Menu

Terugblik op seizoen 2001-2002: april

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen 2001-2002. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest in elf episodes. Deze keer de maand april, waarin het einde van de competitie nadert en de druk toeneemt.

Jelle van Damme debuteert op het Kasteel in Rotterdam in het eerste team van Ajax. De Belg ziet zijn nieuwe teamgenoten in een slecht duel met 4-0 winnen. In dezelfde wedstrijd raakt John Nieuwenburg ernstig geblesseerd.

Een andere geblesseerde, Johnny Heitinga, wordt opnieuw geopereerd nadat hij last bleef houden van zijn gekwetste knie.

Voor de Amstel Cup finale in De Kuip krijgt Ajax aanvankelijk maar 5900 kaarten voor supporters, terwijl Utrecht zich door 15.000 man geruggensteund weet.

Jong Ajax prolongeert de landstitel, weliswaar iets later dan verwacht omdat er bij Excelsior 1-1 was gespeeld. Jong PSV wordt met 2-1 verslagen.

In de Arena blijft bij de competitiewedstrijd tegen Utrecht het uitvak helemaal leeg. Het blijkt dat burgemeester Cohen de Utrechtse aanhang terug heeft gestuurd na het roepen van leuzen. Ajax wint met 1-0 en loopt uit op PSV.

Ajax 2 gaat ook in het bekertoernooi voor reserve-elftallen na strafschoppen ten onder. Vitesse 2 is trefzekerder van elf meter dan de mannen van trainer Jan Olde Riekerink.

Ajax struikelt in de kampioensrace verder naar het beoogde einddoel: de titel. In eigen huis wordt Groningen ter nauwernood met 4-3 verslagen.

Johan Cruijff wordt bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Ajacied krijgt die benoeming voor zijn langdurige verdiensten voor het voetbal en zijn maatschappelijke activiteiten.

Naar aanleiding van de ongeregeldheden die bij de bekerwedstrijd tussen Ajax 2 en Utrecht op de tribune plaatsvonden, wordt een aantal maatregelen afgekondigd. Bij misdragingen worden de supporters in het vervolg thuis gelaten.

Danny Blind tekent bij. Hij zal ook het komende seizoen de leiding hebben over de A1dat dit jaar kampioen werd.

Op 25 april is Ajax zeker van het spelen van Champions League. Omdat Feyenoord verliest van De Graafschap zijn de Amsterdammers al zeker van de tweede plaats op de ranglijst, aangezien PSV al te ver weg staat om nog aanspraak op de titel te maken.

In het weekeinde wordt een belangrijke stap gezet naar het landskampioenschap, want van FC Den Bosch wint Ajax met 2-0.

Net voor het verstrijken van de maand krijgt Ajax alsnog de verzekering dat de club met 12.000 supporters naar De Kuip mag komen voor het spelen van de Amstel Cup.