Menu
Terugblik op het 31ste kampioensjaar

Terugblik op het 31ste kampioensjaar

Het jaar 2012 zal voor altijd verbonden blijven aan het 31ste landskampioenschap van Ajax. Een paar dagen voor de jaarwisseling blikken we terug met foto’s van voor en achter de schermen. Ajax.nl brengt je weer even in kampioensstemming.

Hoe ging het ook alweer aan het begin van het jaar? Ajax liep nog steeds stroef. Pas op zaterdagavond 11 februari boekte de ploeg van trainer Frank de Boer de eerste overwinning van 2012. In een ijskoud Breda was Ajax met 0-2 te sterk voor NAC Breda. Dmitry Bulykin en Nicolás Lodeiro waren na rust trefzeker voor Ajax.

Die winst in Brabant bleek een opmaat voor een glansrijk kwartaal. Twaalf dagen nadat Ajax bij NAC won en vier dagen nadat Ajax thuis met ruime cijfers NEC versloeg, ervaarde de ploeg op Old Trafford een nieuw geluksmoment. Er werd onverwachts gewonnen van Manchester United en daarmee groeide het besef van de jonge ploeg van Frank de Boer dat er wel degelijk nog iets te maken viel van het - tot dan toe teleurstellende - seizoen. Oké, Europees was de rol van Ajax uitgespeeld, maar nationaal zouden de opponenten niet om de hernieuwde daadkracht van de Amsterdammers heen kunnen.

De zege op NAC Breda was het begin van iets heel moois. De zege op NAC Breda was het begin van iets heel moois.

Dat bleek spoedig. Directe concurrent PSV was op 25 maart aan de beurt en met 2-0 liet Ajax er geen twijfel over bestaan waar dit seizoen geëindigd moest worden: bovenaan! De overwinningen werden aaneengeregen en de allerbelangrijkste viel daags voor Koninginnedag in Enschede te bejubelen. Bij een gelijkspel van Feyenoord tegen AZ en winst van Ajax zou de 31ste landstitel namelijk al een feit zijn. Zo ver kwam het (nog) niet. Feyenoord won in De Kuip met 1-0 van de Alkmaarders. Maar door de eigen zege (1-2) kon het kampioenschap Ajax nauwelijks meer ontgaan. De buit moest een paar dagen later, op woensdag 2 mei, tegen VVV-Venlo worden binnengesleept.

In een buitengewoon sfeervolle Amsterdam ArenA was alles klaar voor een nieuw feest. Een herhaling van 15 mei 2011. Siem de Jong opende al snel de score en daarna brak de vreugde al los op de tribune. Toen hij ook nog de 2-0 maakte, was er niemand meer die stil op zijn stoeltje bleef zitten. De betonnen constructie van het stadion deinde op het enthousiasme van de fans. Met een prachtige show werd er al een feest in de ArenA gevierd met de aanwezige supporters. Een dag later werd dat nog eens overgedaan tijdens de gemeentelijke huldiging nabij het stadion, op het ArenApark.

En met die 31ste landstitel blijft ook 2012 op voetbalgebied een jaar waarin Ajax nationaal de boventoon voerde.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Winnen, maar wel uitgeschakeld en ook trots. In februari op Old Trafford. Winnen, maar wel uitgeschakeld en ook trots. In februari op Old Trafford.
Op de 112e verjaardag trakteerde Ajax zichzelf op een zege in Den Haag. Op de 112e verjaardag trakteerde Ajax zichzelf op een zege in Den Haag.
Directe concurrent PSV werd op 25 maart aan de zegekar gebonden. Directe concurrent PSV werd op 25 maart aan de zegekar gebonden.
Na de 6-0-thuisoverwinning volgde een 0-5-uitzege bij sc Heerenveen. Na de 6-0-thuisoverwinning volgde een 0-5-uitzege bij sc Heerenveen.
De schaal was op 29 april al in Enschede, maar Feyenoord gooide roet in het eten.... De schaal was op 29 april al in Enschede, maar Feyenoord gooide roet in het eten....
...maar drie dagen later in de ArenA kon de schaal wel worden uitgereikt. ...maar drie dagen later in de ArenA kon de schaal wel worden uitgereikt.
Na de wedstrijd tegen VVV-Venlo (2-0) was het zover! De 31ste titel was binnen. Na de wedstrijd tegen VVV-Venlo (2-0) was het zover! De 31ste titel was binnen.
Voor het tweede seizoen op rij werd de kampioensbanier gehezen. Voor het tweede seizoen op rij werd de kampioensbanier gehezen.
Een dag na de titel kreeg Ajax een huldiging op het ArenApark. Een dag na de titel kreeg Ajax een huldiging op het ArenApark.
Een trotse Amsterdamse burgemeester poseerde met de aanvoerder Jan Vertonghen. Een trotse Amsterdamse burgemeester poseerde met de aanvoerder Jan Vertonghen.
En zo zag Amsterdam er op 3 mei 2012 uit. We hopen uiteraard op een herhaling in 2013! En zo zag Amsterdam er op 3 mei 2012 uit. We hopen uiteraard op een herhaling in 2013!