Menu

Terugblik op seizoen 2001-2002: oktober

De internetredactie blikt terug op het succesvolle seizoen. Wat gebeurde er allemaal precies dit jaar, dat in juli 2001 van start ging. Je leest het in elf episodes. Dit keer oktober, waarin Ajax in de tweede ronde van de UEFA Kopenhagen treft.

Het goede nieuws in deze maand is de selectie van Rafael van der Vaart voor Oranje. Het was al weer even terug dat een Ajacied voor het nationale keurelftal was uitgenodigd, maar met de uitverkiezing van Van der Vaart levert Ajax de 96e Ajacied aan de voetbalbond.

Slecht nieuws is dat de tuchtcommissie van de KNVB Zlatan schorst voor zijn elleboogstoot tegen Melchior Schoenmaker van FC Groningen. Vijf wedstrijden krijgt de lange Zweed aan de broek.

Half oktober hervat Mido na een hoofdblessure - opgelopen op Cyprus - de groepstraining. Het duel tegen FC Kopenhagen komt te vroeg, maar het herstel vordert gestaag.

Voor doelman Maarten Stekelenburg is het seizoen niet fijn begonnen. De jonge keeper breekt, nadat hij herstelt was van een schouderblessure, zijn neus. Daardoor moet Ajax aan de UEFA Cup dispensatie vragen voor Joey Didulica. De keeper keerde terug van GBA maar was nog niet speelgerechtigd voor de UEFA Cup-wedstrijden. De UEFA geeft toestemming om de Australische doelman mee te nemen naar Kopenhagen.

Voor het competitieduel tegen SC Heerenveen besluit Ajax geen supporters mee te nemen. Heerenveen levert te weinig kaarten. Alleen de directie-en bestuursleden zitten gehuld in traditionele Ajax-shirts op de tribune. Aan de fans is wel de mogelijkheid geboden in de Arena de wedstrijd op groot scherm te volgen. Duizenden supporters maken van die gelegenheid gebruik.

Tomas Galasek maakt na een lange blessureperiode zijn rentree. Fred Grim speelt zijn honderdste officiële wedstrijd voor Ajax en staat de aanvoerdersband af aan Galasek. Die omzettingen en het feit dat de supporters honderden kilometers verderop de wedstrijd volgen, blijken geen garantie voor succes. De Ajacieden verliezen met liefst 5-1.

'Daar de nul houden en thuis afmaken' , dat is de opdracht die Chivu en Bergdolmo zichzelf en hun ploeggenoten opleggen voor de wedstrijd tegen FC Kopenhagen. Aan het eerste deel van de opdracht wordt voldaan met de 0-0 eindstand. Trainer Co Adriaanse noemt het een 'gevaarlijke stand'. Op 1 november mogen de Ajacieden in eigen huis de klus klaren.