Menu

Terugblik op seizoen 2001-2002: juli

De internetredactie blikt vanaf nu, daags na de balkonscène op het Leidseplein, terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes.

Doelstellingen

Het seizoen 2001-2002 begint officieel op 5 juli als de A-selectie onder leiding van Co Adriaanse de eerste training van het seizoen afwerkt. De oefenmeester ontvouwt zijn doelstellingen voor dit seizoen direct op de eerste dag. Ajax wil kampioen worden, de beker winnen en zich plaatsen voor de Champions League. Alleen aan de laatste doelstelling kon Ajax niet voldoen. Een maand na die uitspraak zou Celtic dat verhinderen.

Ook wordt die dag de A-selectie bekend gemaakt. Daarop niet de namen van Ole Tobiasen en Ruud Kras en wel die van Aron Winter en Richard Witschge. Nieuwe gezichten zijn Ahmed Hossam (Mido), Zlatan Ibrahimovic en Maxwell.
Adriaanse schat in dat in de race om de titel, PSV de te kloppen ploeg is.

Spelersperikelen

Op 19 juli meldt Hatem Trabelsi zich in het trainingskamp De Lutte. De Tunesiër blijft een paar dagen op stage. Die paar dagen verlopen zo goed dat de international vijf dagen later een contract tekent, dat hem voor drie jaar aan Ajax koppelt.

Dat er in vijf dagen tijd veel kan gebeuren bleek die week. Ajax lootte Celtic voor de Champions League voorronde, Tim de Cler brak zijn kaak en Richard Witschge werd door Adriaanse uit de selectie gezet. Peter Hoekstra is verkocht aan Stoke City, Tiijanni Babangida wordt verhuurd aan het Vitesse van Ronald Koeman en Aron Winter aan het Sparta van Frank Rijkaard.

De resultaten

In zo'n eerste aanloop naar het seizoen wordt er vooral geoefend, veel geoefend tegen veelal jubilerende amateurverenigingen in oosten van het land. De resultaten zijn van onderschikt belang, maar met 59 goals voor en 1 tegen, lijkt het erop dat de aanval soepel draait. Tegen Vaasen wordt de recordoverwinning van de voorbereiding geboekt, 0-15.

Nadat Ajax tegen de amateurs was warmgedraaid, kwam het zwaardere werk in het Amsterdam Tournament om de hoek kijken. In de eerste wedstrijd verloren de Amsterdammers met 0-1 van AC Milan, maar werd die uitslag volledig goed gemaakt in het tweede topduel. Het Liverpool van oud-Ajacied Jari Litmanen, voor wie het een welkom weerzien was in de Arena, werd naar een 3-1 nederlaag gespeeld. Daardoor won Ajax het toernooi. De eerste prijs van het seizoen was binnen.