Menu

Terugblik op seizoen 2001-2002: augustus

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen 2001-2002. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest in elf episodes. Hier volgt augustus, waarin Celtic en de zware blessure van Daniel Cruz voor de eerste teleurstellingen bij Ajax zorgden.

Hoewel Ajax klaar leek voor de ontmoeting tegen Celtic, gaan de Amsterdammers in eigen huis meedogenloos hard onderuit tegen de Schotten. Het wordt 1-3 en ondanks die enorme domper houden de mannen de moed erin. 'Er is nog hoop', denkt Zlatan direct na het duel. Maar drie keer scoren in Glasgow lijkt een illusie. En dat blijkt. Twee weken later wordt het nog wel 0-1 door een doelpunt van Wamberto in de dertigste minuut. Uiteraard is er hoop, maar die blijkt ijdel.

In de competitie start Ajax ook slecht. Thuis tegen Roda JC blijven de Amsterdammers steken op 1-1. Maar als in Rotterdam Feyenoord met 1-2 wordt geklopt staan de gezichten weer wat vrolijker.

Een dag na die wedstrijd wordt bekend dat Richard Witschge voor de rest van het seizoen wordt verhuurd aan Alaves . De middenvelder heeft onder trainer Adriaanse bij Ajax geen kans meer om zich in de selectie te spelen en vertrekt per direct naar Spanje. Keeper Joey Didulica wordt uitgeleend aan Germinal Beerschot Antwerpen.

Ook moet Ajax Daniel Cruz node missen. De Colombiaanse middenvelder breekt tijdens een training zijn enkel en de verwachting is dat hij zes maanden is uitgeschakeld. Een dag later breekt Petri Pasanen zijn middenvoetsbeentje en ook hij mist de start van het seizoen. Althans dat is de eerste prognose. Inmiddels weten we beter, want de Fin zou niet meer in actie komen.

Met deze twee langgeblesseerden is het lijstje nog niet compleet, want half augustus voegt Andy van der Meyde zich bij het tweetal. Bij de rechtsbuiten is een scheurtje in de binnenmeniscus van de linkerknie geconstateerd. Zijn mogelijke vervanger, Cedric van der Gun, raakt een paar dagen geblesseerd net voor de ontmoeting tegen Celtic. Ook hij kampt met een knieblessure.

Op de valreep van de maand wordt een spijtig bericht de wereld ingestuurd. Shota Arveladze verlaat Ajax per direct . De speler, manager en Ajax zijn er niet uitgekomen in de contractonderhandelingen. Glasgow Rangers is slagvaardig en Shota vertrekt. In totaal droeg Shota Arveladze in 177 wedstrijden het shirt van Ajax. Zijn totale productie in vier seizoenen Ajax bedroeg 120 doelpunten.