes een onvergetelijke dag bezorgen, maar ook aandacht vragen voor de problemen waarmee nierpatiënten - jong en oud - te maken hebben.